Hirdetés
. Hirdetés

Tempót vált a Telenor

|

Beköszönt végre a 21. század a mobil internetezésben?

Hirdetés

telenor hipernet
telenor hipernet
Noha a vezetékes internethozzáférés robbanásszerű változáson esett át az elmúlt egy évtized alatt, és jutott el a 33,6 kbps-os betárcsázástól a 120 megabites másodpercenkénti kábeles adatátviteli tempóig, az igazi behálózottság élményét az hozza el, ha mobil eszközeinken is közel hasonló sebességben élvezhetjük majd a világháló áldásait. Ebbe az irányba tett a Telenor egy jelentős lépést, amikor bejelentette új, Hipernet tarifacsomagjait.

A vállalat már korábban nyilvánosság elé állt a mobilinternet népszerűségének növelésére vonatkozó terveivel; amint arról mi is hírt adtunk, a múlt hét végén derült ki Klikk kezdeményezésének sikere. A norvég anyával bíró helyi leány 1000 forintos havidíjért (melyet ráadásul az első három hónapban el is engedett az érdeklődőknek) biztosít 100 MB-nyi mobiltelefonos internetezési lehetőséget. Ez a projekt azonban inkább azoknak szól, akik eddig teljesen idegenkedtek az okostelefonon való böngészéstől, e-mailek fogadásától és küldésétől.

Ezzel szemben a Hipernet az „addiktok" számára készült, akik hozzászoktak a vezetékes hozzáférésen keresztül elérhető lehetőségekhez. A holnaptól megvásárolható csomagok így akár 42 Mbps-os tempót (ez másodpercenként valamivel több mint 5 MB-ot jelent) is kínálhatnak, természetesen sok környezeti tényező (például az adott cella terheltsége, a felhasznált eszközök tudása stb.) függvényében.

A hálózatfejlesztés keretében 622 bázisállomáson már megtörtént az átállás, így ezeken a területeken a PC-n, laptopon, netbookon vagy táblagépen internetezők az új Hipernet tarifacsomagok révén az eddiginél háromszor-ötször gyorsabb internetkapcsolatot kaphatnak, írja a közlemény. Mivel a fejlesztések több szakaszban zajlanak, ezért most, az első fázis lezárultával csak a fővárosi és annak környékén élők használhatják ki a nagyobb sebességet.

„A megnövelt letöltési sebességgel hálózatunk stabilabban fog működni, nem csak a Hipernet-képes eszközökkel. Így azok az ügyfeleink is, akik régi eszközeiket használják, pozitív minőségi változást fognak tapasztalni." - mondta Sigvart Voss Eriksen, a Telenor Magyarország Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Az új Hipernet portfólió négy különböző sávszélességű internetelérést kínál. A tarifacsomagok nevüknek megfelelően négy eltérő névleges sebességű - 5, 7, 21, és 42 Mbps - internetkapcsolatot tesznek lehetővé, és 2, 6, 10 vagy 20 GB belföldi adatmennyiséget tartalmaznak, 2.600, illetve 10 forint híján 5 ezer, 6 ezer és 8 ezer forintért. Utóbbi esetén a feltöltés már akár 5 Mb/s is lehet, sőt, a két legnagyobb csomaghoz tartozik egy úgynevezett „100 GB extra éjszakai adatforgalom szolgáltatás", ami a 00:00 és 07:00 közötti időszakban további 100 GB-nyi adat forgalmazását teszi lehetővé, ha a felhasználó hajlandó magát két évre elkötelezni.

Ezekkel az árakkal a vezetékes szolgáltatók, különösen az ADSL-t kínáló ISP-k komoly konkurenciát kapnak. Míg ugyanis a vezetékes kapcsolatok kialakítása néhány területen az infrastruktúra fejletlenségéből adódóan nem terjedhet, addig a mobilinternet esetében ez jóval kevésbé jelent akadályt. Azt persze majd az élet dönti el, átlagosan mire lesznek képesek ezek a csomagok, az adatátviteli tempót illetően, de a számok elég impozánsnak tűnnek ahhoz, hogy a vezetékes előfizető döntsön és otthagyja korábbi szolgáltatóját...

Még néhány fontos információ: belföldön nincs túlhasználati díj, a keret túllépése esetén a szolgáltató csökkenti az internetkapcsolat sebességét, de akár lehetőség nyílik néhány ezer forintért jelentősen kitolni a forgalmi korlátokat is. A csomagok mellett új eszközök is megjelennek a Telenor kínálatában, többek között két ZTE modem, a Samsung N145-ös netbookja, illetve a Dell Inspiron 15 colos laptopja és egy ZTE hotspot. Ezek eredeti árából jelentős kedvezményt nyújt a vállalat, hűségszerződés megkötése mellett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.