Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: autópályamatrica SMS-ben

|

Az emberi lustaság határtalan, a telekommunikáció pedig ehhez konvergál: ilyenkor fordul elő, hogy a mobiltelefonból fizetőeszköz lesz.

Hirdetés

Igaz, a telefonnak nincs szaga, nem is ropog, sőt, igen ritka esetben zöld. De kis hazánkban már autópálya matrica vásárlásra is alkalmazható, kényelmesen, gyorsan és biztonságosan. Korábban, ha vidékre vezetett az utam, mindig tankolás alkalmával vásároltam meg 4 napos matricámat, amellyel a hazai sztrádákat igénybe tudom venni. Bár a tesztautó ezúttal is 10 liter benzinnel kanyarodott ki a garázskijáratból, de a bal ajtóban meglapuló telefonomon már egy 1620 forint értékű SMS volt olvasható.

A történet az új üzenet írása menüponttal kezdődött, amelyben mindössze 6 karakter szerepelt, ez pedig a tesztautó rendszáma volt. A célállomás a T-Mobile és a Pannon hálózatából egyaránt elérhető 8100100 telefonszám volt, amelyre az elküldés pillanata után meg is érkezett a válasz. Az operátor cselesen megkérdezi, hogy rendben vannak-e az adatok vagy esetleg apuci telefonján hülyéskedünk, és éppen egy az út mellett rohadó Zsiguli rendszámát próbáljuk meg beadni az autópálya kezelőknek.

A véglegesítő SMS tájékoztatott a matrica áráról, amely a normál piaci összegnél pontosan 100 forinttal kerül többe - némi kezelési díj. A 4 napos pályabérlet 1520 magyar királyi pénzt kell lecsengetnünk. Ezek után a megrendeléstől dátuma + harmadik napig használhatjuk a kétszer két sávos utakat, bár az M5-ös autópálya Budapest felé az utolsó kilométereken vasárnap inkább csak 1×1-es volt. A vásárláshoz emellett elengedhetetlen, hogy a kártyás ügyfelek a Pannon esetében univerzális, a T-Mobile esetében pedig m-com egyenlegüket elektronikus úton feltöltsék, melyre például bankautomatáknál van lehetőség.

Azoknak a felhasználóknak tudom ajánlani a szolgáltatást, akik vidéki útjuk előtt nem szoktak tankolni, hanem az éppen az autóban lévő benzin vagy diesel olaj függvényében - ne adj isten gáz, hibrid vagy biobenzin - vágnak neki az aszfaltcsíknak. A digitális ellenőrzés igen egyszerűen történik, egy nagy adatbázisban megnézi az autópálya kezelője, hogy van-e érvényes regisztráció ehhez az adott rendszámhoz vagy nincs. Mostanában szokás, hogy a kamerák helyett, a pályák mellett található pihenők parkolójában egy zöld műanyag pólós úriember sétálgat hátra tett kezekkel, és vadul szemléli a szeme sarkából a szélvédőkre ragasztott termékeket - ő analóg módon ellenőriz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.