Hirdetés
. Hirdetés

Tényleg Java-jogokat sértett a Google?

|

Egy független szabadalmi szakértő szerint több mint negyven olyan részlet van az Android előző verzióinak kódjában, amelyet engedély nélkül másoltak ki a jogvédett Java fájlokból.

Hirdetés

Florian Mueller szabadalmi szakértő szerint a Google legalább negyvenhárom esetben használt fel szabadalmaztatott Java kódokat saját nyílt forráskódú mobil operációs rendszerében. Mueller az Android 2.2-es (Froyo) és 2.3-as (Gingerbread) verziójában is talált olyan kódrészleteket, amelyekről azt állítja, hogy szinte teljes egészében megegyeznek egyes Java-fájlokkal

Felfedezése igen kellemetlen következményekkel járhat a Google-re nézve. A keresőóriást a közelmúltban perelte be a szabadalombirtokos Oracle: a gyártó szakembereinek állítása szerint piaci versenytársuk tudatosan lemásolta az Android kifejlesztéséhez szükséges Java-kódokat. ?Kutatásaink eredménye előnyös helyzetbe hozhatja az Oracle-t a Google-lel szemben" - ismerte el idevágó blogbejegyzésében Mueller.

A NoSoftwarePatents kampány elindítójaként is ismert szakember hosszú időt töltött az Android kódjának tanulmányozásával, és az Oracle által kifogásolt kódrészleten felül további hat olyan fájlt azonosított, amelyről úgy gondolja, szinte teljesen megegyeznek az eredeti Java-állományokkal.

Mueller állítólag 37 olyan állományt is talált, amelyek kódja még az eredeti, a Sun által jegyzett szerzői jogi figyelmeztetést is tartalmazza. ?Nem számít, mit mond a Google, ezek a fájlcimkék egészen biztosan nem arról tanúskodnak, hogy (az operációs rendszer) az Apache Software License keretében is licencelhető" - írta a blogbejegyzésben, utalva rá, hogy a Google az Apache licencelési rendszerben forgalmazza az Androidot.

A szakértő szerint vannak ugyan apróbb eltérések a Google által használt és az eredeti Java kódok között, ám ezekért vizsgálatai tanúbizonysága szerint nem a cég fejlesztőinek találékonysága, hanem a fájlok visszafejtéséhez használt decompiler (kódvisszafejtő program) használata a felelős.

A Google egyelőre nem reagált Mueller állításaira.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.