Hirdetés
. Hirdetés

Skulltrail, Toliman és a kötelező Vista

|

Csokorba szedtünk rövid, pár soros híreket az Intel, az AMD és a Futuremark közeljövőben várható, új termékeiről.

Hirdetés

Páratlan magok, háromdimenziós álmok

Mint arról beszámoltunk, még az idén várható az Intel X48-as lapkakészlete. Az egyik török weboldalon megjelent a Gigabyte két X48 alapú alaplapjának a képe. Ezek szerint az X48-ból lesz DDR2 és DDR3 memóriákat támogató változat is. Az előbbiből maximálisan 1,2 gigahertzeset, az utóbbiból 1,8 gigahertzes órajelűt támogatnak majd az alaplapok. Mindkét lap két PCI-Express 2.0, 16x sínnel, három PCI-Express 1x sínnel és két PCI sínnel rendelkezik majd. Az alaplapok kialakítása azonos - már amennyire a képekből látszik -, nyolc SATA, egy IDE (PATA) vezérlőt találunk rajtuk, két gigabites LAN vezérlőt és passzív, hőcsöves hűtést a lapkakészleten.

Még a tavaszi IDF kapcsán számoltunk be az Intel Skulltrail platformjáról. Az viszont friss információ, hogy Intel csúcskategóriás - árban is az lesz -, két CPU fogadására alkalmas játékplatformja támogatni fogja a négy utas SLI-t - ha az NVIDIA elkészíti a megfelelő meghajtóprogramot hozzá. Nem véletlenül írtunk négy utas SLI-t és NVIDIÁ-t és nem "négy grafikuskártyát egyetlen gépben", ugyanis az AMD/ATI négyutas Crossfire megoldását viszont egyáltalán nem szándékoznak támogatni. A Skulltrailről az is most derült ki, hogy akár 8 gigabájt FBDIMM (fully-buffered) memóriát és két Intel Core 2 Extreme QX9775 (1600 MHz külső órajel, 3,2 GHz órajel) CPU-t is képes fogadni. Aki a karácsonyfa alatt szeretne találni egy ilyen rendszert, aminek az ára valószínűleg alulról találkozik majd egy új kompakt autóéval, az csalódni fog, ugyanis leghamarabb 2008 első negyedévében kerül majd a piacra.

Az AMD az őszi Intel Fejlesztői Fórumra időzítette hárommagos processzorának a bejelentését. A Toliman terveiről is beszámoltunk már, viszont most további részletek derültek ki ezzel kapcsolatban is. A Toliman 2008 márciusának végén lát majd napvilágot. Lévén a Phenomra (K10, Barcelona) épül, az több mint sejthető volt, hogy 65 nanométeres technológiával készül majd, AM2+ foglalatú alaplapokba illeszkedik majd és támogatni fogja a HyperTransport 3.0-át és 2MB L3 gyorsítótára lesz majd. A következő generációs AMD processzorok 45 nanométeres csíkszélességgel készülnek majd, AM3 foglalatba illeszkednek, DDR2 és DDR3 memóriát egyaránt támogatnak majd és 2009 első felében látnak majd napvilágot.

? Podcast: páratlan magok, háromdimenziós álmok
 

A 3D-s teljesítmény mérésére az egyik leggyakrabban használt tesztprogram a Futuremark 3DMark sorozata. Közeledünk a 2008-as változat megjelenéséhez, melynek közzétették a minimális és ajánlott hardverkövetelményeit. A minimum:

? X86 kompatibilis egymagos CPU, SSE2 támogatással és legalább a 3,2 gigahertzes Pentium D-nek megfelelő teljesítménnyel.
? DirextX10 kompatibilis grafikuskártya, legalább 256MB memóriával.
? 1 gigabájt rendszermemória
? 2 gigabájt szabad hely a merevlemezen.
? Windows Vista

A javasolt hardver:

? Intel Core 2 Duo E6600 (2,4 GHz órajel, 4 MB L2 cache, 1066 MHz FSB), vagy annak megfelelő teljesítményű CPU
? DirextX10 kompatibilis grafikuskártya, legalább 512MB memóriával.
? 2 gigabájt rendszermemória
? 2 gigabájt szabad hely a merevlemezen
? Windows Vista

Ha nem lett volna világos eddig, az új 3DMark hardverkövetelményei világossá teszik, hogy a DirectX10 támogatás okán szükségszerűen a Vista a következő PC-s játékplatform.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.