Hirdetés
. Hirdetés

OKI C3530 MFP nyomtató teszt

|

A felhasználók kedvelik a multifunkciós készülékeket: kisebb helyet foglalnak, összességében olcsóbbak, mintha külön-külön kellene bevásárolni. Az OKI C3530 MFP készüléke kis irodáknak készült – 20-30 felhasználót kényelmesen kiszolgál.

Hirdetés

A nyomtató a multifunkciós lézereknél megszokotthoz képest szokatlan kialakítású: a lézernyomtatóra keresztbe szerelték rá a síkágyas lapolvasót. Ennek a kialakításnak az az előnye mindenképpen megvan, hogy a kijövő lapokhoz így sokkal könnyebben hozzáférünk – más nyomtatók esetében a lapolvasó és alaplerakó közt esetenként csak egy lőrésnyi hely marad. A kezelőszervek a lapolvasó oldalára kerültek, így összességében nem foglal el több helyet, mint egy színes lézernyomtató (ami ugye, a négy festékkazetta szükségessége miatt nem kicsi).


A nyomtató kezelőpultján nagy, jól elérhető, jól látható gombok vannak. A kijelző karakteres, négy soros. A viszonylag kis kijelzőn a sok beállítási lehetőség miatt nem egyszerű tájékozódni: de kapunk némi segítséget, ha kinyomtatjuk a beállítási adatokat tartalmazó oldalt.

 

oki_c3530mfp.jpg


A meghajtó szoftver telepítése egyszerű, a magyar nyelvet is választhatunk. Ugyanakkor a telepítéskor megjelenített licencszöveg, amit el kell fogadni, angolul van. A meghajtó mellett mindenféle hasznos szoftvert találunk: ColorSwatch, webprint, gyorsbillentyűk beállítása, TWAIN és faxmeghajtó, hálózati eszközök, OCR program (OmniPage) stb. A kijelzőpult nyelvét a számítógépről lehet megadni, de telepítéskor annak kiválasztását fel is ajánlja a meghajtó program.



A nyomtatót használhatjuk USB csatolóval, de több felhasználóval sokkal praktikusabb a hálózati (Ethernet) csatlakozót használni. Érdekes tapasztalat volt, hogy az IP-címét minden bekapcsoláskor megváltoztatta – de ha az automata IP-címkiosztást fixre változtatjuk, akkor ez a kellemetlen csoda megszűnik, és a beállított cím működik. A készülék webes felületen érhető el, ahol jól követhető az üzemállapota.
Érdekes tapasztalat volt, hogy a nyomtató a kezelőpulton azt jelezte, hogy a fekete festék 40 százalékos telítettségű, a webes felület is ezt mutatta, ám nyomtatáskor prüszkölt, hogy a fekete festék kifogyott, és már nem tud többet nyomtatni – csak még ezt az oldalt. Az oka pedig valószínűleg az volt, hogy a nyomtatóban a kezdőkészlet tonere volt, aminek kapacitása jóval kisebb, mint a külön kapható festékkazetta.

 

A hálózati üzemeltetést bátorítja az is, hogy SNMP-n keresztül felügyelhető – az üzemeltető a felhasználóktól függetlenül tudomást szerezhet az üzemállapotról. A gyakorlatban ez hasznos, hiszen a felhasználó sokszor csak annyit tud bejelenteni, hogy a nyomtató nem működik – de a hiba pontos ismeretében már rögtön a megfelelő eszközzel, pótalkatrésszel lehet a nyomtatónál megjelenni.
A nyomtató sajnos csak a saját meghajtójával működik, Windows és Max OS X alatt, ehhez van szoftver. Vistához is elkészült a meghajtó.


A lapolvasó amellett, hogy tud TWAIN meghajtón keresztül olvasni, olvashat e-mailbe, azaz a beolvasott dokumentumot PDF mellékletként küldi el a megadott címre, de tud USB memóriára is olvasni: a nyomtató elején találunk egy USB csatlakozót, ide illeszthetünk USB memóriát, amire menthetjük a beszkennelt dokumentumokat.

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

oki_c3530mfp_2.jpg

 


Mivel lézernyomtató, elég nagy az áramfelvétele. A nyomtatás nem hangtalan, meglehetősen hangos a készülék: a katalógus szerint 53 dB nyomtatáskor a maximum, mi szinte azonos értéket mértünk. Egy nagy irodában a sarokban elfogadható, hiszen úgyis zaj van: beszéd, telefoncsörgés...


A printer kiváló minőségben nyomtat, különösen a színes fotók nagyon szépek, ebben komoly része van az újfajta festéknek is (HighDefinitionToner). A nyomtatási sebességben a katalógusértékkel megegyezőt is mértünk – ilyennel is ritkán találkozunk. Ugyanakkor az első oldal nyomtatásának ideje elmaradt a katalógusban megadott értéktől. A nyomtató az OKI-tól megszokott módon tud hosszú papírcsíkra is nyomtatni.


Összességében a készülék nagyon jól használható, egyáltalán nem olcsó, de még így is megéri az árát. Persze annak érdemes ebbe beruházni, aki egy jó minőségű színes lapolvasót szeretne, színes lézernyomtatóval színes képeket szeretne nyomtatni, és mindezt hálózatban. Csak fekete-fehér nyomtatáshoz, színes szövegekhez túl nagy és drága eszköz.

 

Névjegy
Termék: OKI C3530 MFP

Forgalmazó: OKI Systems (Magyarország) Kft.
Ár: 290 000 Ft
Web: az OKI C3530 MFP nyomtató oldala

 

Adatok

  • LED-es technológia
  • 1200×600 felbontás (ProQ2400)
  • 32 MB alapmemória (256 MB-ra bővíthető)
  • 250 lapos fiók
  • Névlegesen 20/16 monokróm/színes lap nyomtatása percenként
  • 4800 dpi/48 bit lapolvasó felbontás/színmélység
  • G3 fax, 1,5 MB memóriával (kb. 100 oldal)
  • USB 2.0, Ethernet port
  • 35 000 darabos maximális havi terhelhetőség
  • 53 dBA mért legnagyobb zaj nyomtatáskor
  • 40 W / 989 W teljesítmény (standby/max)
  • 29 kg-os tömeg 


Értékelés

 

Előny: A névleges értékeket megközelítő valós nyomtatási sebesség, SNMP távfelügyelet, lapolvasás e-mail címre, halk, rugalmas médiakezelés, lézerviszonylatban jó fotónyomtatás minőség

Hátrány:  Kissé drága

Teljesítmény:4,5

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 3,5

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.