Hirdetés
. Hirdetés

Rekordkártérítést kérhet az Oracle a Google-től

|

Az Oracle jogi tanácsadója szerint a cég akár hatmilliárd dolláros kártérítésre is igényt tarthat a Java-jogok állítólagos megsértése kapcsán. A Google jogászai szerint a cég velük szeretné kifizettetni a Sun felvásárlását.

Hirdetés

Android
Android

Az Oracle egyik fizetett szakértője szerint a cég akár 1,4 és 6 milliárd dollár közötti összeget is követelhet a Google-től a Java-jogok - egyelőre még be sem bizonyított - megsértése kapcsán. A peres kedvéről ismert Larry Ellison vezérigazgató által vezetett vállalat tavaly 7,4 milliárd dollárért vásárolta fel a korábbi jogbirtokos Sun Microsystems-t.

Az Oracle tavaly augusztusban indított pert a Google ellen. A cég jogászai azt állítják, hogy piaci konkurensük engedély nélkül használta fel a Java programozási nyelvet az Android operációs rendszer elkészítésekor. A Google, ahogy az már ilyenkor lenni szokott, vitatja a vádakat.

A keresőóriás pénteken délután felettébb érdekes dokumentumokat csatolt a folyamatban lévő ügy anyagához. A birtokukba került iratok tanúbizonysága szerint Iain Cockburn, a Boston University professzora, az Oracle kártérítési szakértője 1,4 és 6,1 milliárd dollár közé teszi azt a kárösszeget, amelyet a Google állítólagos szabadalomsértése okozott a cégének.

Ez azt jelenti, hogy Cockburn szerint az Oracle akár hatmilliárd dollárra is leveheti a Google-t, azoknak a szabadalmaknak a megsértéséért, amelyekhez egy olyan vállalat akvizíciója révén jutott hozzá, amelyért tokkal-vonóval összesen 7,4 milliárd dollárt fizetett nem egészen egy évvel ezelőtt.

„Az Oracle kártérítések kiszámításánál alkalmazott metódusa alapvető jogi hiányosságokra épül, és csak arra szolgál, hogy minél jobban felsrófolja azok összegét" - írta az üggyel kapcsolatban hétfőn kiadott közleményében a Google.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.