Hirdetés
. Hirdetés

Sokkoló mobilszámlák

|

A következő távközlési költségsokkra, a nettó 37 500 forintos mobil percdíjra hívja fel a figyelmet a SciamuS.

Hirdetés

Jelentősen nőttek a mobil sávszélességek, nőttek a lehetőségek és nőttek a veszélyek. Roaming esetében egy egyszerű használat is nagy veszélyeket rejt magában, főleg ha a felhasználó adatroamingot vesz igénybe - figyelmeztet a SciamuS telekommunikációs tanácsadócég. Miközben több szolgáltató "akciósan" nettó 2 000 és 3 000 forint között 5 gigabájt belföldi forgalmat biztosít, addig külföldön, Európán belül a díjak megabájtonként 1 000 és 2 500 forint között mozognak. Ez fajlagosan 2-5 ezerszer drágább, mint belföldi használat esetén.

Az alacsonyabb ár, az 1000 forint megabájtonként, preferált hálózathasználat esetén "jár", míg az "egyik" hálózat használata esetén akár 2 500 forintot is fizethetnek a használók megabájtonként. 37 500 forintot jelenthet percenként egy kis internetezés. A legújabb HSDPA-hálózatok képesek 7,2 Mbit/s letöltési sebességre. Ha csak 2 Mbit/s sebességgel számolunk, akkor percenként 15 megabájtot tudunk letölteni, ez 2 500 Ft/Mbyte esetén 37 500 Ft/perc díjat jelent.

Tehát ha külföldön tartózkodunk, és tévedésből letöltünk például egy 30 megabájtos Windows frissítést, akkor akár 75 ezer forintot is fizethetünk ezért a tranzakcióért

A Vodafone kínálatában szerepel egy csomag, melyet külföldi preferált hálózataiban ajánl. A csomag 50 megabájtot biztosít nettó 2 500 forintért, azonban ez az ajánlat is százszor drágább fajlagosan, mint belföldi használat esetén. Problémát jelent viszont, hogy nehéz mérni, a felhasználó mikor éri el, illetve haladja meg az 50 megabájt forgalmat, efelett ugyanis már a drágább díjak érvényesek.

mobilszamla.jpg

Miközben a beszéd roamingnál nagyjából becsülhető a költség, addig adatforgalom esetén, ami egy számítógép használatakor észrevétlenül zajlik, szinte lehetetlen. Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a Magyarországra érkező külföldiek. Tehát mi nagyon sokat fizetünk, ha külföldre megyünk, és a külföldiek nagyon sokat fizetnek, ha hozzánk jönnek, a szolgáltatók pedig jól járnak.

A SciamuS telekommunikációs tanácsadó szerint a mobilszolgáltatók megállapodtak az extrém magas díjakban. A szolgáltatók közti megállapodás pedig komoly erőt jelent, így a SciamuS nem tartja valószínűnek, hogy ez a tarthatatlan helyzet közeljövőben jelentősen változni fog. Ehhez az lenne szükséges, hogy az Európai Parlament ipari szakbizottsága teljes szakmai és politikai erővel lépjen fel, ahogy ezt korábban a beszéd célú roaming díjak csökkentésé esetén megtette.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.