Hirdetés
. Hirdetés

Terjed a netes telefonálás Európában

|

Az európai telekommunikációs szolgáltatások területén új fogyasztási minták jelennek meg - állítja egy friss uniós felmérés.

Hirdetés

A technológiai fejlődés és a verseny eredményeként az európai fogyasztók választási lehetőségeinek köre kiszélesedett: a telefonálók egyre nagyobb része tér át a vonalas telefonálásról a mobiltelefonálásra, az uniós háztartások 24 százaléka pedig kizárólag mobiltelefonnal telefonál. Magyarországon ez az arány jóval nagyobb: minden második háztartásban ma már csak mobillal telefonálnak- derül ki az Eurobarometer reprezentatív felméréséből, amelyben 2007 novembere és decembere között a 27 uniós tagország 27 ezer háztartása vett részt.

Az internetkapcsolattal rendelkező európai háztartások 22 százaléka otthoni számítógépével, interneten bonyolítja le hívásait. Ez az arány kétszeres Lettországban (58 százalék), Litvániában (51 százalék), a Cseh Köztársaságban (50 százalék), Lengyelországban (49 százalék) és Bulgáriában (46 százalék); a magyar mutató 34 százalék.

Sokakat még mindig nem érdekel az internet
Az európai háztartásoknak majdnem fele (49 százalék) rendelkezik internet-hozzáféréssel, és növekvő többségüknek (az EU-27-ben a háztartások 36 százalékának, azaz 2007 teléhez képest 8 százalékkal többnek) szélessávú kapcsolata is van. Az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások többségükben (59 százalékban, a tavalyinál 4 százalékkal többen) ADSL-vonalon kapcsolódnak a világhálóhoz. Magyarországon csak 28 százalékos az internet penetráció, és 24 százalékos a szélessáv elterjedtsége. A magyar szélessávú előfizetések valamivel több mint fele nem ADSL-, hanem kábeles internetkapcsolat.

Egyre több tagállamban csatlakoznak az európai háztartások vezeték nélkül, a mobil vagy a műholdas hálózaton keresztül az internethez.

Az európai háztartások 29 százalékban, vagyis az előző évhez képest csaknem 10 százalékkal többen vásárolnak kombinált telekommunikációs és médiaszolgáltatási csomagot, leggyakrabban a vezetékes telefonszolgáltatás és az internet-hozzáférés kombinációját.

Az otthoni hozzáférés hiányának indokául a többség továbbra is azt hozza fel, hogy nem érdekli az internet. Az európai háztartások 22 százaléka nehezen tudja elérni internetszolgáltatóját kapcsolódási probléma esetén. Körülbelül ugyanennyien minősítették megfizethetetlennek szolgáltatójuk ügyféltámogatását.

Terjed a digitális földi televíziózás
2007 teléhez képest 5 százalékkal növekedett, így ma már az EU háztartásainak 12 százaléka vesz igénybe ilyen szolgáltatást. Az antennás analóg televízióadást néző háztartások aránya 45 százalékról 41 százalékra esett vissza. Minden tizedik uniós háztartás egynél több módon fogja az adást (antenna, kábel, műhold vagy internet segítségével).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.