Hirdetés
. Hirdetés

Szívesen fogadott innováció

|

A szívritmuszavarok vizsgálatára és kezelésére fejlesztett ki integrált vizualizációs technológiát a GE Healthcare és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja.

Hirdetés

Az aktuális becslések szerint a világ népességének mintegy 5%-a szenved valamilyen szívritmuszavarban. Ezek eredményes, ugyanakkor költséghatékony vizsgálatára és kezelésére magyar mérnökök és orvoskutatók vezetésével új, integrált valós idejű képalkotó technológiát fejlesztett ki a GE Healthcare budaörsi kutató-fejlesztő központja és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja.

 

„Régiónk és benne Magyarország sikeresen bizonyított mint ipari központ. Mára minden feltétel adott ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés fellegváraként pozícionálhassuk hazánkat. A GE magyarországi K+F jelenléte is dinamikusan növekszik, budaörsi központja mára a GE Healthcare globális orvosi szoftverfejlesztő kompetenciaközpontjává vált. Az szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére koncentráló szoftvereink talán egyik legjobb példái ennek a fejlődésnek” - mondta Dr. Reich Lajos, a GE Hearthcare magyarországi technológiai igazgatója.

Az Innova EP Vision 2.0 innovatív, költséghatékony és minimál invazív (katéterezés) megoldást kínál a beavatkozások során vizsgált szervek és az eszközök megjelenítésére olyan esetekben, amikor a hagyományos képalkotó rendszerek nem alkalmazhatók hatékonyan, vagy amikor a hagyományos térképező eljárások plusz költsége nem indokolható. A rendszer egyesíti a 3D rotációs angiográfiával, CT-vel vagy MR berendezéssel készített háromdimenziós szívmodellt a valós idejű röntgenfelvétellel, majd ehhez a szív elektromos jeleit társítja. Az innovatív szoftver-alkalmazás beavatkozások széles körében biztosít a korábbiaknál részletesebb képi megjelenítést, anélkül hogy a további kiegészítő felszerelésekre és emiatt további kiadásokra lenne szükség. Az innováció a munkafolyamat továbbfejlesztését is lehetővé teszi. Az úgynevezett „képvezérelt címkézés” technika színkódokkal látja el a szív modelljét a szerv elektromos aktivitásának megfelelően, és ezek alapján mérnöki pontossággal lehet beavatkozásokat végezni ballonok és katéterek használatával.

„A Szegedi Egyetem szakembereivel együtt egy olyan új képfeldolgozó szoftvert fejlesztettünk, amely a műtőkben már meglévő rendszerekre épít. Ezzel költséghatékony, ám a korábbiaknál még részletesebb képi megjelenítést teszünk lehetővé” – emelte ki Nagy László, a GE Healthcare érsebészeti szoftverek fejlesztési vezetője.

 

„A szívritmuszavarok katéteres kezelése során az orvosoknak pontosan kell követniük a katéter pozícióját, és fel kell címkézni azt a pontot, ahová később visszatérhetnek. A most kifejlesztett szoftver olyan részletes megjelenítést és címkézési lehetőségeket biztosít, amely a jelenleg használt fluoroszkópiás eljárással nem valósítható meg” – mondta el Dr. Bencsik Gábor egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ munkatársa.

Az Innova EP Vision 2.0 applikációt a Heart Rhytm Society (HRS, az Egyesült Államok legrangosabb szakmai szervezete) 34. Éves Tudományos Ülésén, Denverben mutatták be, ahol kiváló visszajelzést kapott a szakmától. A 198 millió forint összértékű fejlesztést a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alapja támogatta.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.