Hirdetés
. Hirdetés

Szuperszámítógép a tudománynak

|

A világ legnagyobb újgenerációs szuperszámítógépét építette meg a Lenovo Barcelonában.

Hirdetés

A MareNostrum 4 a barcelonai szuperszámítógép-központban (BSC-ben) működik, amelynek adatközpontját a Katalán Műegyetem területén, a Torre Girona kápolna 19. században emelt falai között alakították ki. Az eredeti MareNostrum 1 szuperszámítógép 2004-ben került ide, amely másodpercenként 42,35 billió lebegőpontos műveletet végzett el, ám a MareNostrum 4 már másodpercenként 11 ezer billió lebegőpontos műveletet hajt végre. Több mint 3400 node-ból építették fel a MareNostrum 4-et, amelyek 48 rack szekrényt töltenek meg. A ThinkSystem SD350-es szervernode-okba, amelyeket több mint 60 kilométernyi, 100 gigabit/s sebességű Intel Omni-Path technológiás kábel kapcsol össze, 24 magos Intel Xeon Platinum 8160-as processzorok kerültek, a teljes tárkapacitás pedig meghaladja a 10 petabájtot - ami a BSC infrastruktúrájával összekapcsolva 24 petabájt fölé tornázható.

Hirdetés

A MareNostrum 4 a Lenovo harmadik szuperszámítógépe, amelyet a Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE) kutatási infrastruktúrához készített, így az európai tudományos közösség legnagyobb beszállítójává vált a legmagasabb (Tier-0) szintű rendszerek területén. A PRACE nemzetközi nonprofit szervezet világszínvonalú szuperszámítógépes (HPC-s) szolgáltatásokat ad az akadémiai és a versenyszféra kutatóinak Európa versenyképességének erősítése érdekében. A MareNostrum 4 teljesítményét is a társadalom egészére kiható kutatási projektekben hasznosítják például az energiaipar, az orvostudomány, a gyógyszergyártás, a tengerhajózás, az autó- és repülőgépgyártás, a mezőgazdaság, az okosvárosok fejlesztése, valamint a klímaváltozás hatásának vizsgálata területén.

Torre Girona: a Lenovo MareNostrum 4 szuperszámítógépe a világ legszebb adatközpontjában

Hatezer következő generációs Intel Xeon processzormaggal bővítette eközben a Lenovo stuttgarti szuperszámítógépes innovációs központjának (Global HPC Innovation Center) infrastruktúráját is. A 2015 májusában megnyitott központban az ügyfelek, a kormányzati és a versenyszféra szereplői ugyanahhoz a technológiához férhetnek hozzá, amely a MareNostrum 4-et is működteti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.