Hirdetés
. Hirdetés

Street View botrány - szándékosan kémkedett a Google?

|

A Google Street View újra a célkeresztbe került. Míg korábban Larry Page cége véletlennek minősítette a Wi-Fi adatlopásokat, az új bizonyítékok alapján tudatosan kutakodhattak.

Hirdetés

A brit adatvédelmi biztos ismét vizsgálatot rendelt el a Google Street View adatkezelése miatt, mivel újabb amerikai bizonyítékok kerületek elő a Google adatgyűjtésével kapcsolatban. A Street View autók ugyanis nem csak fényképeket készítettek, hanem a publikus Wi-Fi hálózatokon keresztül személyes információkhoz is hozzáférhettek: jelszavakhoz, böngészési előzményekhez, e-mail címekhez és így tovább.

 



A botrány még 2010-ben robbant ki az Atlanti-óceán két partján, amely során több ország is elítélte a Google autóinak titkos Wi-Fi adatgyűjtését, és az ügy végén sok nemzet kitiltotta az autókat, vagy a törvényszegés miatt jelentős bírságokat állapítottak meg. Ám nem volt túlságosan nagy a büntetés, mivel a Google véletlennek titulálta az incidenst. "Nincs szükségünk ezekre az adatokra, azokat egyik termékünkben és szolgáltatásunkban sem használtuk fel. Sőt olyan gyorsan töröltük a begyűjtött információkat, amilyen gyorsan csak lehetett" - védekezett a Google még 2010-ben.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) az év elején publikált bizonyítékai azonban alapjaiban kérdőjelezik meg a "hoppá hozzánk került az adatod" védekezést. Az április 13-i jelentésük alapján a nyilvános Wi-Fi hálózatokban turkáló rutin ugyanis nem véletlenül került bele a Street View autóiba, hanem egy "Doe" álnevű programozó (aki a New York Times információi alapján azonos Marius Milnerrel), illetve egy alá beosztott csoport dolgozott annak a kifejlesztésén még 2006-ban. Az FCC információi alapján ezen felül bizonyítható az is, hogy Franciaországban, Kanadában és Hollandiában a Google ezen módon komplett e-mail üzenetekbe, azonnali beszélgetésekbe, videó, audió és egészségügyi információkba, illetve társkereső és pornó oldalak előzményeibe is beleláthatott.


Eközben a New York Times kilenc Google alkalmazott nyilatkozatát publikálta, akik próbálják elhatárolni magukat az esetről, azt állítva, hogy csak a munkájukat végezték, és nem tudtak valójában a titkos adatgyűjtésről. "2007-ben frissítették a Street View autók konfigurációs fájlját. A frissítéssel egy új Wi-Fi eszköz is került a gépjárművekbe. Telepítettem az új konfigurációs állományt az autókba, ám a program átnézése nem volt a feladatom" - írja például egyikük.

 



"A korábbi nyomozásunk során a Google úgy tájékoztatott bennünket, hogy egy véletlen esetről volt szó, ám ha az adatgyűjtés tudatosan valósult meg, akkor az eset teljesen más megvilágításba kerül ahhoz képest, amelyről 2010 áprilisában szó volt" - írja a Google képviselőjének címzett nyílt levelében Steve Eckersley, brit adatvédelmi ombudsman. A keresőcég első válaszában elmondta, hogy "boldogan válaszol" Eckersley kérdéseire, és a közleményben újra leszögezték, hogy Google vezetők soha nem voltak érdekeltek hasonló adatgyűjtésben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.