Hirdetés
. Hirdetés

Robotcipők segítenek az öregedő embereknek járni

|

Megtakarítja azt az energiamennyiséget, ami egy 20-30 kilós hátizsák cipeléséhez szükséges lenne.

Hirdetés

A Stanford Egyetem laboratóriuma kifejlesztett egy boka-exoskeletont, amely megtakarítja azt az energiamennyiséget, amely egy 20-30 kilós hátizsák cipeléséhez szükséges. A "robotcipő" akár már a közeljövőben segíthet az embereknek járni.

A stanfordi kutatók motorizált szerkezete a cipőre rögzíthető, és szó szerint ruganyossá teszi viselője lépteit. A szerkezetben lévő nyomásérzékelő tudja, mikor kell lökést adni, amikor a lábfej is ellöki magát a talajtól.

"Amint a sarkam a talajhoz ér, az eszköz plusz nyomatékot ad, hogy segítsen a lökésnél, és addig fenntartja, amíg a lábujjam el nem hagyja a talajt, majd leállítja a támogatást. Ez megkönnyíti a járást, és lehetővé teszi, hogy növelje a járási sebességet" - mondta Patrick Slade az egyik kutató.

Hirdetés

Az "exo" néven futó eszköz megtakarítja azt az energiamennyiséget, ami egy 20-30 kilós hátizsák cipeléséhez szükséges lenne. Emellett személyre szabottan alkalmazkodik a viselőjéhez. "Lassan behangolódik az idő múlásával, ahogy az ember a normális mindennapi életében mozog, és kitalálja ezeket a dolgokat" - mondta Slade.

"Emberi optimalizálásnak nevezzük, ahogy megpróbáljuk automatikusan a felhasználóra hangolni az eszköz jellemzőit, hogy könnyebbé tegye számára a járást" - mondta Steve Collins, a Stanford adjunktusa, a projekt másik résztvevője.

Az exoszkeletonok iránti igény várhatóan csak növekedni fog. Különböző helyzetekben már ismert az alkalmazásuk. Például a rakodáshoz nagyobb fizikai erőhöz jutó katonáktól kezdve, a protézist viselő amputáltak segítésén át a betegek fizikoterápiás kezelésének támogatásáig.

A csontok, az izmok és az ízületek mind fiziológiai változásokon mennek keresztül az ember életkorával, és ez mobilitási problémákhoz vezethet. A legújabb kutatások szerint ez a probléma egyre gyakoribbá válik. A 70 év felettiek mintegy 35 százaléka számol be valamilyen mozgáskorlátozottsági problémáról. "Számos kihívással szembesülnek a lassulást, a lépcsőn való feljutás nehézségeit és a fáradtságot illetően" - mondta Slade

Collins szerint pedig ez a technológia nagyon közel van ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön. "Az első mozgáskorlátozottak, akiknek segíteni fogunk, azok az egészséges idősebb felnőttek, akiknél az öregedés következtében csökken a mozgásképesség" - jelentette ki. A kutató arra számít, hogy a következő öt évben hasonló, személyre szabott, hordozható exoskeletonok segítik majd az egyensúly megtartását, ami segíthet az esések megelőzésében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.