Hirdetés
. Hirdetés

Speciális hardveres gyorsítással turbózza szervereit az IBM

|

Újraprogramozható FPGA gyorsítómodulokkal javítják az alkalmazások teljesítményét. Az IBM szerint a kiszolgálók jövőjét igazán a PCM fejlődése és elterjedése változtatja majd meg.

Hirdetés

Az IBM olyan kiszolgálók fejlesztésére koncentrál, melyek a CPU-k erejét specializált hardveres gyorsító egységekkel (FPGA) toldják meg.

Jai Menon, az IBM Systems and Technology Group technológiai igazgatója szerint az általános, hagyományosan a CPU teljesítményére épülő kiszolgáló dizájn bizonyos alkalmazásokhoz jó, de az IBM feladat-specializált társprocesszorokkal és céláramkörökkel kívánja felturbózni szervereit. A cég természetesen továbbra is folytatja a szokásos x86 alapú kiszolgálók forgalmazását, emellett azonban megjelenik olyan szerver konfigurációkkal és eszközökkel, melyeket alkalmazási részterületekhez (egészségügy, számítási felhők és tranzakció feldolgozás) optimalizál.

 FPGA modul

Menon szerint ahogy nem megfelelő mindenkinek ugyanaz a konfekcióruha sem, úgy az sem mondható el, hogy az x86 vagy a Power mindenre jobb.

Már korábban elindult az IBM ebbe az irányba. A Cloudburst eszköz felgyorsítja a felhő alapú és virtualizált rendszerekbe szánt alkalmazások programozását. Olyan blade kiszolgálók is elérhetők már kínálatában, melyek az NVIDIA grafikus processzorainak erejét is kihasználják a tudományos és matematikai számítások gyorsabb elvégzése érdekében.

Menon elmondta, hogy az IBM új lapkákon és újraprogramozható áramkörökön dolgozik, melyek levehetik a munka terhét a CPU válláról. Kitüntetett figyelmet szentel a cég az FPGA-knak (field-programmable gate array). A helyszínen programozható, logikai kapukat tartalmazó tömbök bizonyos feladatokat hamarabb elvégezhetnek, mint a CPU. Az IBM már rendelkezik olyan FPGA modullal, mely az XML feldolgozást képes elvégezni a szerveren.

Egyúttal egy új programozási nyelv is fejlesztés alatt áll, az ebben írt alkalmazások párhuzamosan kihasználják az gyorsítóáramkörök erejét is. A Lime, egy új java-kompatibilis programozási nyelv révén igyekszik a gyártó flexibilisen programozhatóvá tenni az FPGA-kat. A cél, hogy a normál programozáshoz hasonlóan egyszerűen használható legyen az extra erő, bármikor új feladatot lehesen specifikálni a modulnak és erejét egy másik alkalmazás rendelkezésére bocsátani. Emellett az IBM támogatja az OpenCL szabványt, mellyel az erőteljesen párhuzamos adatfeldolgozás terhel elosztható a CPU és GPU között.

Az FPGA-k kiválthatják a speciális céláramköröket, melyeket nem egyszerű és nem is olcsó megtervezni és legyártani. Menon elképzelései szerint ebben nagy szerep jut majd a fázisváltó memóriáknak (PCM), mivel ezek viszonylag olcsók (lesznek hamarosan) és mégis majdnem olyan gyorsak, mint a hagyományos memóriák, no és ármaszünet esetén sem felejtenek. Várhatóan tízszer annyi PCM memóriát vásárolhatunk majd ugyanazért a pénzért, mint amit eddig DRAM-ra költöttünk.

Menon szerint a PCM révén ?eltérő állományrendszert használhatunk, eltérő adatbázis kialakításra nyílik lehetőség és megvan (a technológiában) a lehetőség, hogy a szerverek energiafogyasztása és helyigénye is három nagyságrenddel csökkenhessen."

Nem csak az IBM, de a Samsung és Numonyx cégek is erőteljesen koncentrálnak a PCM fejlesztésére és a benne rejlő lehetőségekre.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.