Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Nokia Luna 8600

|

A Nokia Luna (vagyis a Nokia 8600-as) a Scirocco (vagyis a 8800-as) okosabb és valamivel olcsóbb kistestvére.

Hirdetés

A finnek a Lunával szép, technológiailag is egyben lévő telefont alkottak meg. A készüléknek súlya van, lehúzza az ingzsebet. Megjelenése a prémium kategóriához méltón igen elegáns. A leírás szerint telefon kerete krómozott, a hátlap elkészítéséhez pedig rozsdamentes acélt és titánt is használtak. Az a tok, ahová a telefon visszacsúszik, üvegből van, illetve a kijelzőt is ezzel fedték le.

8600_luna.jpg

A felhasznált anyagok miatt a telefon képernyőjén nagyon meglátszik minden ujjlenyomat. Erre a gyártók is gondoltak, a készülék kellékei között egy törlőkendő is van. Doboza is nagyon elegáns, fekete, könyvszerűen nyílik. A tartozékok között még ott van a headset és egy átalakító a miniUSB csatlakozótól mini jack dugóra - így tudjuk például a gyári fülhallgatót is csatlakoztatni a készülékhez. (Fura volt, hogy amikor csatlakoztatjuk a headsetet, a készülékhez a telefon azt írja ki, hogy "nem támogatott tartozék".) A dobozban van még egy telefontok és egy ezüstszínű csuklópánt - így telefont a fekete estélyi ruhához is viselhetjük.

A Nokia 8800-asnál tudtuk, hogy a csengőhangokat Brian Eno szerezte, ennél a telefonnál ismeretlen nevű zeneszerzőtől származnak az amúgy exkluzívnak ható csengőhangok. A témák is elegánsak, és meglepő módon nagyon gyorsan lehet váltani közöttük.

Szétcsúsztatható telefonról van szó, a nyitó és záró mechanizmus erős, vigyázni kell, mert becsípheti az ujjunkat. A billentyűzet megvilágítása egy pillanatig még áttetszik az üvegen, mikor visszacsúszik a tokba - ezek az apróságok tesznek exkluzívvá egy készüléket.

A telefon belseje határozottan javult a Nokia 8800-as óta, a készülék azok számára érdekes, akik picit is szeretik a technológiát. A Scirocco tesztjénél azt hiányoltuk, hogy az elkészített képeket nem lehetett Bluetooth-on át elküldeni más készülékre - ezt az apróságot azóta megoldották. A kép elkészítése után az Opciók között szereplő Küldés lehetőségnél a Multimédia és a Bluetooth közül választhatunk. A Multimédia MMS-ben küldené el a fotót - ekkor át is méretezi 640×480-asra. A kamera egyébként 2 megapixeles, a nagyfelbontású kijelzőn azonban sokkal többnek mutatja magát.

Ami a videókat illeti, alapból egy 6 másodperces felvételt készít, de átállítható, hogy a memória függvényében a maximális hosszúságú felvételt készítse el. A választható effektusok között van a valótlan színek használata - minden zöldesben és lilásban pompázott - a túlexponált felvétel vagy a régi tévéknél megszokott szürkeárnyalatos felvétel. Az is beállítható, hogy a mikrofont ne használja felvételkor. A kis klipeket azután kijelzővédőként, a hívás videójaként vagy névjegy-videóként használhatjuk. A telefon a videókat 3gp formátumban készíti.

A telefonnal készített videók

A készülékben nagyon érdekesen működik a hangfelismerés és hangutasítás. Minden, a telefon memóriájába mentett névhez automatikusan társít egy hangfájlt. Ha alaphelyzetben a jobb választógombot hosszasan megnyomjuk, akkor a hangfelismerés szoftvere elindul. Kimondjuk a nevet, majd a telefon kiad egy találati listát. Ott kiválaszthatjuk, hogy melyik számot is kívánjuk hívni, de ha várunk 15 másodpercet, akkor automatikusan tárcsázza a lista tetején lévő nevet. A teszt névjegyzékben szereplő két nevet felismerte és tárcsázta is az adott számot, tehát 100 százalékos volt a teljesítménye.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.