Hirdetés
. Hirdetés

Szenzorok a testen

|

Viselhető szenzorokon alapuló, az idősek és a rendszeresen sportolók életvitelét támogató multimédiás és mobilkommunikációs eszközöket fejlesztettek hazai cégek.

Hirdetés

Lezárult az All-Fitt projekt, amelynek keretében az idősek és a rendszeresen sportolók egészségi állapotát monitorozó, elemző és megosztó rendszert fejlesztettek ki. Az 509 millió forint költségvetésű projektet (KMOP-2008-1.1.3/A) a Mobilitás és Multimédia Klaszter öt tagja által létrehozott All-Fitt Kft. valósította meg. Az All-Fitt tulajdonosai: Aitia International Zrt., Apertech Informatikai Kft., Innomed Zrt., Medialab Kft., Mome Nonprofit Kft.

A rendszer három alapelemet integrál: a felügyelt személy életfunkcióit monitorozó, testre rögzíthető eszközt, az adatbázist, valamint a regisztrált adatokat megjelenítő portált. A viselhető eszközökből különböző bonyolultságúak készültek; a legösszetettebb változat kétcsatornás EKG-t és mozgásérzékelőt tartalmaz.

A testre helyezhető eszköz tervezésekor az Innomed a kis méretet, az egyszerű kezelhetőséget és a kényelmes viselhetőséget tartotta szem előtt. Az eszköz rádiós úton egy közeli PC-re, illetve Bluetooth-on vagy a mobilhálózaton keresztül egy távoli adatbázisszerverre képes továbbítani a mért adatokat. A Liferay portáltechnológiával készített felhasználói felület tervezésekor az Aitia fiatalos, divatos és ergonomikus portál kialakítására törekedett, és nem feledkezett meg a web 2.0 lehetőségekről sem. Ezen kívül a sportolóknak, vagy olyan személyeknek, akik naponta nagy stressz hatásainak vannak kitéve, elkészítette azokat a készülékeket, amelyekkel ezek a stresszes időszakok kimutathatóak. Az Apertech egy Oracle alapú adatbázisszervert tervezett, amellyel mind a projekt, mind más mérőműszerek adatai letárolhatók, és elemezhetők. Az adatbázis adatai csak az adatok tulajdonosai számára érhetőek el, betartva az adatvédelmi törvényeket.

„A projektben megterveztük és kifejlesztettük a rendszert, majd elkészítettünk néhány prototípust. A következő feladat, hogy megszervezzük a gyártást, továbbá partnereket keressünk a szolgáltatáshoz" - fogalmazott Dévai Endre, az Innomed Zrt. elnöke.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.