Hirdetés
. Hirdetés

Telefon méretű PDA

|

Érdekes készülékek kerülnek ki azon gyártók keze alól, melyek más iparágból kacsintanak a mobiltelefon gyártás felé.

Hirdetés

Az Asus jó lehet a komponensek területén, ám hiányzik még a tapasztalat, ami a mobilok gyártását illeti. Az Asus P526-os egy EGDE-s telefonos érintőképernyős PDA Windows Mobile 6 Professional operációs rendszerrel. Érdekes, hogy az Asus weboldalán a mobiltelefonok kategóriájába sorolja. A hasonló kaliberű készülékekből általában megtaláljuk a wi-fi chipet is (ez nagyon hiányzik ebből a készülékből, a wireless manager menüpontnál meglepve tapasztaltuk, hogy csak Phone és Bluetooth be- és kikapcsolási lehetőségek vannak). A gyártó azonban célzottan vette ki a wi-fi-t a telefonból, a telefon és GPS funkciókra összpontosítóknak kínálja ezt a készüléket.

p526.jpg

A GPS meglétét a dokumentáció, a képernyő felett lévő felirat, a beállítási lehetőségek tanúsítják, navigációs szoftvert nem mellékeltek a készülékhez, így azt kipróbálni nem volt lehetőség. De ez csak a tesztkészülék hibája, az Asus magyar képviselete cikkünket olvasva azt mondta, itthon magyar operációs rendszerrel és navigációs szoftverrel árulják. Az alapcsomag része az autós töltő és az autós, ablakra rögzíthető tartó. A GPS jel vételének javításához külső antenna csatlakoztatható, ennek helye a készülék hátoldalán, a kamera mellett van. És ha az alapcsomagnál tartunk, akkor meg kell említeni, hogy bőr tok, mini USB-s számítógép kábel, is van a szokásos asztali töltő és headset mellett.

A gyártók alapból valószínűleg egy PDA-t képzeltek el, de mivel telefon funkciókkal is ellátták azt, úgy gondolták nagyobb telefonra és kis PDA-ra van igény. A készülék így 110x58x15,4 milliméteres termékké vált, kicsivel nagyobb mint a nálunk nemrég járt hasonló készülék, a HP iPaq-ja. A képernyő sem tartozik a legnagyobbak közé, 5,3x4cm. A betűk aprók rajta, emiatt a mellékelt stylust mindenképp ajánlott használni, a nagyobb ujjak össze-vissza indítják el az alkalmazásokat.

A készüléknek nincs sok helyet elfoglaló qwerty billentyűzete, hagyományos telefongombokkal büszkélkedhet. Ezek a gombok jószerivel csak dísznek vannak rajta a készüléken, hiszen a szoftveres billentyűzet vagy a kézírás felismerés segítségével minden adat bevihető a készülékbe. Tesztünk során egyszer sem használtuk ezeket a gombokat. Arra talán jó a zöld telefonkagylót ábrázoló gomb, hogy a lehető leggyorsabban érjük el a telefon híváslistáját - ott is hajlamosak vagyunk az érintőképernyőt használni.

A készülék formája ízléses, elegendő és nem túl sok gomb van az oldalán. A képernyő tetején baloldalt van a ki-bekapcsoló gomb, elég nehezen indul a készülék. Ha a kelleténél hosszasabban tartjuk lenyomva a gombot, akkor a készülék összes beállításának törlése lehetőség ugrik fel.

Baloldalt található a navigációs kerék és alatta az Ok gomb - valamiért nem akaródzott működni. A telefon jobboldalán van a billentyűzetet lezáró gomb, a fényképezőgép gombja, a mikroSD kártya helye. Innen baloldalról alulról húzható ki a kis ceruza is.


A készüléket a standard Windows Mobile alkalmazásokkal felvértezve szállítják. Az Asus hozzátette még az Asus Launcher nevű kis alkalmazását, melynek segítségével a legfontosabb alkalmazásokat és beállítási lehetőséget hozzuk a felszínre. A készülékben megtalálható még a Remote Presenter nevű alkalmazás, ahhoz, hogy a számítógéppel együtt használjuk, a PC-re is kell telepíteni egy kis alkalmazást.

A készülékben hangfelismerő is található, az pontatlanabb, mint a HP-nál kipróbált. Az angol nyelvű hangfelismerő a Start Bubble Breaker parancsot úgy értelmezte, hogy Start Remote Presenter - talán tudja, hogy komoly célokra hivatott, nem pedig játszásra.

A P526 YouTube bemutatója


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.