Hirdetés
. Hirdetés

Tavaly évtizedes csúcsot döntött a PC-k eladása

|

Az elmúlt tíz év egyik legjobbja volt 2020, már ami a személyi számítógépek globális piacát illeti. A jó teljesítmény oka viszont könnyen kitalálható.

Hirdetés

Erős negyedévvel és összességében kiemelkedő eredményekkel zárta a 2020-as esztendőt a PC-ipar. A Canalys piacelemző cég szerint 25 százalékkal nőtt a gyártók által leszállított eszközök mennyisége az előző év azonos időszakához képest a tavalyi utolsó három hónapban. Ez számszerűsítve 90,3 millió asztali gépet, notebookot és munkaállomást jelent. Összességében év végére 11 százalékkal tudott fejlődni a szegmens, ami egész évre vetítve 300 millió leszállított gépet tesz ki. Ilyen éves teljesítményt utoljára 2010-ben, míg ekkora mennyiséget 2014-ben látott utoljára a piac.

Leginkább a notebookok húzták fel az éves eredményeket, az eladások 79 százalékát tették ki. Míg az asztali gépek mennyisége 20 százalékkal csökkent az előző esztendőhöz képest, a leszállított notebook és mobil munkaállomások száma 44 százalékkal nőtt, elérve a 235,1 millió eszközt éves szinten.

Hirdetés

Gyártói szempontból a Lenovo teljesített a legjobban, utolsó negyedévre 23 millió darabot, éves szinten pedig 72 milliót szállított le. Ez nem meglepő, mivel a társaság évek óta meghatározó a piacon. A top5-ből figyelemre méltó az Apple és az Acer teljesítménye, noha csak a 4. és 5. helyet tudhatják magukénak, a legnagyobb növekedést könyvelhették el. Különösen az Apple eredménye ugrott meg, éves szinten 45%-os növekedést ért el, és a várható fejlesztésekkel minden bizonnyal tovább növeli piaci részesedését.

Bár a PC-k iránti kereslet növekedésében meghatározó szerepet játszott a járvány, miután rákényszerültek a felhasználók a home office-ra és a digitális oktatásra, a jelenleg zajló vakcinázás miatt nem feltétlen tudja megismételni kiváló eredményeit a Lenovo, a HP, a Dell, az Apple és az Acer, de az biztos, hogy a kereslet 2021-ben is megmarad. A járvány helyett ugyanis úton vannak olyan fejlesztések és innovációk, amelyek tovább bővíthetik az eladásokat.

A szakértők szerint a kiemelkedő tavalyi eredményeket egyértelműen a koronavírus-járvány okozta, hiszen a távmunka és távoktatás miatt olyanok is PC-vásárlásra kényszerültek, akik ezt egyébként nem feltétlenül tették volna meg. Sokaknak a munkahely vásárolt eszközöket ahhoz, hogy az otthoni munkavégzés folyamatosságát biztosítani tudják, másoknak ezt saját szakállukra kellett megoldaniuk, miután azt látták, hogy az otthoni, addig csak szórakozásra használt eszközök nem elegendőek a munkához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.