Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Epson GT-S80N

|

Komoly digitális archívumhoz megfelelő lapolvasóra lesz szükségünk, kipróbáltuk az Epson GT-S80N szkennert.

Hirdetés

Dokumentum-archiváláshoz napi néhány oldal mennyiségig szinte bármelyik olcsó multifunkciós  lapolvasó is megfelelő lehet, de ha nagyobb volumen mellett is rendben akarjuk tartani a digitális irodai archívumot, ennél többre lesz szükségünk. Az Epson nem csak tintasugaras nyomtatóival, hanem szkennereivel is sikerrel célozza az irodai piacot.


A GT-S80N leginkább egy kisebb tintasugaras nyomtatóra emlékeztet, sötét színű burkolata igényesen kidolgozott. Egy álló, 75 lapos papírtálcáról érkezteti a lapokat a készülék elé az íróasztalra. Két soros, monokróm szöveges kijelzője mellett mindössze négy gombot helyeztek el a burkolaton. Hátoldalán USB csatlakozó található, a mellékelt Edimax nyomtatószerver révén pedig Ethernet és Wi-Fi hálózatokhoz is képes csatlakozni.

 


 

Nem probléma a kereshető PDF gyors előállításamagyarul sem

 

A készülék monokróm, szürkeárnyalatos és színes beolvasásra is képes, legfeljebb 600 dpi felbontással. Két CCD sor között vezeti át a papírt, így anélkül készíti el a kétoldalas beolvasásokat, hogy megfordítaná az eredeti dokumentumot. Ennek különösen örülhetünk, ha különféle minőségű és méretű eredeti anyagokkal kell dolgoznunk, a vegyesen egymásra halmozott számlákat, leveleket, prospektusokat egy lapfordítós ADF nehezebben tolerálná. Tesztünk során nem tapasztaltunk fennakadást a GT-S80N részéről, a vegyesen egymásra hányt dokumentumokból álló papírhalmazt is sikerrel digitalizálta a készülék. Ha több névkártya is akad a feldolgozni valók között, érdemes átállítani a lapterelőt, hogy a kártyák ne forduljanak el a munka során.

 


 

 

 

A gyártó percenként 40 lap sebességet ad meg, azaz egy kifejezetten gyors masináról van szó. Igaz, a gyakorlatban azért érezhetően kisebb, de még mindig meggyőző teljesítményt tapasztaltunk, 200 DPI felbontás mellett 26 másodpercet vett igénybe egy tíz oldalas dokumentum monokróm beolvasása - ez a leggyakoribb minőség igény archiváláskor. 300 dpi és színes egyoldalas beolvasás mellett már 44 másodpercre volt szükség ugyanehhez. Elmehetünk akár 600 dpi felbontásig is, színesben is, ha az indokolt. A bemelegedési idő jelképes, inkább a szoftvermodul indulása jelent némi késleltetést a gyakorlatban, hiszen a LED megvilágítás azonnal üzemkész. Már napi néhány tucat oldal beolvasásánál is számíthat, hogy ezen a gyors céleszközön, vagy egy olcsó multifunkciós eszközön próbáljuk elvégezni a digitalizálási feladatokat. A beolvasás után mintegy egy percre volt szüksége az Epson Scan-nek ahhoz, hogy kereshető PDF-et állítson elő. Ugyan az Epson Scan nyelv beállításai között nem szerepel a magyar, mégis sikerült magyar ékezetes szövegre is rákeresnünk az elkészült anyagban. Ha pontosabban szeretnénk meghatározni a munka menetét, vagy a beolvasott anyagot átszerkesztenénk, akkor érdemes a mellékelt ABBY FineReader OCR alkalmazásból dolgozni, de egyébiránt a készülék indítógombjára induló Epson Scan is jól dolgozik.


Bőséges szoftverkínálat egészíti ki a hardvert, a meghajtóprogramok mellett magyar nyelven (is) tudó OCR alkalmazást és névkártyák címtárba digitalizálására alkalmas programot is kapunk. A meghajtóprogram olyan apróságokkal segíti a munkát, mint a szövegoptimalizálás (színes háttér semlegesítése) vagy a lyukasztás nyomának az eltüntetése. Ha nem szeretnénk hálózaton megosztani a készülék használatát, akkor mintegy 24 000 forinttal olcsóbban juthatunk hozzá a masszív lapolvasó csak USB-s változatához, a GT-S80N-hoz.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.