Hirdetés
. Hirdetés

Szembemegy a cenzúra-ellenzőkkel a Microsoft

|

Bill Gates és Steve Ballmer is igyekszik megvédeni cégének kínai jelenlétét.

Hirdetés

Mikor a Google bejelentette, hogy megszünteti a cenzúrát kínai keresőjében, így kockáztatva az országból való kivonulást, már lehetett sejteni, hogy a Microsoft és a Yahoo akkor jár el a leghelyesebben, ha nem kommentálja az eseményeket. A Google megvédésével ugyanis szintén a Kínai kirendeltségeik jövőjét veszélyeztették volna, ellenkező esetben pedig a cenzúrát ellenző nyugati világgal kerültek volna szembe.

 

 

microsoft-kina.jpg


A redmondi szoftvercég azonban besétált a csapdába, hiszen hétfőn Bill Gates, a Microsoft alapítója az ABC csatornának adott interjúban megvédte a keleti országot, mondván: minden nemzetnek megvan a saját szabályozása a cenzúrára. "Így a döntés rajtad áll, hogy be akarod-e tartani a helyi törvényeket, vagy nem" - vélte Bill Gates. "Szerencsére a kínai kormányzat azon törekvése, hogy cenzúrázzák az internetet, csak kis részben megvalósítható. Könnyű megkerülni" - tette hozzá később, hogy egy kicsit tompítsa mondandóját.

Nem sikerült, hiszen nyilatkozata Kínában és Amerikában is nagy vihart kavart. Főként, hogy a Google elleni támadások miatt Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter és férje Bill Clinton elítélte Kínát és a cenzúra megszüntetésére szólította fel a távol-keleti országot. "Akik megakadályozzák az információ szabad áramlását az amerikai vagy bármely más társadalomban, veszélyeztetik gazdaságunkat, kormányunkat és civil társadalmunkat. A webes támadásokat végrehajtó országoknak vagy egyéneknek számítaniuk kell a következményekre és a nemzetközi megbélyegzésre" - mondta Hillary Clinton, egyúttal teljesen elfogadhatatlannak nevezve, hogy bármely amerikai vállalat külső cenzúrát fogadjon el.

A felfokozott hangulatot Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója is fokozta, mikor bejegyzésében igyekezett megvédeni barátját, és vállalatának Kínai jelenlétét. "20 éve vagyunk jelen Kínában, és továbbra is maradni akarunk, amely értelmében leányvállalatuknak tiszteletben kell tartania a helyi törvényeket" - mondta. Üzenetében ugyanakkor ő is a megoldást sürgette, de gondolatai szerint ez csak békés tárgyalásos úton születhet meg.

"A Microsoft rossz oldalon áll" - olvasható a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi civil szervezet közleményében, amelyet nem sokkal Ballmer bejegyzése után tettek közzé. A szervezet szerint ugyanis veszélyes, ahogy a redmondi szoftvercég vezetői képviselői próbálják elfogadtatni az internetes cenzúra létét. "Míg az amerikai kormány és a Google igyekszik mindent megtenni a káros szabályozás ellen, addig Ballmer és Gate rossz után jár" - vélte Arvind Ganesan, a civil szervezet emberi jogi igazgatója.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.