Hirdetés
. Hirdetés

Sikerrel járt a Mars Lander

|

A Nasa vasárnap este jelentette be, hogy Phoenix nevű egysége sikeresen landolt a Marson. Azóta az első fényképek is elérhetők.

Hirdetés

A Nasa honlapján vasárnap este 7:53 -kor jelent meg az üzenet: "A Phoenix jelet küldött, mely szerint épségben talajt fogott." A kilenc hónapos, 422 millió mérföldes utazást maga mögött tudó Phoenix Mars Lander, mely bonyolult manőverekkel 13 ezer mérföld/órás sebességről (körülbelül 20 ezer kilométer/óra) 5 mérföld/órára lassult (7,5 kilométer/óra), tökéletes landolást hajtott végre a vörös bolygó felszínén.

A Nasa régóta várt erre a pillanatra. 1999-ben a Mars Polar Lander végzetes balesetet szenvedett, amikor a hajtóművei a leszállás közben felmondták a szolgálatot. A 2004-es Mars Rover Mission két rovere sikeresen landolt, de ezek hatalmas "légzsákokat" használtak a leszállásnál, amelyeket aztán leeresztettek, hogy a gépek megkezdhessék a munkájukat.

A klasszikus leszállás sokkal bonyolultabb, mivel itt fékezőernyőkkel és hajtóművekkel kell irányított leszállást végrehajtani. Az utolsó sikeres leszállás, amit így hajtottak végre, 1976-ban történt: ekkor a Viking I és Viking II szondák landoltak a Marson.

Pasadenában, a Nasa kaliforniai bázisán, ahonnan figyelemmel kísérték a landolást, üdvrivalgás tört ki a Phoenix problémamentes leszállását látva. "Kiabálás és általános ölelkezés tört ki. Mind nagyon izgatottak voltunk. Ez a gép kicsit olyan, mintha a gyermekünk lenne, nagyon akartuk, hogy sikerrel járjon" - mondta Randi Wessen, a Nasa Project rendszermérnöke. "Finoman ért földet, mintha csak leparkolt volna. Nagyszerű látvány volt."

A por elültével a Phoenix kitárta napelemeit, hogy energiát gyűjtsön rendszerei működtetéséhez. Hamarosan képeket küldött a földi központba, három orbitális műholdon keresztül. Az első képek este 10 óra körül érkeztek meg.

A Phoenix három hónapig fog vizsgálatokat és kísérleteket végezni. Talajmintákat vesz és elemez, hogy a víz, a jég és az élet nyomai után kutasson.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.