Hirdetés
. Hirdetés

OKI C3450 nyomtató teszt

|

Előrejelzések szerint a színes lézernyomtatók iránti kereslet nőni fog, részben azért is, mert az árak (berendezések, toner, lapköltség) kezdenek elfogadható mértékűre változni. Mi az OKI C3450-et próbáltuk ki.

Hirdetés

A nyomtatót USB-ről és hálózati csatolóról használhatjuk: azaz alapkiépítésben kisebb munkacsoportoknak alkalmas közös nyomtatóként. A nyomtató tulajdonságait számítógépről tudjuk beállítani, a kezelőpultja három LED-ből és két gombból áll, ezzel legfeljebb megállíthatjuk, törölhetjük az aktuális nyomtatást. A többihez, például a hálózati elérés lehetőségének beállításához, a mellékelt szoftvereket kell használni.


A printer a szokásos OKI-s kivitelű: világosszürke, alul-felül sötétszürke. Előre lehet kihúzni a fiókját, amibe 250 lap fér. Elöl van egy lehajtható papíradagoló, ahonnan borítékot, etikettet, illetve hosszú papírcsíkot nyomtathatunk: ez a nyomtató is tudja az OKI más készülékei által is támogatott lehetőséget, hogy 1200 mm hosszú papírcsíkot nyomtassunk.

 

 

oki_c3450_2.jpg

A nyomtató Windows és Mac alól használható, a saját meghajtóján keresztül. Sajnáljuk, hogy más operációs rendszerek alól nem használható.

 

Áramfelvétele – ahogy a lézernyomtatóké – erősen ingadozik, 980-900 wattos csúcsokkal. Készenléti üzemmódban 105 watt körül vett föl, amikor sokáig nem kap feladatot, akkor áramtakarékos üzemmódba kapcsol, 12 watt körül fogyaszt. Ebből az üzemmódból viszont már körülbelül egy percbe telik, amíg kijön az első oldal.

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

A kellékanyagok skálája széles: a festék mellett a fotohenger 15000 oldalanként cserélendő, a szállítószalag és rögzítő egység 50000 oldalanként. Azt érdemes figyelembe venni, hogy egy 4-6 fős munkacsoport, akiknek ezt a nyomtatót szánták, ennyi oldalt elég hosszú idő alatt nyomtat ki, lehet, hogy mire ezen részek cseréjére sor kerül, megéri új nyomtatót venni.
Ugyanakkor ez a nyomtató elég robusztus, ha nő a cég, a megnövekedő terhelést is bírni fogja: míg az átlagos terhelés 2000 lap/hónapra van megadva, amivel fotohengert jó félév múlva, a többi egységet két év múlva kell cserélni – a maximális havi terhelés 35000 oldal.

 

oki_c3450.jpg
 

 

Sajnos csak egyoldalast tud nyomtatni, nincs benne lapfordító. A felbontása a szokásos 1200×600 képpont, Nyomtatási sebességnek fekete-fehér oldalak a megadott 20 lap/percnél kisebbet és nagyobbat is mértünk. A színes oldalak nyomtatásakor is könnyedén hozta a megadott értékeket. Ezeket szigorúan a nyomtatásra kell érteni, az egymást követő lapok kinyomtatásának sebességét. Az első lapra általában várakozni kell: ez függ a számítógéptől, amiről nyomtatunk, attól, hogy mit nyomtatunk, milyen alkalmazásból – és attól is, hogy a nyomtató már energiatakarékos üzemmódra váltott, vagy sem.


Nagyon szépen nyomtat, a fekete szövegek élesek. A színes nyomtatóról általában fotókra asszociálnak, de azt tudni kell, hogy a színes lézernyomtatók nem fotónyomtatásra valók: szövegben színnel kiemelt részek, színes grafikonok, fejlécek, céges logók az igazi célterület. Ugyanakkor az OKI C3450n fényképet is szépen nyomtat, ami részben a High Definition Toner festékének köszönhető, de kétségtelen, nem erre való. A nagy egyenletes felületeken sávok jól megfigyelhetők, a színhűség alapértelmezett beállításokkal elég gyenge. Ezen nagymértékben lehet javítani, ugyanis a meghajtóban is, de egy segédprogrammal egészen pontosan szabályozhatjuk, hogy milyen színt miképpen jelenítsen meg. (Egy fordított gondolkodással: kinyomtatunk egy lapot, rajta a színek, azok mellett a kódok, innen tudjuk, hogy ha adott színt szeretnénk látni, akkor milyen kódot adjunk meg.)


A nyomtatónak van hangja, de az egy működő irodában körülbelül el is enyészik. Ha nagyon csendes helyen szeretnénk használni, akkor használjuk ki, hogy hálózatból is működik, és tegyük másik helységbe, folyosóra.
Összességében egy kis-közepes iroda, aki színes dokumentumokat is szeretne nyomtatni, rendszeres fekete-fehér nyomtatás mellett jó megoldást talál ebben a nyomtatóban.

 

Névjegy

 

Termék: OKI C3450

Forgalmazó: OKI Systems (Magyarország) Kft.

Ár: 110 000 Ft

Web: az OKI C3450 nyomtató oldala

 

Adatok

  • LED-es technológia
  • 1200×600 felbontás
  • 32 MB alapmemória (288 MB-ra bővíthető)
  • 250 lapos fiók
  • Névlegesen 20/16 monokróm/színes lap nyomtatása percenként
  • 64-120 g/m2 papír kezelésére képes
  • USB 2.0, Ethernet port
  • 2000 darabos átlag havi terhelhetőség (35 000 max)
  • 21 lap/perc fekete-fehér szöveg
  • 15 lap/perc fekete-fehér PDF, színes szöveg és fotó
  • 21 kg-os tömeg

 

Értékelés:

 

Előny: Jó megoldás lehet kis irodáknak alapvetően monokróm és kiegészítőleg színes munkákhoz

Hátrány:  A korrekt színhűség állítgatást igényel

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 3,5

Ár/Érték:  4

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.