Hirdetés
. Hirdetés

Sikerrel zárult a HUMANsoft agrár K+F projektje

|

Termelési és értékesítési döntéstámogató információs rendszer áll készen a primer szektorban, melynek van további, a K+F tevékenységen túlmutató, fontos eredménye is.

Hirdetés

Idén szeptember 30-án zárult az „Új, termelési mintavevő, adattovábbító és -értékelő technológia és működési környezet kifejlesztése mezőgazdasági üzem és értékesítés szervezéshez - AgroN2" ”című projekt. A fejlesztés eredményeképpen létrejött agrár döntéstámogató rendszer elsődleges célja, hogy adott termőterülethez (mezőgazdasági parcella) kapcsolódóan termelési és üzleti jellegű javaslatot, támogatást adjon az ott gazdálkodónak, annak érdekében, hogy annak gazdaságos és kiszámíthatóbb működését megszilárdítsa, jövedelemtermelő képességét javítsa.

Hirdetés

„Büszkék vagyunk mindannyian, akik ehhez a projekthez kötődünk, mert sikerült megvalósítani azt, amit még Magyarországon és Magyarországon kívül senkinek sem. Bár voltak próbálkozások, de ezek nemzetgazdaságilag lényegesen kisebb projektek voltak az általunk előállított eredménytermékhez képest” – mondta Alexy Norbert, a HUMANsoft kutatás-fejlesztési központjának igazgatója. „A projekt előkészítése majd megvalósítása során az agrárgazdálkodók közül elsősorban a kis és közepes területtel bíró gazdák számára kívántunk egy olyan döntéstámogató rendszert előállítani, amely négy fókuszterületen nyújt segítséget ahhoz, hogy a gazdálkodók többet és jobbat termeljenek, illetve állítsanak elő” – tette hozzá.

Az AgroN2 a növénykultúrák közül a búza, a kukorica, a napraforgó és a repce termesztésében, valamint a növényekkel kapcsolatos szántóföldi munkák, a növényvédelem, a vegyszerezés és a kártevők elleni védelem mellett piaci árinformációkban is segítséget nyújt a gazdáknak. Mint ismeretes, hazánkban a növény- és állattermesztés aránya mindössze 35 százalékban állattenyésztés és 65 százalékban a növénytermesztés felé tolódott el.

 

A projekt keretein belül a HUMANsoft által vezetett konzorcium jelentős, 550 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében. A technológiai fejlesztés közel 781 millió forint összköltségvetésű beruházásból valósult meg – az összeg jelentős részét bér és járulékköltség tette ki. „Mivel komplex munkáról volt szó, amely során agrár szakmai tanácsadás alapján zajlottak le az informatikai fejlesztések, szükség volt egy nagyon komoly hardver-szoftver háttérre is” – részletezte Alexy Norbert. Ezeket viszont a projekten kívül szerezték be a szereplők, technikai és adminisztratív okok miatt: „A közbeszerzési folyamatok nagyon hosszúak, ezért döntöttünk úgy, hogy inkább saját erőforrásokkal oldjuk meg a projekt ezen feltételeit.”

 

A 21 hónapig tartó konzorciumi összefogásban a HUMANsoft főként szoftver-, míg a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. mint hardverfejlesztő vett részt, a területen évtizedes tapasztalattal bíró Agrár Európa Tanácsadó Iroda Kft. az IT-t és az agráriumot hozták közös nevezőre, a Sárkány Informatikai Zrt. pedig szintén szoftverfejlesztési munkával járult hozzá az új, termelési mintavevő, adattovábbító és értékelő technológia megszületéséhez.

További nagyon lényeges eredménynek tartja Alexy Norbert, hogy a projekt során más-más szakterületek képviselői (agrárium, informatika, mérnöki tudományok) tudtak eredményesen összedolgozni: „Gyakorlatilag már a projekt első fázisában szót tudott érteni egymással mindenki, az IT-sok kicsit agrármérnökök és növényvédelmi szakemberek lettek, illetve az agrárprofesszorunk informatikai tapasztalatokat és tudást is szerzett. Ez egy fontos és nem elhanyagolható eredménye a projektnek, amely a k+f tevékenységen is túl mutat. Mindemellett olyan apró és izgalmas dolgokat is meg kellet tanulnunk, mint például a szántóföldekre kihelyezett szenzorok elleni lopás és rágcsálóvédelem.”

A hozamnövekedés tényezői
A rádiófrekvenciás elven működő szenzorhálózat szondáit a Kiszombor és Püski menti szántóföldeken helyezték ki. A napelemes szenzorhálózat képes mérni – többek között – a talajnedvességet, a sugárzást, a levegő hőmérsékletet, a talajhőmérsékletet, a szélsebességet és a szélirányt is. Ezek az adatok végül egy adatgyűjtő szoftverbe kerülnek, majd a feldolgozás után az időjárási és piaci információkra alapozva jelentős hozamnövekedést lehet elérni. Az AgroN2 kutatás-fejlesztési megoldás segítségével gyakorlatilag a teljes operatív tevékenység jelentősen megkönnyíthető a gazdák számára.

 

Az előrejelző rendszernek kidolgozták a biológiai és előrejelző szabályrendszerét is, amelynek lényeges eleme egy webes alkalmazás. Az informatikai megoldás tartalmaz egy WIKI tudástárat is, amelyben megtalálható minden növényfajtákról, károsítókról, növényvédelmi szabályokról, megfigyelési módszerekről, növényvédő szerekről, növényi tápanyagokról, a növény fejlődési fázisairól és azok jellemzőiről. Emellett grafikus felületen csapadékdiagramot, növény, tőzsdei, termény árakat is meg tudnak jeleníteni.

A növényvédelem alapköve a pontos előrejelzés
Az AgroN2 projekt célja a mezőgazdasági termelés hatékonyságának javítása azáltal, hogy az adott termőterületen gazdálkodók számára naprakész adatokat szolgáltat a talaj fizikai állapotáról, a várható időjárási viszonyokról, valamint egyes vonatkozó makrogazdasági folyamatokról. A gazdálkodók lehetőséget kapnak arra, hogy például a talajnedvesség mértéke és a napsütéses órák várható száma mellett eldönthessék, szükséges-e meggyorsítani egy-egy termény betakarítását, vagy éppen azzal kerülnek kedvezőbb piaci helyzetbe (a globális versenyt figyelembe véve), ha későbbre halasztják azt. A kiszámíthatóbb termelés-szervezés a mezőgazdasági parcellák jövedelemtermelő képességének növekedését, hosszútávon gazdaságosabb kihasználását eredményezi.

 

Az AgroN2 továbbá az elsősorban szántóföldi növénytermesztés optimalizálását támogató információszolgáltatáson túl a költséghatékonyabb termelők közötti együttműködési hajlandóság erősítését is előmozdítja.

A projekt keretében a rádiófrekvenciás elven működő vezeték nélküli szenzorhálózat talajszondái, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat (illetve azt kiegészítő saját mini meteorológiai állomások) segítik a természeti tényezőket jellemző adatok begyűjtését: talajhőmérséklet, napsütéses órák száma, erőssége, csapadékmennyiség, szélerősség és irány, talajvíz. A megfelelő döntéstámogatáshoz ezt fontos kiegészíteni az emberi tényező hatásával, azaz világpiaci trendekkel, tőzsdei adatokkal, növényvédő szerek korlátozásaival, melyeket a web alapú rendszer folyamatosan frissít és elérhetővé tesz rendszerében (DIR). A korábbi ilyen jellegű adatbázisokhoz képest a prototípus információs köre bővebb és részletesebb: helyhez és időhöz kapcsolható vagy historikus értékkel bíró rekordok halmaza.

 

Adott gazdálkodó mezőgazdasági üzemének teljes körűen feltérképezett jellegzetességeit figyelembe véve, a természetes valamint mesterséges inputadatok alapján információs technológiai megoldások, protokollok, algoritmusok lefuttatását követően nyílik lehetőség a testreszabott döntési alternatívák, esetleges tevékenységek közötti választásra.

A fejlesztés célja egy olyan prototípus kiépítése, amely a kereskedelmi használatban jelentkező nagy adatmennyiség és nagyszámú felhasználó mellett is megfelelően működő mobil alkalmazás megalkotását segíti, ezért fontos figyelembe venni a szenzorok elhelyezése során az egyes térségek eltérő éghajlati és természeti adottságait – például domborzati viszonyok vagy nagyobb várostól való távolság – hogy komplex helyzetekben is megfelelő megoldást nyújthasson a rendszer. A mérő egységek felhasználói telepíthetősége, és a központban tárolt, PC-vel, táblagéppel vagy okostelefonnal lekérdezhető adatok a speciális helyszíni alkalmazás miatt elengedhetetlenek.

 

Mivel az egyes mérő egységek infrastruktúrával való ellátottsága nem biztosított, a megfelelő működés egy ütemezési algoritmus kidolgozásával – a keletkező adatmennyiség függvényében optimalizált működés – és az egyes elemeken keresztül továbbított adatok segítségével valósul meg. Így energia-megtakarítást és élettartam növekedést érhető el, azaz a hálózat környezetkárósító hatása mérséklődik.

A projekt eredményei az eddig manuálisan, vagy kis hatótávolságú, nagy energiafogyasztású, magas üzemeltetési költségű rendszerekkel végzett növénytermesztéshez kapcsolódó tervezést újítják meg. A korábbi egyfókuszú adatgyűjtést a komplex képalkotás, a monitoringot a döntéstámogatás irányába mozdítják el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.