Hirdetés
. Hirdetés

Szuperszámítógépet épít Szaúd-Arábia

|

Szaúd-Arábia szuperkomputert épít, ami számítási kapacitásával a világ 10 legnagyobb rendszere közé kerülhet.

Hirdetés

A szuperszámítógép - amelyet az Abdullah Király Tudományos és Technológiai Egyetemen épít fel az IBM 2009 szeptemberéig - számítási sebessége a tervek szerint eléri a petaflop, majd a későbbiekben akár az exaflop nagyságrendet is. A tervek szerint az egyetem kutatói széleskörű biológiai és fizikai számításokat végezhetnek majd a gép segítségével. A szuperkomputer otthonául szolgáló adatközpontot jövő nyárig építik fel.

A Shaheen névre hallgató szupergép egy 16 rackből álló IBM Blue Gene/P rendszer, amelynek 65536 processzormagja 222 teraflop (billió lebegőpontos művelet másodpercenként) számítási teljesítményre képes.

Az IBM becslése szerint amikor megépül, a világ hatodik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe lehet majd, az egyetem azonban további bővítéseket is tervez, amely után akár 500 rackszekrény is elfér majd az adatközpontban, a szuperszámítógép számítási teljesítményét pedig akár petaflop nagyságrendűre növelhetik (a világ legnagyobb, szintén az IBM által épített szuperkomputerrel az idén júniusban lépték át ezt a határt).

Az eddigi legnagyobb szuperszámítógépet a közel-keleti régióban Iránban építették fel az elmúlt évben, amely 216 AMD Opteron chipet tartalmazott; számítási teljesítményével azonban a TOP500 listába sem fér be. Amerikai cégek nem szállíthatnak ugyan Iránba technológiát, kerülőutakon - például Dubai-on keresztül - azonban Irán is hozzájuthat ezekhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.