Hirdetés
. Hirdetés

Széles sávú mobilnet a határ menti területeken is

|

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által múlt héten szervezett két napos nemzetközi tanácskozáson Magyarország megállapodást írt alá az összes szomszédos országgal a határ menti, körülbelül 25 kilométeres sáv területét érintő közös frekvenciagazdálkodási kérdésekről. A jövőben lehetővé válik, hogy az országhatárhoz közeli területeken is megfelelő minőségben, akár széles sávon is mobilinternetezhessenek az előfizetők.

Hirdetés

A valamennyi ország hírközlési hatósága által csütörtökön elfogadott megállapodás szerint Magyarország teljes területén, beleértve a határövezeteket is, lehetővé válik a UMTS technológia használata a korábbi 2 gigahertz mellett a 800 megahertzes frekvenciasávban. A technológia alkalmazása lehetővé teszi, hogy a felhasználók nagyobb sebességgel továbbítsanak fényképeket vagy akár mozgóképeket mobiltelefonjaikkal. A szlovák, ukrán, román, szerb, horvát, szlovén és osztrák társhatóságok képviselőinek napirendjén az úgynevezett Technical Arrangement elfogadása mellett további témák is szerepeltek. A találkozón egyébként jelentős előrelépések történtek egy hasonló megállapodás kidolgozására a 2,6 gigahertzes sávban a 4. generációs mobiltechnológia bevezetése érdekében is.

Dr. Kolláth Gábor, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese a megállapodás jelentőségének megértéséhez kapcsolódóan a Computerworld kérdésére azt mondta, hogy a magyar hírközlési hatóság kezdeményezésére arról született egyezség, hogy a mobil széles sáv hogyan tud elterjedni a határ menti területeken. Megszabták, hogyan kell viselkedni azokon a területeken, ahol egymást a szolgáltatók koordináció nélkül zavarhatnák, megadták azokat a műszaki egyeztetési paramétereket, ami alapján a szolgáltatók tervezhetik hálózataikat, bázisállomásaikat megfelelően átállíthatják. ?Magyarország 20-25 kilométeres határsávjában megnyílik a széles sávú internet használatára, a UMTS/3G használatával. Földrajzi korlátok szűntek meg, olyan korlátok, amik eddig bizonyos területeken korlátozták a széles sávú internet nyújtását" - húzta alá Kolláth, aki hangsúlyozta, hogy az egyezményt aláíró 8 országban átlagosan 3-3 mobilcég szolgáltat, tehát körülbelül két tucatnyi szolgáltató érdekét kellett összeegyeztetni. Az aláírást mintegy féléves egyeztetési folyamat előzte meg, ami Kolláth szerint rekord gyorsaságnak számít. "A megállapodás nyertese a lakosság, akik minőségi szolgáltatásokat érhetnek el" - tette hozzá.

Bécsben már 4G-n neteznek
A tanácskozáson az említettek mellett az osztrák társhatóság képviselője beszámolt az Ausztriában kiírt 2,6 gigahertzes frekvenciatender tapasztalatairól, amelynek eredményeképpen szomszédunknál megkezdődött a 4. generációs mobilszolgáltatás. Bécs és St. Pölten környékén még az idén, 2012 elején pedig Ausztria szinte teljes területén elérhető lesz az LTE.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.