Hirdetés
. Hirdetés

Rengeteg az egyben

|

Ha egy kis irodába keresünk olyan eszközt, amely minden szóba jöhető hálózatos szolgáltatást elintéz, akkor egy lépést se tovább! A Freecom modelljéből talán csak a kávéfőző hiányzik...

Hirdetés

Tételezzük fel, hogy egy kis iroda gépeit szeretnénk az internetre kapcsolni. Gond egy szál se, szükségünk lesz egy pár ezer forintos átjáróra (gateway). Mindenki boldog, amikor üzembe áll az új eszköz. Aztán megérkezik az első noteszgép, melynek tulajdonosa szeretné használni a beépített Wi-Fi vezérlőt. Ismét pár ezer forintért egy Wi-Fi híddal (bridge) bővül az eszközpark, esetleg a kizárólagos Ethernet átjáró nyugdíjba vonul, és leváltja egy Wi-Fi-s átjáró. Ismét nagy az öröm, de előbb-utóbb igény támad egy olyan helyre, ahonnan a közösen használt dokumentumokat - fejléces levélpapír sablonja, ügyféladatbázis, Marika kolléganő születésnapi bulijának fotói, vicces videók a netről és a többi - el lehetne érni. Ilyenkor rendszerint kinevezik az egyik irodai gépet kiszolgálónak, az napi 24 órára bekapcsolva marad, és megosztanak a merevlemezén egy könyvtárat, amit aztán mindenki kénye-kedve szerint teleszemetel. Ugyanez lesz a helyzet a nyomtató megosztásával, mi több, az is valószínű, hogy a "kényszerszerver" már eleve nyomtatókiszolgálóként működött, mielőtt fájlkiszolgálóvá lépett volna elő.

Ismerős a szituáció? Esetleg az is ismerős, amikor ehhez további igények társulnak, mint például FTP elérés az internet felől, amit a rendszergazda - vagy a számítógéphez értő, rendszergazdának kikiáltott kolléga - vért izzadva sem tud megoldani, mert egyszerűen nincsenek meg a szükséges eszközök? A Freecom Data Tank Gateway WLAN-t mintha pont ezekhez a szituációkhoz találták volna ki! Ráadásul a tudásához mérten az ára nagyon kedvező.

data_tank.jpg
A Freecom Data Tank Gateway. Egyetlen óriási hibája van: kapucínert nem habosít

Mindent bele
Haladjunk sorban! Egyfelől egy Wi-Fi "g" szabványú, vezeték nélküli gatewayről van szó a szokásos szolgáltatásokkal, beleértve a tűzfalat, titkosítást - mindent, amit elvárunk, és megszoktunk. Ma még egyáltalán nem magától értetődő, hogy a 4 portos Ethernet kapcsolója gigabites. Találunk két USB kaput is a doboz elején, melyeket akár nyomtató, akár USB-s tárolóeszközök megosztására használhatunk. Még ettől sem menne ritkaságszámba, ilyet is láttunk már, de ez az eszköz tartalmaz két, 512 gigabájtos, 7800-as fordulatszámú merevlemezt is. Az egészen meglepő szolgáltatások hosszú sora ehhez kapcsolódik.

Értelemszerűen képes helyi fájlkiszolgálóként is működni, nagyon jól konfigurálható felhasználómenedzsmenttel erősítve. A két meghajtója RAID 1-es, redundáns tömbbe is rendezhető, ilyenkor a kapacitása 512 gigabájt; ha összefűzzük őket (RAID 0), akkor 1 terabájt. A meglepően kis doboz számos internetes szolgáltatást nyújt, amivel egy kis cég összes kisforgalmú szerverének feladatkörét képes betölteni egy időben. Lehet HTTP kiszolgáló, ami egyaránt jó arra, hogy állományainkat így érjük el az interneten keresztül, de céges weboldalt is hordozhat. Lehet FTP és CIFS/SMB (Windows File Server) kiszolgáló, hogyha csak állományok fel- és letöltését kell biztosítania. Lehet internethozzáférésünk proxykiszolgálója, de SQL-adatbázisszerver (!) és levelezőszerver (!) is. Ráadásul, hogy ne kelljen drágább, fix IP-címes kapcsolatot használnunk, kompatibilis a dinamikus DNS-szolgáltatásokkal, mi több, közülük az ismertebbekkel - dydns.com, dtdns.com, no-ip.com - egy előre definiált séma szerint egyszerűen konfigurálható.

Ami pedig végképp elképesztő, hogy fájlcserélő kliensként is működik. Elég csak megmutatnunk neki egy torrentállományt, ami lehet a saját merevlemezén, de lehet valahol a neten is. A webes felületét tanítani kellene: minden paramétere egy egyszerűen szép, letisztult, jól áttekinthető webes felületen konfigurálható. Ha nem hajtjuk megállás nélkül a merevlemezeit, akkor nem is melegszik, a hűtése pedig kifejezetten csendes.

Hiányossága? Nos, a minőségnek és a sok szolgáltatásnak olyan ára van, amely csak cégek számára megfizethető. A vezeték nélküli hálózati rész "csak" Wi-Fi "g" szabványt tud, és nem "n"-t, de ezen kívül csak egyetlen helyen hiányosságát fedeztük fel: nem tud kávét főzni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.