Hirdetés
. Hirdetés

RIM vagy Nokia: ki bukik először?

|

A két nagy, szebb napokat látott telefongyártó hasonló slamasztikába került. Az elmúlt években mindkét cég piaci részesedése visszaesett - mégpedig jelentősen. Kérdés, hogy melyikük húzza tovább.

Hirdetés

Mi lesz veled, RIM?
Mi lesz veled, RIM?

A BlackBerry készülékeket gyártó Research In Motion (RIM) komoly bajban van. A cég képtelen megújítani önmagát, és felvenni a versenyt az olyan, rövid idő alatt hatalmas befolyást szerző sikervállalatokkal, mint az androidos szegmens egyeduralkodója, a Samsung vagy az Apple és az ő kategóriateremtő okostelefonja, az iPhone. A RIM már csak új operációs rendszere, a BlackBerry 10 sikerében reménykedhet: ha ez a húzásuk sem jön be, menthetetlenül marginális helyzetbe kerülhetnek a piacon.

A mobilszféra mitikus óriása, a finn Nokia is hasonló helyzetben van. Igaz ugyan, hogy új készüléke, a Lumia a tengerentúli vásárlók körében szolid sikert aratott, de Európában egyelőre a kutyának – meg a szolgáltatóknak – sem kell. A cég alaposan leszerepelt az okostelefon-piacon; de a hagyományos mobiltelefonok szegmensében rendre erős eladásokat produkáló feltörekvő országokban is folyamatosan csökken a részesedésük.

A két cég közül a Nokia járt rosszabbul. A RIM részvényeinek értéke egyetlen év alatt hetven százalékot zuhant, piaci kapitalizációja pedig három év alatt 78 milliárd dollárról 6,3 milliárdra esett vissza, de a finnek még nagyobbat nagyot zakóztak: papírjaik értéke öt év alatt kilencven százalékkal, a cég piaci értéke pedig négy év alatt 151 milliárdról 11,8 milliárdra csökkent.

Csak összehasonlításképpen: a Microsoft a 2008-2010 közötti globális financiális krízis ellenére is meg tudta őrizni az értékét; az Apple pedig egyenesen megötszörözte azt és a legtöbbre taksált amerikai márkává nőtte ki magát.

Ha már Microsoft: a Nokiának némi reményt adhat a redmondiakkal kötött megállapodás, amelynek értelmében a cég szállítja a készülékeket a szoftvergyártó mobil operációs rendszeréhez, a Windows Phone 7-hez - ez némileg megdobhatja a gyártó részesedését az okostelefon-piacon. A Reuters szerint az sem lehetetlen, hogy Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója megpróbál tőkeinjekciót kiimádkozni volt munkaadójából (Elop évekig dolgozott a Microsoftnál), ami nagyban javítaná a vállalat alaposan megtépázott pénzügyi megítélését. A szakértők szerint az sem lehetetlen, hogy felvásárlásra kínálja a Nokiát „nagy testvérüknek” - igaz, ahogy azt Mary Jo Foley, a ZDNet újságírója is megfogalmazta: nem valószínű, hogy sikerülne keresztülvernie az akvizíciót.

Felvásárlást természetesen a RIM-mel kapcsolatban is régóta emlegetnek, a szakértők a Samsungot tartják a legesélyesebb kérőnek. Vagyis tartották: az ezzel kapcsolatos találgatásokat ugyanis hamarjában eloszlatta J.K. Shin, a Samsung mobil üzletágának vezetője, aki a Wall Street Journalnek nyilatkozva, kerek perec kijelentette, nem akarják megvásárolni a kanadai vállalatot. 

A RIM mégis, minden súlyos problémája ellenére is  kedvezőbb helyzetben van, mint a Nokia. Egyrészt azért, mert korántsem lehetetlen, hogy a BlackBerry 10 végül kihúzza őket a bajból. Másrészt pedig azért, mert ha minden kötél szakad is, a kanadai kormány támogatásának és jelentős infrastrukturális értékeiknek köszönhetően, valószínűleg könnyebben találnak majd vásárlót, mint a finn monstrum.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.