Hirdetés
. Hirdetés

Telepítsünk vírusirtót Macre?

|

Egyre kevésbé igaz, hogy a Mac rendszerekre nem kell antivírus. A Panda megvédené a felhasználókat.

Hirdetés

A Panda Security is csatlakozott azon biztonsági cégek közé, amelyek egyrészt Mac OS X alapú szoftverekkel, másrészt a kockázatokra való figyelemfelhívással igyekeznek hozzájárulni a Macintosh számítógépek megóvásához. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a Panda Security most kezdett el csak foglalkozni az Apple rendszereivel kapcsolatban felmerülő fenyegetettségekkel. Azt viszont jól érzékelteti, hogy manapság már a Mac OS X biztonságának háza táján sem minden felhőtlen, és igenis odafigyelésre van szükség.

 

 



A biztonsági cég néhány statisztikai adatot is közzétett, amelyekből többek között kiderül, hogy napjainkban havonta átlagosan 500 új, Mac OS X kompatibilis kártékony programról szereznek tudomást a kutatók. Ugyancsak érdekesség, hogy amíg 2009-ben összesen 34 jelentősebb sérülékenységet sikerült kimutatni a Mac OS X-ben, addig idén eddig már 175 új biztonsági résre derült fény.

Nyilvánvalóan a havi 500 új kártevő messze elmarad a Windows operációs rendszerekkel kompatibilis vírusok, férgek, trójai program burjánzása mögött. Még jelenleg is nagyon távol vagyunk attól, hogy a biztonsági problémák olyan mérteket öltsenek, mint a Microsoft alapú környezetek esetében. Ugyanakkor az is látszik, hogy elkezdődött egy bizonyos mozgolódás. Ez többek között azzal magyarázható, hogy a Mac alapú rendszerek egyre népszerűbbé válnak, és - ha nem is rohamtempóban - de növelik a részesedésüket a piacon. "Még mindig kitartunk azon álláspontunk mellett, hogy amikor az Apple piaci részesedése eléri a 15 százalékot, a hackerek célzott támadásokat fognak kezdeményezni e platform ellen is" - mondta Ivan Fermon, a Panda Security alelnöke.

Az Apple rendszerein való védekezés szükségességét természetesen a platformfüggetlen fenyegetettségek is egyre inkább megkövetelik. Elég, ha csak az adathalászatra vagy a közösségépítők által jelentett kockázatokra gondolunk, hiszen ezek éppúgy problémákat okozhatnak a Macintosh kedvelőinek körében, mint a Windows felhasználók soraiban. Egyre többen vélik úgy, hogy az Apple részéről is egy jó döntés lenne, ha biztonsági szoftverrel is előrukkolna, hasonlóan, ahogy például azt a Microsoft a Security Essentials kapcsán tette.

Panda Antivirus for Mac

A Panda Security bemutatta a legújabb víruskeresőjét, amelyet kifejezetten a Mac OS X alapú rendszerekhez fejlesztett ki. Az új szoftver természetesen alkalmas on-access és on-demand alapú vizsgálatokra, valamint az iPhone és iPad készülékek ellenőrzésére azért, hogy felderíthető legyen, ha ezeken az eszközön valamilyen rosszindulatú program foglal helyet. A Panda Antivirus for Mac fontos jellemzője, hogy nemcsak a Mac kompatibilis vírusok felismerésére képes, hanem a windowsos kártevők azonosításában is szerepet vállal. Ennek köszönhetően megakadályozható, hogy a felhasználó a Macintosh számítógépéről valamilyen úton-módon továbbítson egy lappangó károkozót mások PC-ire, és ezáltal hozzájáruljon más rendszerek megfertőzéséhez.

A cikk testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.