Hirdetés
. Hirdetés

Sitten a Windows-kalózok

|

2 milliárd dollár kárt okoztak. Lebuktak a világ legnagyobb hamisítói?

Hirdetés

A kínai shenzeni bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélt 11 személyt, akik a Microsoft sajtóközleménye szerint "a világ legnagyobb szoftverhamisító hálózatát" üzemeltették egészen 2007 júliusáig, amikor a kínai biztonsági szolgálat és az FBI közreműködésével a helyi hatóságok letartóztatták őket. Az elítélt kalózkereskedők a vádirat szerint öt kontinens 36 országában árulták szoftvereiket az interneten keresztül, így az általuk hamísított termékek az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Izraelbe is eljutottak. Összesen - a sajtóközlemény szerint - 2 milliárd dollárral megkárosítva a redmondi céget, amelynek 19 szoftvere esett áldozatul 11 nyelven.

 

hamiswin.jpg


Ráadásul a megtévesztésig hasonló kalózmásolatokat maguk készítették és terjesztették, így példátlanul súlyos ítéletet szabott ki rájuk az illetékes bíróság. A főkolomposoknak 6,5 évet, a másodhegedűsöknek 1,5 évet kell börtönben tölteniük. Ilyen bűntettért Kínában még soha senki nem kapott hasonlóan súlyos bírságot.

"Az utóbbi időben a kínai kormányzat lépéseinek köszönhetően láthatóan javult a szellemi tulajdonjogok védelme a térségben" - mondta Fengming Liu, a Microsoft kínai kirendeltségének alelnöke az ítélet kihirdetése után. Az országban ennek ellenére azonban még mindig rendkívül magas a hamisított szoftverek aránya.  Kínában a becslések szerint a 200 millió számítógép-használónak a többsége illegális szoftverrel telepített számítógépet használ. Ezen okból a Microsoft korábban árleszállítási akciót indított: a nem vállalati ügyfeleknek a korábbi 700 jüan (16 850 forint) helyett 200 jüanért kínálják az Office-csomagot, miközben a másolt változat már 10 jüanért (körülbelül 300 forint) is elérhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.