Hirdetés
. Hirdetés

Szinkron és transzport hálózatok jövője

|

Az információ-robbanás óta a személyi számítógépek és az internet elterjedésével a Föld összes, rögzített ponton keresztül történő internet hozzáférésének adatforgalma 57-szeresére növekedett, aminek becsült értéke 2007-ben napi 63 exabytes, azaz 63 millió terabyte.

Hirdetés

Ezt az ütemet tartva, manapság az előbbi érték meghaladja a naponkénti 1300 millió terabyte-ot. A hozzáférési hálózatokon generált hatalmas adatforgalom közvetlenül érinti az aggregációs hálózatok, illetve gerinchálózatok terheltségét. Természetesen a távközlési szolgáltatók a felhasználók igényeit szem előtt tartva bővítik, fejlesztik hálózataikat, azonban új optikai kábelek telepítése mellett nagyobb hangsúlyt fektetnek a már létező infrastruktúra átalakítására, kapacitásának növelésére.

Hirdetés

A legnagyobb áttörést az optikai szálak sávszélességének növelésében a Wavelength Division Multiplexing (WDM) technológia jelentette, melynek köszönhetően az optikai szálon több, frekvencia-tartományban egymás mellé helyezett csatornán történő jelátvitel valósítható meg.

További megoldás a csatornaszám növelése, vagyis a csatornák sávszélességének csökkentése, azonban ez csak egy bizonyos mértékig tehető meg, egyrészt az optikai modulált jel sávszélessége, másrészt a csatornák közötti áthallás okozta degradáció miatt. A felhasználói oldalon mutatkozó egyre nagyobb igények kielégítése – az előbbiekben említett megoldásokon túlmenően – a csatornánkénti adatsebességek növelésével is megvalósítható. Manapság az optikai távközlésben, így a WDM rendszerekben egyaránt 10 Gbps adatsebességű, On-Off Keying – Non-Return to Zero (OOK-NRZ) modulációt használó adókat alkalmaznak. Nagyobb, akár 40/100G csatornánkénti adatsebességet a hagyományosan alkalmazott moduláció helyett többszintű, szofisztikált modulációs eljárások bevezetésével lehet elérni.

 

A fizikai szint feletti Ethernet adatkommunikációs réteg alkalmazása a szolgáltatói hálózatokban is megjelent, mely – az Ethernet technológia előnyei mellett – kihívások elé állíja a mobil szolgáltatókat. A híváseldobások minimalizálása, a megfelelő számlázás és cellaváltás érdekében, gondoskodni kell az a rendszer szinkronizálásáról.

A fenti gondolatokban összefoglalt megoldások mérésére van megoldás, legyen az a fizikai szinten alkalmazott új modulációk által kiváltott degradációs tényezők, vagy a magasabb szintű Ethernet technológián megvalósított adatkommunikáció minőségének vizsgálata.
Amennyiben a fentiekről többet szeretne megtudni, regisztráljon az EQUICOMferencia 2014 rendezvényre: www.equicom.hu/equicomferencia_2014

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.