Hirdetés
. Hirdetés

Számítógépek távoli elérése

|

Egyre nagyobb igény, hogy fizikailag más helyen lévő számítógépünket, illetve az azon lévő állományokat távolról is elérhessük.

Hirdetés

Közhely, de igaz, hogy a mobilitás korát éljük, adatainkhoz, dokumentumainkhoz egyszerre több helyről is hozzá kell férnünk. Persze megoldás ezeket egy USB kulcson magunkkal cipelni, de ez kényelmetlen és persze előbb vagy utóbb elfelejtünk rámásolni egy fontos állományt.

 


Mostani összeállításunkban öt olyan programot illetve szolgáltatást mutatunk be, amely segítségével egy számítógépet távolról is irányíthatunk illetve elérhetjük a rajta tárolt állományokat. A lehetőségek ennél széleskörűbbek is lehetnek, mert vannak olyan szolgáltatások, amelyek lehetőséget nyújtanak távoli dokumentumok helyi nyomtatón történő nyomtatására, állománymegosztásra és egyéb trükkökre is.
Pár dolgot azonban érdemes észben tartani, mielőtt elkezdenénk. Egyrészt ezek a szolgáltatások minimum Windows 2000-es operációs rendszert feltételeznek, ennél régebbi Windwos-zal ne próbálkozzunk. Mindezek mellett telepítenünk kell a Terminal Services Windows komponenst is, ezt a Windows XP Professional és a Windows Vista Professional magától elvégzi, de Home verziók esetében nekünk kell manuálisan megtennünk. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az itt bemutatott szolgáltatások csak a Windows operációs rendszert támogatják, a Linuxot nem.

 


Természetesen ha céges számítógépünket szeretnénk távolról elérni, akkor mindenképpen egyeztetnünk kell a rendszergazdával, egyrészt, hogy engedélyezett-e a távoli elérés használata, valamint át kell engednie minket a céges tűzfalon is.


Anyplace Control

 


Az Anyplace Control esetebén mind a helyi, mind a távoli számítógépre fel kell telepítenünk a kliensprogramot. Ez a folyamat teljesen egyértelmű és egyszerű. Ráadásul itt nem kell semmilyen hitelkártya adatot megadnunk, hogy használhassuk a 30 napos ingyenes kipróbálási lehetőséget (ellentétben más szolgáltatásokkal).
Hogy hozzáférjünk a távoli számítógéphez felhasználói névre, jelszóra és egy hozzáférési kódra is szükségünk lesz. Minden távirányító funkció tökéletesen működött tesztjeink során, de valami miatt lényegesen lassabb volt a távoli gép elérésre mint a többi szolgáltatásnál. Ezt támasztotta alá a 18 megabájtos tesztállományunk átviteléhez szükséges több mint 13 perces idő is. Lehetőséget kínál a távoli gép Asztalának háttérképét is megjeleníteni, bár számunkra nem volt világos, hogy erre mi szükség lehet.
Kétféle távoli elérési módszert kínál, az elsővel teljesen átvehetjük az uralmat a másik számítógép felett, a másodikkal pedig csak állományok és a Vágólap tartalmának mozgatását engedélyezi.
Extra képességei közé tartozik a Ctrl+Alt+Del billentyűkombináció elküldése a távoli gép számára, de nem képes távoli dokumentumok helyi nyomtatására, valamint a hang átvitelére sem.

 


Használhatóság: 3
Biztonság: 4
Érték: 4
Összesen: 3,5

 

Web: anyplace-control.com
Ár: 38,95 dollár/év, 30 napos kipróbálás

 

 

anyplace_k.jpg

 

Az Anyplace Control állománykezelőjével könnyedén mozgathatunk fájlokat a két gép között

 

GoToMyPC

 


A GoToMyPC telepítése is pofonegyszerű: letöltjük és feltelepítjük az alkalmazást, majd létrehozunk egy fiókot, amelyhez a megadott felhasználói névvel és jelszóval férhetünk hozzá. Más hasonló szolgáltatásokhoz hasonlóan extra biztonságot nyújt, hogy ezen kívül minden számítógép egy egyedi azonosító kóddal is rendelkezik. Ezen kód beírása után azonnal elénk tárul a távoli számítógép munkaasztala.
A teljes távirányítás mellett lehetőset nyújt a két számítógép között állományok mozgatására is menüből vagy akár sokkal egyszerűbben, az egérrel, vidd és dobd módszerrel. Távvezérlés közben mindkét számítógép tökéletesen használható marad, emellett csevegni is tudunk a távoli számítógép előtt ülő felhasználóval, ez elsősorban távsegítségnél lehet hasznos funkció.
Sajnos hiányosságokkal is rendelkezik, nem kínál lehetőséget állományok biztonságos megosztására, de képes távoli dokumentumok helyi nyomtatására és hangátvitelre is, ami azt jelenti, hogy távoli számítógép hangja a helyi gépen hallható.
Elsősorban azok számára ajánlható, akik segítséget szeretnének nyújtani a távoli számítógép előtt ülő ismerőseik számára és nincs szükségük állományok megosztására. Próbaverziójához is hitelkártya-adatok szükséges, ami nem teszi túl szimpatikussá.

 


Használhatóság: 4
Biztonság: 4
Érték: 3
Összesen: 3,5

 

Web: gotomypc.com
Ár: 20 dollár/hónap, 179,40 dollár/év, 30 napos kipróbálás

 

 

gotomypc_k.jpg

 

A program statisztikát is vezet a távvezérléseinkről


LogMeIn

 


A LogMeIn kezelése borzasztó egyszerű, ideális lehet kevésbé tapasztalt felhasználók számára. Ráadásul a tesztelt szolgáltatások közül ez az egyetlen, amelynek létezik teljesen ingyenes verziója is - amely csak néhány haladó képességgel nem rendelkezik.
A távirányítani szánt gépen telepítenünk kell egy kliens-alkalmazást és ez a számítógép ezután bárhonnan elérhető lesz a logmein.com weboldalon keresztül. Csak a Windows felhasználói nevünkre és jelszavunkra lesz szükségünk a belépéshez. Az egész távirányítási folyamat a webböngészőnk ablakában zajlik - ehhez természetesen előbb telepítünk kell a szükséges böngésző-beépülőket, de ez egyáltalán nem jelent nehézséget, a LogMeIn ehhez minden segítséget megad.
A fent említett ingyenes változattal gyakorlatilag csak a távoli elérést tudjuk megvalósítani, de a fizetős verzió már rengeteg extrát kínál. Ilyen például a hangátvitel lehetősége, a távoli dokumentumok helyi nyomtatóra való küldése vagy az állományok mozgatása a két számítógép között. Ez utóbbi ráadásul megfelelően gyorsan is működött, 18 megabájtos tesztállományunk kevesebb mint öt perc alatt „átért". Mindezek mellett tudunk csevegni a távoli gép előtt ülő felhasználóval, lehetőséget nyújt online értekezlet lebonyolítására, képes fájlok szinkronizálására, illetve dokumentumok megosztását is rábízhatjuk, így akár kollégáink is elérhetik a távoli gépen lévő állományainkat.
Azok számára ajánljuk, akik igen egyszerű megoldást keresnek, vagy megelégednek csak a távirányító funkcióval, hiszen ezt teljesen ingyenesen nyújtja.

 


Használhatóság: 4
Biztonság: 4
Érték: 4
Összesen: 4

 

Web: logmein.com
Ár: 12,95 dollár/hónap, 69,95 dollár/év, 30 napos kipróbálás, ingyenes változat is elérhető csak távvezérlésre

 

 

logmein_k.jpg

 

A LogMeIn ingyenes változata távvezérlésre használható


WebEx PCNow

 

 

A PCNow használatához egy kliensprogramot kell telepítenünk a célgépen, amelyhez ezután a felhasználói név és jelszó párossal, illetve a gép speciális kódjával férhetünk hozzá. Távirányításnál tökéletesen mutatja a távoli gép asztalát, tökéletes színmélységben, eredeti felbontásában és a háttérképpel együtt. Vezérelni a jobb alsó sarokban lévő eszköztárral lehet, lehetőségünk van a távoli gép képernyőjét kicsinyíteni, speciális billentyűzet-kombinációkat küldeni valamint állományokat mozgatni a két számítógép között. Ez utóbbi funkciója kellően gyorsnak is bizonyult, öt perc alatt végzett a 18 megabájtos tesztállományunkkal.
Természetesen a távoli gép hangja is hallható és dokumentumok kinyomtatására is lehetőségünk van akár a helyi, akár a távoli nyomtatóra.
A leginkább érdekes funkciója, hogy a megfelelő kliensszoftver telepítésével akár mobiltelefonról is elérhetjük otthoni számítógépünket és a rajta található dokumentumokat. Emellett a szolgáltatás mellé jár 100 megabájt online tárhely is, de sajnos már a 30 napos kipróbálási időt is csak akkor kapjuk meg, ha megadjuk hitelkártya-adatainkat, még akkor is ha eszünk ágába sincsen vásárolni, ami nem tűnik túl szimpatikus húzásnak.

 


Használhatóság: 4
Biztonság: 4
Érték: 3
Összesen: 3,5

 

Web: pcnow.com
Ár: 12,95 dollár/hónap, 124,20 dollár/év, 30 napos kipróbálás

 

webex.png

A program egy jól áttekinthető listában tárolja a számítógépeinket és azok állapotát


RemotePC

 


Ennél a szolgáltatásnál mind a távoli, mind a helyi gépre le kell tölteni és telepíteni a szoftvert. Szokás szerint nemcsak egy felhasználói név és egy jelszó szükséges a távirányításhoz, hanem a távoli számítógép egyedi azonosító kódját is meg kell adnunk.
Kezelése nagyon egyszerű indítás után probléma nélkül használhatjuk a távoli masinára telepített programokat és dokumentumokat. Extra képessége, hogy lehetőséget nyújt nemcsak a távoli, hanem a helyi számítógépre is lementeni a dokumentumokat, ráadásul ha van már olyan nevű állomány, akkor nem felülírja, hanem újat ment belőle más (de természetesen azonosítható) néven.
Természetesen tudunk állományokat is mozgatni a két gép között, a tesztállomány öt perces ideje a jobbak között volt.
A szolgáltatást azok számára ajánljuk, akik számára nem elég az ingyenes LogMeIn képessége, mivel például távolról szeretnének nyomtatni, de minél olcsóbb fizetős megoldást keresnek. Harminc napos kipróbálást biztosít, de ehhez sajnos a másokhoz hasonlóan itt is hitelkártyára lesz szükségünk.

 


Használhatóság: 3
Biztonság: 4
Érték: 4
Összesen: 3,5

 

Web: remotepc.com
Ár: 4,95 dollár/hónap, 49,50 dollár/év, 30 napos kipróbálás

 

 

remotepc.png

 

Jól látható, hogy a felhasználói név, jelszó páros mellett egyedi azonosító is szükséges a távoli bejelentkezéshez

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.