Hirdetés
. Hirdetés

Robbanás az "Apple-gyárban"

|

Az almás cég egyik kínai beszállítójának üzemét egyelőre ismeretlen okokból kifolyólag robbanás rázta meg.

Hirdetés

Az idei év egyik legdurvább zakója kétségtelenül a thaiföldi árvíz volt, legalábbis az IT ipart illetőleg (ha eltekintünk a fukushimai eseményektől). A gyönyörű tengerpartjairól, könnyen kapható csinos lányairól és ladyboy-airól ismert országban található a merevlemezgyártás legnagyobb szelete, a globális termelés 40 százaléka, így az üzemek leállásával komoly ellátási gondok jelentek meg a háttértárolók piacán (további részletek itt).

Egy ennél kisebb horderejű, ám kétségkívül említésre méltó esemény borzolja a kedélyeket. Múlt szombaton a Pegatronnál történt detonáció rengette meg a piacot: a gyár automatizált működését biztosító berendezése sérült meg, olvasható a vállalat Taiwan Stock Exchange számára küldött jelentésében. A tajvani tőzsde által közzétett beszámoló szerint az üzem működésére minimális hatást gyakoroltak a történtek. Jelenleg pontosan nem ismert a robbanást kiváltó ok, az első gyorsvizsgálatok szerint alumíniumpor okozta a detonációt.

Mindazonáltal az Apple beszállítójaként is ismert kínai cég leányvállalatánál 61 munkást kellett kórházba szállítani az esetet követően. Több mint felüket hamar hazaengedték, de 27 alkalmazottat megfigyelésre bent tartottak egy pontosan meg nem nevezett shanghai egészségügyi intézményben. Szerencsére közvetlen életveszély egyiküknél sem alakult ki.

Pegatron robbanás, 2011. december, kórház Kínában
Pegatron robbanás, 2011. december, kórház Kínában

A RiTeng Computer Accessory által működtetett üzem nem csak a Steve Jobs által alapított vállalatnak dolgozott, hanem többek között a Hewlett-Packardnak, a Dellnek és az Asus-nak is. Ha hinni lehet a tőzsdei jelentésnek, akkor a robbanás jóval kevésbé lesz hatással az IT iparra, mint a thaiföldi események.

Nem ez az első ilyen eset az idén, a szintén Apple-beszállító titulust magáénak tudó Foxconn is átesett hasonlón. A Csengduban (Chengdu) történt detonáció három munkás életét követelte - a lefolytatott vizsgálat szintén egy porra vezette vissza az explózió okát. Kínában egyébként is sokkal „rugalmasabban" kezelik az élet- és környezetvédelmi szabályokat, amint arról mi is írtunk, akár komplett kisvárosok levegőjének folyamatos mérgezése is elfogadható, ha az a termelés érdekét szolgálja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.