Hirdetés
. Hirdetés

Tarol az internetes videó

|

Csak úgy röpködnek az exabájtok. A Cisco előrejelzése szerint 2014-ben 767 exabájtra nő a világ teljes internetforgalma. És ez már közelíti az 1 zettabájtot. Nem árt tudni: 1 exabájt=1 milliárd gigabájt.

Hirdetés

Öt év alatt - 2009 és 2014 között - várhatóan több mint négyszeresére, 767 exabájtra nő a világ teljes internetforgalma - derül ki a Cisco előrejelzéséből, a Visual Networking Indexből (VNI). A Cisco tanulmánya független elemzői forrásokon alapul.

A legnagyobb IP alapú forgalmat 2014-re Észak-Amerika generálja. A leggyorsabb ütemben Latin-Amerika internetforgalma nő, ám a közép-kelet-európai térség 5,1-szeres növekedési üteme is meghaladja a globális növekedés mértékét.

Az adatforgalom növekedésének legfőbb hajtóereje továbbra is elsősorban a videoforgalom; 2014-re ez teszi ki a lakossági felhasználók által generált teljes IP-forgalom több mint 91 százalékát. A forgalomnövekedésben nagy szerepet játszik a HDTV és a 3DTV technológia terjedése. Az idei év végén történik meg először, hogy a nemzetközi internetes videoforgalom adatmennyisége meghaladja a peer-to-peer adatforgalmazást.

A nemzetközi fájlmegosztással lebonyolított adatforgalom 2014-re várhatóan eléri a havi 11 exabájtot. Ez 2009 és 2014 között 22 százalékos összesített éves növekedési rátának felel meg.

Az előrejelzések szerint 2014-re a nemzetközi üzleti IP alapú adatforgalom eléri a havi 7,7 exabájtot, ami a vizsgált 5 éves időszakra vonatkozóan háromszoros növekedést jelent. Az üzleti videokonferenciák adatforgalma várhatóan a tízszeresére nő. A leggyorsabban növekvő alkategória a web alapú videokonferencia, amely 2009 és 2014 között a 180-szorosára nő.

A nemzetközi mobiladat-forgalom mennyisége a 39-szeresére nő a vizsgált időszakban, és 2014-re várhatóan eléri a havi 3,5 exabájtot. A mostani jelentés a következő alkalmazásokat veszi számításba: VoIP, játékok, peer-to-peer, web, videó. A vizsgálat -- megbízható adatok híján -- ezúttal még nem terjedt ki a gép-gép (M2M) kommunikációra, holott már ma rengeteg eszköz kommunikál a mobilhálózatokon, a jövőben pedig e téren is óriási boom várható. Megjegyzendő, hogy az M2M kommunikáció jellemzően kis adatmennyiségek továbbítását jelenti. A 2011-2015-ös VNI várhatóan már ezen alkalmazásokat is számba veszi.

Az előrejelzések szerint a lakossági internetes adatforgalom az üzletinél gyorsabban bővül. Míg 2009-ben az arány 79-21 százalék volt a lakossági adatforgalom javára, addig 2014-ben 87-13 százalékos arány várható.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.