Hirdetés

Rendet hozott az ekáer

|

A NAV szerint az ellenőrzések a rendszer létjogosultságát igazolják.

Hirdetés

A március óta élesben működő elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) eddigi eredményei igazolják annak szükségességét és létjogosultságát – jelentette ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatója az M5-ös autópálya lajosmizsei tengelysúlymérő állomásán tartott keddi sajtótájékoztatón.

Szabó Károly pénzügyőr dandártábornok hangsúlyozta, az ekáer legnagyobb erénye, hogy jogkövető magatartásra kényszeríti a gazdasági szereplőket.

A rendszer az útdíjas hálózatra alapozva nyomon követi a járművek mozgását, ezzel megoldja azt a korábbi problémát, hogy a jogsértések kapcsán az árumozgást nehezen lehetett azonosítani.

Hirdetés

Szabó Károly felidézte, hogy a regisztrált ügyfelek jelzik a bejelentésre kötelezett szállításaikat, a számos jogcímen kapható mentesség pedig lehetővé teszi, hogy csak azokat terhelje ez a kötelezettség, akiknek az adataira valóban szüksége van a hatóságnak.

A rendszerbe naponta mintegy 40 ezer regisztráció érkezik, ezt követően 15 nap áll rendelkezésre a tényleges szállításhoz. Az ellenőrzés a NAV minden szakterületét érinti. A szállítást a hatóság részéről kockázatelemzés előzi meg, mely a szállítás közben is folyamatos. A NAV célja azokat is ellenőrizni, akik az ekáer-rendszerben nem kötelezettek a bejelentésre – húzta alá a dandártábornok.

 

Szólt arról is, hogy a helyszíni ellenőrzéskor azt vizsgálják: a bejelentett adatoknak megfelelő tömegű árut szállítanak-e a járművek és az előre jelzett úti cél irányába haladnak-e, illetve az okmányokban szereplő és az előzetesen regisztrált paraméterek összehasonlítása is megtörténik. Fontos, hogy a kontroll a lehető legteljesebb körű legyen, beleértve a pihenőidő, a fuvarengedélyek és egyéb okmányok górcső alá vételét is – magyarázta.

Hirdetés

Szabálytalanságok felderítése esetén azonnali jogsértést állapíthat meg, a szállító járművet a célállomáson történő tüzetes átvizsgálásig lezárhatja, vagy akár a célként megjelölt telephelyig kísérheti a hatóság – közölte Szabó Károly.Az elmúlt időszak kedvező tapasztalatainak egyike, hogy a köztartozás-mentes adatbázisba bekerült mintegy 33 ezer új ügyfél fontosnak tartja magáról deklarálni megbízhatóságát, adózási korrektségét és tartozásmentességét. A rendszerben található adatok alapján az adófizetési kötelezettségüket nem teljesítő, eltűnő kereskedők gyorsabb felderítése és kiszűrése is célkitűzés, melyben nemcsak a jelenidejű, hanem az utólagos ellenőrzések is nagy szerepet játszanak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az ekáer első éles hónapjában 7502 szállítmány ellenőrzését végeztek el a közúti forgalomban, és több szabálytalanságot is feltártak. A bejelentésre kötelezett adózók április 7-éig összesen 2,7 milliárd forint biztosítékot fizettek be az ekáer-szám kiadásához kapcsolódó biztosíték letéti számlára, valamint 1,1 milliárd forint összegben nyilvántartásba vett, érvényes garancia nyújtás útján tettek eleget a biztosítéknyújtási kötelezettségüknek.

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.