Hirdetés
. Hirdetés

Siemens: áttörés a digitális adatátvitelben

|

A Siemens kutatói megalkottak egy olyan, integrált optikai kábelen keresztüli adatforgalom fogadására alkalmas chipet, amely olcsóvá teheti a 100 gigabites Ethernet hálózat üzemeltetését. A cég a Time Warner szélessávú tartalomszolgáltatóval közösen már korábban is végzett hasonló irányú kísérleteket.

Hirdetés

A tesztek során 480 kilométeres távolságba sikerült hibamentesen elektronikus adatot sugározni optikai jelek segítségével, 107 gigabit/másodperc sebességgel. Ha a technológia beválik, lényegesen olcsóbbá teheti a nagy sebességű optikai adatátvitelt, leváltva a jelenleg igen drága vevő berendezéseket.

Manapság az optikai jeleket kénytelenek több, lassabb csatornára bontani, majd mindegyiket egy-egy fotódiódával át is kell konvertálni. Ezzel az eljárással az egy üvegszálkötegen keresztül elérhető maximális adatátviteli sebesség nagyjából 40 gigabit/másodperc körül mozog.

Az új chip - melyet az Infineon fejlesztett ki - szilícium-germániumot alkalmaz, s így egyetlen fotódiódára van szükség, optikai jelszétválasztók nékül. A magas frekvenciájú jelek könnyen visszaverődhetnek, vagy ingadozhatnak a chipen belül, úgyhogy ezt volt a legnehezebb megoldani.

A megoldás olyan jól sikerült, hogy a chip akár kombinálható is a DWDM (sűrű hullámhosszú szakaszok egyesítése) technológiával, melynek köszönhetően egyszerre több 100 gigabites csatorna is szállítható egy kábelköteggel.

A Siemens szerint az első, e technológiára épülő elosztó központok, és gerinchálózatok akár két-három éven belül megjelenhetnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.