Hirdetés
. Hirdetés

Sokat köszönhet a Microsoft a Windows 7-nek

|

A Microsoft a várnál jobb negyedévet zárt, köszönhetően a Windows 7 eladásoknak, a PC piac felpörgésének és a végrehajtott leépítéseknek.

Hirdetés

Az elemzői várakozásokat jócskán túlteljesítve, 16,04 milliárd dolláros forgalomról és 4,5 milliárd dolláros nettó bevételről számolt be a Microsoft a pénzügyi negyedévét lezáró jelentésében. Az eredmények alaposan meglepték a piacokat, mivel korábban a Wall Street maximum 15,26 milliárd dolláros forgalom bejelentését várta a redmondi szoftvercégtől. Az összesített árbevétel így 22 százalékkal haladta meg az elmúlt év hasonló negyedévében produkált összeget, míg ugyanezen összevetésben a nettó árbevétel 48 százalékkal nőtt. Ráadásul így az is eldőlt, hogy hiába az Apple jó forgalma, e területen továbbra is a Microsoft áll az IT ipar élén.

 

 



Nem mellékesen véget ért a Microsoft 2010-es fiskális éve is, mivel a szoftvercég év közben zárja az esztendőjét. Éves szinten így Steve Ballmer cégének a forgalma 62,48 milliárd dollár lett, amely a 2009-es évhez képest 7 százalékos növekedést jelent. A nettó árbevétele ezzel együtt a tavalyi 14,57 milliárd dollárról 18,76 milliárd dollárra nőtt, ami 29 százalékos növekedésnek felel meg.

Jól jött az új Windows

A jó eredmény részben a számítógép-eladások felfutásának tudható be. A recesszió végén a cégek újra elkezdték lecserélni gépparkjukat, és a magánfelhasználók is többet költöttek PC beszerzésekre. Brandon LeBlanc a Microsoft kommunikációs vezetője a Windows hivatalos blogján az IDC mentén e területen 22,4 százalékos növekedést említ, az elmúlt év hasonló negyedévéhez képest. Ennek köszönhetően a redmondi szoftvercég majd összes divíziója növelni tudta a forgalmát az utolsó pénzügyi negyedévében, így a publikált eredmény ennek fényében nem meglepő. Brandon LeBlanc elmondása alapján például továbbra is percenként hét darab Windows 7 fogy, s eddig az új platformból több mint 175 millió darab kópiát tudtak értékesíteni. Mindez alaposan megdobta a Windows és Windows Live Divízió forgalmát, amely az elmúlt év 3,16 milliárd dolláros eredményét 4,55 milliárd dollárra tudta növelni. Miközben a nettó árbevételük 1,93 milliárd dollárról 3,06 milliárd dollárra nőtt.

 

 

 



Az utolsó negyedévben jól ment a Microsoft Üzleti Divíziójának is, amely az Office 2010 érkezésének köszönhetően a tavalyi 4,57 milliárd dollárról 5,25 milliárd dollárra tudta növelni a forgalmát. A nettó árbevétel pedig 2,71 milliárd dollárról 3,28 milliárd dollárra növekedett. A cégek a szerver divíziót is jó eredményhez segítették, amely az elmúlt év hasonló időszakában mért 3,53 milliárd dollárról 4,01 milliárd dollárra tudta növelni a forgalmát. Ennek köszönhetően a nettó árbevételük is 28 százalékkal megnőtt, elérve az 1,55 milliárd dolláros összeget.

Hozza vissza a Bing a pénzét

Az Online Szolgáltatások Divíziója is kezd magára találni. A Binget is tartalmazó részleg ugyanis a tavalyi 501 millió dollárról 565 milliárd dollárra növelte forgalmát az utolsó negyedévben. A jó eredmény a Bing elterjedésének köszönhető, amely miatt egyre több hirdető fedezi fel magának a Microsoft megoldását (az online hirdetési üzletáguk 19 százalékot növekedett). Persze a keresőre költött óriási pénzek még mindig érezhetőek, mivel e divízió 696 millió dolláros veszteséget tudott elérni.

Profitzabáló Kin

Végezetül az Entertainment and Devices divízió - amely tartalmazza az Xbox, Zune és Windows Phone készülékeket - 27 százalékos forgalomnövekedést tudott elkönyvelni, elérve az 1,6 milliárdos bruttó árbevételt. Utóbbi az új Xbox konzol és a Kinect megjelenésének tudható be (a játékgépből 1,5 millió darab fogyott a negyedévben). A csoport pénzét azonban a jelek szerint elvitték a fejlesztések, mivel 172 millió dolláros veszteséget értek el, amely 22 százalékos visszaesést jelent a tavaly mért 141 millió dolláros mínuszhoz képet. Ezt főként a Kin szorgoskodta össze, amely 251 millió dollárt falt fel, úgy tűnik teljesen feleslegesen.

Ha az éves összehasonlítást nézzük, akkor a 2010-es pénzügyi évében a Windows és Windows Live divízió növekedett (14,9 milliárd dollárról 18,4 milliárd dollárra), hasonlóan a szerver üzletághoz (14,1 milliárd dollárról 14,7 milliárd dollárra). Az Entertainment and Devices ( 8 milliárd dollár) és az online szolgáltatások divíziója (2,1 milliárd dollár) stagnált, míg az üzleti részleg egy kicsit visszaesett (18,9 milliárd dollárról 18,6 milliárd dollárra. Ezzel együtt - ha a Binget kivesszük - javult a divíziók nettó árbevétele, amely főként a Microsoftnál végrehajtott leépítéseknek tudható be.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.