Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Nokia E60 - Az üzlet az üzlet

|

Az E60-asnak, bár nem lesz olyan kultikus eszköz, mint elődei, tudás, gyorsaság és küllem szempontjából a halhatatlanok között lenne a helye.

Hirdetés

Külső

A telefon egy átlagos méretű dobozban érkezett hozzánk, találtunk benne USB kábelt, egy készüléket, egy bemutató CD-t, töltőt és sztereó headset-tet is. A készülék elsőre kissé hosszúkásnak tűnhet, amely nem párosul vékonysággal (lásd Motorola L7), de használat közben igen kényelmes vele dolgozni. A készülék az E-sorozat szürkés árnyalataiban pompázik, szemből egy aszimmetrikus, kissé fénylő elem öleli körbe a billentyűzetet és a kijelzőt. A készülék oldalán egy-egy fekete csík látható, amelyet funkció gombok és a memóriakártya foglalata tör meg. A készülék alján legnagyobb örömömre a régi akku csatlakozó látható, így nem lesz szükségünk se új töltőre, se adapterre.

A Nokia E60 tetején meglepődve láttam meg egy nyakba akasztókhoz passzoló foglalatot, kíváncsi lennék, melyik banktisztviselő lenne hajlandó egy üzleti út során a nyakában himbálódzó telefonjával tárgyalni - itthon biztosan fogunk rá ellenpéldát látni. A telefon akku fedője is igen érdekesen lett megoldva, ugyanis nem lecsúsztatni kell, hanem bal oldalra kell tolni, és már cserélhetjük is a SIM kártyát. A pontos illesztések, a lötyögés mentes elemek, és a nyikorgásnak még a legfinomabb mivoltát sem jelző készülékház minden porcikája a minőséget és a visszafogottan konzervatív értékeket hozza előtérbe.

A kezelőszervek kellően pontosak, nem is kemények, nem is puhák, SMS-t igen gyorsan tudtam vele írni. A gumírozott joystick-al nem tudtam megbarátkozni, bár elég hely van a használatához, de hosszú távon mindig megfájdult tőle az ujjbegyem.

Kijelző

Ezt a megjelenítőt már több felsőkategóriás Nokia készülék kapcsán ecseteltük, de most annyiban változott a helyzet, hogy fizikailag kisebb helyre lett összezsúfolva a 352 x 416 pixel, amely nem kevesebb, mint 16 millió színárnyalattal kápráztat el bennünket. A TFT LCD-vel meg voltam elégedve, bár a hazai WAP portálok még nincsenek ilyen nagyfelbontású eszközökre felkészítve, és a mellékelt fotók csak parányi ikonoknak tűnnek szörfölés közben. Kristálytiszta szép képet ad, nem meglepő hát, hogy a Symbian 9.1-es operációsrendszer ikonjai jól mutatnak rajta. A menüpontok között már első ránézésre feltűnhet az elforgatás ikon. Ezzel értelemszerűen 90 fokkal elforgathatjuk a kijelzőt. Így a fotók, videók nézegetése jóval egyszerűbb.

Szolgáltatások

A készülék meglepően gyorsan működik, innék rá egy fél üveg vitriolt, hogy ez a pörgősebb processzornak és az apróbb hibáktól mentes Symbian 9.1 rendszernek köszönhető. Utóbbira még igen kevés tartalmat tudunk eltölteni, sajnos a Nokia nem gondolt arra, hogy talán visszafelé is kompatibilisek lehetnének a készülékek. Az előre telepített alkalmazások mappa kong az ürességtől, nézzünk körül a neten, de a Nokia által állandóan felajánlott wap.nokia.com oldalt felejtsük el, mert még multimédiás tartalmakat (képernyővédő, csengőhangok) is elvétve találni rajta. A készülék teljes mértékben testreszabható, így nem okoz gondot egy-egy téma installálása, MP3 csengőhangok alkalmazása vagy képernyővédő telepítése. Érdekesség a Transfer szoftver, amellyel más telefonokról tudunk adatokat másolni készülékünkre. Az irodai alkalmazások ezúttal főleg dokumentum nézegetők formájában merülnek ki, így Word, Excel és PowerPoint fájlokat is meg tudunk tekinteni.

A kezdőkijelzőn továbbra is láthatjuk a legfontosabb alkalmazások ikonjait, illetve Windows Mobile operációs rendszerhez hasonlóan a napi teendőinket, naptárbejegyzéseinket is megtekinthetjük az LCD-n. A kikapcsolt állapotban is működő ébresztőóra csak egy időpontot hajlandó kezelni, az ismétlés fogalmát nem ismeri. A Nokia E60 telefonkönyve és üzenetkezelője gyakorlatilag korlátlan mennyiségű adatot képesek eltárolni, használjuk egészséggel.

Sajnos erre a verzióra alig találni még valamit. Gyakorlatilag a telefonhoz mellékelt programok vannak jelen a piacon, más nem nagyon. Amit még feltétlenül érdemes megemlíteni, az érdekes módon a névjegyzék. Itt (is) megtalálhatjuk azt a felolvasó rendszert, ami automatikusan kimondja a neveket. Érdekes kiejtéssel beszél a gépi hang, bár mindenféleképpen hasznos. Különösen vezetésnél alkalmazható, nem kell a kijelzőre néznünk, a készülék közli velünk ki a hívó fél. Tiszta Sci-Fi. Tényleg jó dolog, többek között azért is, mert ezt a felolvasót, mint lehetőséget is megtaláljuk az alkalmazásokon belül.

Ez annyiban tér el a névjegyzékben megtalálhatótól, hogy szinte minden fontosabb szolgáltatást (utolsó hívások, névjegyzék, tárcsázó, hangposta, óra) felolvas, igaz, bizarr kiejtéssel. Tienné óa ötenöt pec. Körülbelül így. A bal oldali funkció gomb segítségévvel a telefonkönyvben szereplő neveket tudjuk azonnal felhívni, mivel az E sorozat készülékei minden egyes bejegyzéshez automatikusan elkészítik az adott hívóparancsot, így nem kell külön nekünk megadni ezeket az azonosítókat. A szolgáltatás szinte hibátlanul működik.

Elektronikus levelezés

Új hóbortom, hogy mobiltelefonom keresztül állandóan lekérem az elektronikus postafiókomba érkező üzeneteket. A megfelelő beállítások után, hála a 3G-nek, szupergyors sebességgel érkeznek a levelek mellékletekkel együtt. Utóbbiakat csak megtekinteni tudjuk. Szabadon válaszolhatunk a beérkezett információkra, és szerencsére beállítható, hogy a Nokia E60 csak a fejléceket töltse le. A telefon képes a szerverről is törölni a kéretlen leveleket.

A fejlécek fogadását automatikusra is tudjuk állítani. Hasznos funkciónak bizonyult, otthoni gépemtől távol is képes voltam fontos információkhoz jutni. Az SMTP támogatás, a Push Email szolgáltatás és az akár kártyán is eltárolható üzenetek adják a szolgáltatás eszenciáját.

Adatkommunikáció

Nem érheti komoly panasz ezen a területen a Nokia E60-at. A hosszú idő után újra csatasorba állított infra port igen nagy meglepetést okozott számomra, igazán nem került sokba ez az apróság. A telefon Bluetooth vezérlője magabiztosan tette a dolgát, hasonló tapasztalatokkal büszkélkedhet az USB 2.0 szabványon alapuló adatkábel is. A WiFi technológián keresztül könnyedén tudtam fellépni vezetéknélküli hálózatokra, csak éppen az alaphelyzetben telepített böngésző nem ajánlotta fel egy ilyen rendszer keresését, hanem egyből az EGDE/3G párost választotta.

Itt dicsérném meg a Pannon hálózatfejlesztő részlegét, amely csapat rendkívül stabil gyors és egyre több helyen elérhető UMTS szolgáltatást tesz lehetővé. A belvárosban korábban sem okozott gondot egy-egy rövid harmadik generációs szörfölés, sőt a Moszkva tér - Déli Pályaudvar tengely térerején sem lepődtem meg, de végre már a Széchenyi hegyen is stabil a jel. Meglepetést egyedül az okozott, amikor a II. kerület egyik legforgalmasabb csomópontjánál, a Hűvösvölgyi végállomásnál nem találtam megfelelő cellát, és csak EDGE sebességgel tudtam letölteni. A hétvége során még Siófokon is tisztelemet tehettem, ahol a Beach House zöld gyepén olvasgattam a Pannon WAP oldalának legfrissebb híreit. Zárt térben, ugyan csak a II. kerületben (Mammut mellett) még EDGE térerővel sem találkoztam, nem hogy 3G-vel.

A bérház gangjára kilépve egyből megjelent a 3G felirat a kijelző bal felső sarkában. A Pannon WAP oldala kapcsán rendkívül idegesítőnek véltem azt a tényt, hogy a Nokia E60 és a hozzá hasonló modern okostelefonokat még nem támogatja a MobilTV szolgáltatás (kivéve a Nokia E61-et) és kizárólag olyan készülékkel tudjuk igénybe venni a szolgáltatást, amelyek jelenleg megtalálhatók az operátor kínálatában.

A videótelefonálás izgalmas perceiről sajnos le kell mondaniuk, jobban mondva bizonyos korlátozó feltételekkel kell szembesülnünk: a Nokia E60 semmilyen kamerára utaló eszközt nem tartalmaz, így a kijelző fölött nem fogunk VGA optikába ütközni. A helyzet annyiból fog állni, hogy minket nem látnak, a telefonunk viszont gond nélkül képes fogadni a videojelet is.

A szörfölés az új MiniMap böngészővel igen élvezetes, a föl-le gombokkal a linkek között tudunk ugrálni, de ha hosszabb ideig nyomva tartjuk, akkor az adott oldal kicsinyített másán fogunk egy nagyítóval rohangálni, amely képes a kiválasztott oldal részletet megjeleníteni. Biztonság kedvéért az Opera oldaláról elérhető szoftvert is letöltöttem, amely hasonló alapokon nyugszik, mint az előre telepített verzió. Az Opera Mini képes olyan mértékben összetömöríteni az adott weblap tartalmát, hogy gyakorlatilag az elrendezés több ideig tart, mint maga a letöltés - összességében élvezetes, rengeteg okos funkcióval felszerelt alkalmazásról van szó. A Nokia E60 PushToTalk és Instant Messenger támogatással is fel lett szerelve, illetve külön telepített alkalmazást fogunk kapni a VoIP telefonáláshoz is.

Multimédia

Mint már korábban említettem a kamera nyújtotta élvezetekről le kell mondanunk, mivel a készülék sem elől, sem hátul nem tartalmaz optikát. Ettől függetlenül a RealPlayer legújabb verziójával könnyedén tudunk mozgófilmeket lejátszani, vagy fotókat nézegetni, illetve az MP3 formátummal sincs gond. FM rádiót a Nokia E60 nem tartalmaz. Érdekesség lehet a FlashPlayer alkalmazás, amellyel meglepő módón flash grafikákat tudunk nézegetni.

Összegzés

A Nokia E60 minden fontosabb adatkommunikációs lehetőséggel fel lett szerelve, megbízható, meglepően gyors, gyönyörű a kijelzője, sőt, a legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy már 70 ezer forint körül meg lehet vásárolni kártyafüggetlneül. Fájó szívvel adom vissza a tesztkészüléket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.