Hirdetés
. Hirdetés

OKI C8600c nyomtató teszt

|

A lézernyomtatók ma már gyorsak, színesek, ráadásul szépek a színes nyomatok, nagy méretben is tudnak nyomtatni, a lapköltség is folyamatosan csökken. Az OKI C8600c nyomtatója ezekben a kötelező számokban jól teljesít.

Hirdetés

Nagyformátumú, pontosabban maximum A/3-as méretű nyomatok előállítására alkalmas az OKI C8600c nyomtatója, amelynek külön érdekessége, hogy viszonylag kis alapterületű berendezés saját kategóriájában, azaz az A/3-as színes lézernyomtatók között. Persze a tömegén érződik, hogy komoly készülékről van szó: negyven kilóját szállítani, mozgatni igencsak emberes feladat – és elhelyezésénél is ügyelnünk kell arra, hogy valami masszívabb asztalra, állványra kerüljön.
A nyomtató lapadagolója a keskenyebbik fele irányába húzható ki, ide került, felülre a kezelőpult, valamint a kihajtható kézi papíradagoló. A hátsó oldalán van egy a lehajtható kimeneti tálca, amelyre akkor van szükség, ha nagyon vastag papírra nyomtatunk, és emiatt egyenes papírutat kell használni. Ha az elejét, és hátát is kihajtjuk, akkor ebbe az irányba elég jelentősen megnő a berendezés területigénye.

Áramfaló
A nyomtató az OKI-tól megszokott lézer LED technológiával dolgozik, gyorsan bemelegszik, és lézernyomtató lévén elég komoly áramfelvétele van: nyugalmi állapotban 0,2 amper az áramfelvétele és 20 watt alatti fogyasztása, nyomtatáskor pedig 5 amper fölé ugrik az áramfelvétele, és 1200 watt körüli lesz a felvett teljesítménye. Folyamatos nyomtatáskor az áramfelvétel 1,5 és 5,7 amper között ingadozik: egyrészt a beégetéshez a fűtőszál sok áramot vesz fel – ez az áramfelvétel laponként jeletkezik –, másrészt a mozgatásra szolgáló motor terhelése sem állandó.

 

 

oki_c8600_2.jpg

Kiegészítők
A nyomtató lapadagolója 300 lapos, de kapható hozzá kiegészítő, 530 lapos kapacitású tálca is – ezeket az értékeket átlagos, 80 g/m2 papírra kell érteni. A vastagabb papírokhoz a kisebb kapacitású, kézi adagolókat kell használni.
Az OKI színes lézereinél már hagyomány, hogy tudnak hosszabb papírra is nyomtatni: 1200 mm lehet a leghosszabb hordozó, amire nyomtathatunk a C8600n-nel, ez még nyilván nem óriásplakát, de iroda célokra tökéletesen megfelel. A legvastagabb kezelt papír 203 g/m2, amit természetesen már csak egyenes papírúttal tudunk nyomtatni, kézi adagolóból a hátsó laplerakóba – a műszaki rajzlap körülbelül 120-130 g/m2 körül van. A laplerakója névlegesen 250 lapot tud fogadni.
További opció a lapfordító. A 8600n típusjelben az "n" betű a hálózati csatlakozási lehetőséget jelenti, emellett USB 2.0 kapun keresztül hajthatjuk meg.

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

Magyar dokumentáció van hozzá, több mint 100 oldal, részletes. A meghajtó telepítése magyarul is történhet, elég részletes magyarázatokkal van ellátva. Ha hálózati nyomtatónak telepítjük – márpedig ezt a berendezést úgy érdemes –, akkor az irodából mindenki könnyen elérheti, mert böngészőből kezelhető. Megnézhetjük milyen állapotban van, és rendszerfelügyeletbe is integrálhatjuk SNMP-n keresztül. Ez utóbbit már csak azért is érdemes megtenni, mert ilyenkor figyelmeztet, ha fogytán a festék, a papír, illetve arról is azonnal tudunk, ha más problémája van. Természetesen a kezelőpanelről is beállíthatunk mindent, de a kétsoros LCD panelen kissé kényelmetlen a munka a kis kijelző és a hat gomb miatt.

 

 

oki_c8600.jpg

Munka közben
A nyomtató nem zajos, a legnagyobb zajt (66 dBA) akkor csapja, amikor a lapot felveszi. Otthoni használatra ez a zajszint talán magas, de irodában, ahol több gép zúg, állandóan csöng a telefon, nem lóg kis a sorból. (Az adattáblázatban megadott üzemi zajszint 54-37 dBA, ami a mérési körülmények miatt térhet el az általunk mérttől, például más irányból mérhették; a nyomtató más-más oldalán, eltérő távolságokban ugyanis más a zajszint, mint ahogy az sem mindegy, hogy egy zajt jól visszaverő fal előtt helyezzük el a berendezést vagy sem.)

 


A nyomtató processzora viszonylag kis teljesítményű, 200 megahertzes, és 128 megabájt  memóriája nem bővíthető, figyelembe kell venni, hogy ez GDI nyomtató, azaz a nyomat feldolgozása, a kép összeállítása a számítógép processzorát terheli.
A meghajtó GDI volta miatt csak Windows (Windows 98-tól a 64 bites Vistáig) és Mac OS X rendszerekből tudunk nyomtatni, sajnos Linux meghajtót még nem találtunk. Ugyanakkor sok segédprogramot mellékeltek hozzá: kapunk segédeszközt hálózati felügyelethez, színek helyes beállításához vagy a hálózati használathoz is.


Nyomtatási sebessége A/4-es oldalakat figyelembe véve 26-32 oldal percenként. Az A/3-as méretű, színes felületekkel megtűzdelt tesztoldalt, amely 165 megabájt méretű lett a GDI által lefordítva, 1 perc 15 másodperc alatt nyomtatott ki, 20 oldalas, színes diagramokkal tűzdelt PDF dokumentumot pedig 1 perc 29 másodperc alatt: ezzel körülbelül a felét kapjuk a katalógusértéknek – a sebesség azonban, tekintve, hogy GDI nyomtatóról van szó, nagyban függ a számítógép képességeitől és az alkalmazott szoftverektől.

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

Minőségi munka
A nyomtatás minősége kiváló: a színes fényképeket különösen szépen nyomtatja. Ebben szerepet játszik a High Definition Color nevű minőségjavító eljárás, a finomabb szemcséjű festék és a Photo Enhance eljárás. Ez utóbbit, amit a meghajtóból kapcsolhatunk be, nevének megfelelően fénykép nyomtatásakor érdemes használni.
A nyomtató havi 50 ezer oldallal terhelhető, ami elég meggyőző szám: havi 80 órai munkaidővel számolva ez óránként 625 oldal nyomtatásával érhetjük el.
Sokféle kellékanyagot igényel a nyomtató: négyféle festékkazettát, amik A/4-es, 5 százalékos fedettségű lap esetén 6000 oldal kinyomtatására elegendő festékanyagot tartalmaznak (A/3-as színes fotók esetén természetesen sokkal kevesebbet bírnak). A festékek cseréje roppant egyszerű, a nyomtató tetejét felnyitva mindegyik kazettához kényelmesen hozzáférünk.

 

 

 

oki_c8600c_web.jpg
 

 

A fényhengerek 20 ezer lap után érnek meg a cserére – ismét csak A/4 oldalra gondoljunk, a beégetőművet pedig 100 ezer oldalanként kell cserélni. A fekete-fehér nyomtatás, klasszikus A/4-es oldalakkal számolva 5 forint alatt is kijön, a színes oldalak ára ennek körülbelül öt-hatszorosa.
Összességében egy nagyon jól kezelhető, nagyon szép képet adó nyomtató, ami különösen nagy színes felületek tartalmazó képek esetén csillogtatja képességeit. További előnye, hogy sokféle hordozót tud kezelni. Kis és nagyobb irodák hálózati nyomtatójaként is megállja a helyét, hiszen megfelelően robusztus, ára pedig elfogadható.

 

Névjegy
Termék: OKI C8600c

Forgalmazó: OKI Systems (Magyarország) Kft.
Ár: 604 000 Ft
Web: az OKI C8600c nyomtató oldala

 

Adatok

  • LED-es technológia
  • 1200×600 dpi felbontás
  • 128 MB memória
  • 300 lapos fiók
  • Névlegesen 26/32 színes/monokróm A4 lap nyomtatása percenként
  • USB 2.0, Ethernet port
  • 50 000 oldalas maximális havi terhelhetőség
  • 75 másodperc / színes A3 oldal nyomtatás
  • 13,5 lap/perc színes A4oldal nyomtatás (PDF)
  • Teljesítmény: 550 W (max 1300 W)
  • 66 dBA mért maximális zajszint nyomtatáskor
  • 41 kg-os tömeg 


Értékelés

Előny:  A/3 nyomatok viszonylag kis készülékkel, jó színes nyomatminőség,kedvező monokróm lapköltség

Hátrány:  GDI nyomtatási rendszer esetleges feldolgozási teljesítménnyel

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 5

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.