Hirdetés
. Hirdetés

OKI C8800 nyomtató teszt

|

Az OKI színes lézernyomtató családjának legújabb tagja – és mint a színes lézernyomtatók általában – nem éppen kicsi és könnyű darab. Ám képességei alapján mondhatjuk: ez egy nem túl nagy óriás.

Hirdetés

A nyomtató elődje vagy inkább kistestvére, az OKI C8600 egymaga lefedi az A/3-as színes lézernyomtatók piacának 18 százalékát az EMEA régióban. A C8800 elődjével megegyező áron kerül forgalomba, de annál nagyobb tudású készülék, amely az OKI saját led lézertechnológiáját használja. Szintén A/3-as, de nagyobb méretben is képes nyomtatni, kétoldalasan és hálózatból. Ugyanakkor mérete alog haladja meg az A/4 színes lézernyomtatókét.
A nyomtató egy kicsit nagyobb alapterületű, mint egy A/3 lap. Alul egy fiókba rakhatjuk a lapokat, az A/4-est keresztbe kell belehelyezni, mert az olyan magas, mint amilyen széles az A/3. (Itt mindjárt hozzá is adhatunk az alapterülethez, mert a fiók kihúzásához a nyomtató előtt legalább egy A/4-es lapnyi hely kell.)

 
Elöl van a kezelőpult, aminek nyelvét telepítéskor kiválaszthatjuk: magyarul is tud beszélni a kezelőpult. A kezelőpult egy karakteres LCD kijelző, egyszerű, de minden elérhető róla.
A nyomtatón találunk egy USB2.0 és egy párhuzamos csatolót. A nálunk járt készülék nevében az „n” altípus járt, amelyen van 10/100-as hálózati csatoló is, mögötte egy nyomtatószerver, amit Windowsból és Mac OS alól tudunk használni. A típusjel „d” betűje a lapfordítót jelenti. Létezik a nyomtatónak egy dtn jelű változata is, aminek az aljára egy nagy papírtálca (530 lap) van szerelve.
Két CD-n érkeznek a programok: használhatunk PCL vagy PostScript lapleíró nyelvet. PostScript nyomtatóként Linux alól is tudtuk használni, természetesen a segédprogramokat továbbra is Windows alól kell futtatni. PCL5e-ben vonalkódokat is tartalmaz.
A nyomtató tetejét felnyitva láthatóvá válnak a színenként cserélhető tonerek és a beégető egység, amit szintén külön lehet cserélni.

 

oki_c8800_2.jpg

 

 

A nyomtató 203 g/m2-es papírra, azaz vastag kartonra is tud nyomtatni. A kezelt papírméret palettája is széles: 8×13 centimétertől 29×120 centiméteres szalagig mindenféle méretet nyomtathatunk. A nyomtatóhoz készítenek különböző célokra papírokat: például névjegynek, amiben előre körbe vannak vágva az egyes névjegyek, csak ki kell nyomtatni, és a papírból kinyomogatni.
A kezelőszoftverének a telepítése egyszerű, két lépésből áll. Először felteszi az illesztőprogramot, majd feltölti a nyomtató kezelőpultjára a kiválasztott nyelvet, ami sok minden más mellett magyar is lehet. PCL és PostScript 3 nyelvet is választhatunk, akár mind a kettőt.

Nyomtató nagyon nehéz, két ember kell a mozgatásához. Ráadásként zajos: csendes iroda esetén inkább tegyük a folyosóra, hiszen van rajta hálózati csatlakozó. És ha már hálózat: a csoportos használat során biztonságot is növelhetjük: ha a nyomtatót kiegészítjük merevlemezzel, akkor lehetőség van a biztonsági funkciók alkalmazására, amikor is többek között a nyomtatás csak a megfelelő PIN kód megadása után jön ki, így a bizalmas anyag nem keveredhet más nyomtatásai közé. Lehetőség van a nyomtatás nyomonkövetésére, ki mikor mennyit nyomtatott.

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

 

A printer nagyon szépen nyomtat: szövegben a lézernyomtató amúgy is nagyon jó, de ezzel a készülékkel fényképeket is kifejezetten magas minőségben nyomtathatunk. Ha erre szolgáló papírt használunk, akkor a színes fotók minősége is meglepően jó lesz – és mindezt gyorsan, tintasugaras nyomtatókhoz képest pedig olcsón. A minőségnek persze van ára: a már említett nagy üzemi zaj, valamint a nagy áramfogyasztás: nyomtatáskor 6 ampert vesz föl (ez több mint 1000 watt fogyasztást jelent). Az átlagos áramfelvétel persze ennél jóval kisebb, csak a beégetés igényel nagyon nagy áramot, a kép feldolgozása, és a mechanika mozgatása jóval kevesebbet. Energiatakarékos állapotban mindössze 0,17 ampert igényel.

 

oki_c8800.jpg


Számtalan segédprogramot adnak mellé: hálózatos segédprogramot, LPR segédprogramot, és PDF közvetlen nyomtatására szolgáló eszközt is. Kapunk egy úgynevezett Color Swatch segédprogramot, ami akkor kell, ha színhű nyomatot kell készíteni. Ez színes kockákat nyomtat, mellettük RGB értékek. Innen kinézhetjük, hogy a gépen látott szín hogyan fog megjelenni a nyomtatón, és azt miképpen kell esetleg módosítani, hogy a nyomat színhű legyen. Ugyanebben segít még a Color Correct, és egy PS Gamma segédprogram is. Emellett kapunk eszközt a hálózati kártya beállításához, ahogy a nyomtatás felügyeletéhez, ellenőrzéséhez is.
Ezek a szoftverek mutatják az OKI nyomtatópiaci megközelítését: nem az árat viszik lejjebb és lejjebb, hanem a nyomtatóhoz adnak (mellé vagy beépítve) olyan szolgáltatásokat, amelyek növelik a használati értéket. Ennél a nyomtatónál is látható, a szoftverválaszték, a hálózatos képesség, a kétoldalas nyomtatás, a PCL és PS emulációk mind abba az irányba mutatnak, hogy ha egy ilyen nyomtatók vesz valaki, akkor sokáig, sokféle dologra tudja használni.


A nyomtató robusztus felépítésű, nagy terhelhetőségű. A nyomtatás olcsóbb, mint tintasugaras nyomtatóval, de ha sokat használjuk, több alkarész szorul cserére: elsősorban a tonerek, (minden színhez külön fotohenger is van), valamint a rögzítő (beégető) egység és a szállítószalag is elhasználódik. Minden színre külön van festékpatron és fotóhenger, ezek 6000 oldal élettartamúak. A rögzítőegység 100 ezer oldalt tud kezelni, a szállítószalagot pedig pedig 80 ezer oldal után kell cserélni. Ezzel együtt is a lapköltsége fekete-fehér nyomatoknál három forint körül van, ha színes oldalakat nyomtatunk (szöveget, vonalas ábrát, nem fedett területeket), akkor kétszer ennyibe kerül egy oldal, ha pedig színes (A/4) fotókat, azaz 100 százalékos fedettséggel nyomtatunk, akkor egy nyomat körülbelül 100 forintba kerül. A/3 esetén kétszer ekkora költségekkel kell számolni.


Összességében a nyomtató méltó utódja a C8600-nak, akár nagyobb munkacsoportok is hatékonyan használhatják. Ára és képessége több annál, hogysem egy otthoni irodában ketten használják, de ahol kiváló színes A/3-as nyomatokra van szükség kis irodában, ott is jó választás hosszú távon is.

 

Névjegy
Termék: OKI C8800

Forgalmazó: OKI Systems (Magyarország) Kft.
Ár: 563 000 Ft
Web: az OKI C8800 nyomtató oldala

 

Adatok

  • LED-es technológia
  • 1200×600 dpi felbontás
  • 256 MB alapmemória (768 MB-ra bővíthető)
  • 300 lapos fiók, 100
  • Névlegesen 32/26 monokróm/színes A4 lap nyomtatása percenként
  • 64-120 g/m2 papír kezelésére képes
  • USB 2.0, Ethernet port, lpt
  • Teljesítmény: max 1300 W
  • 54 dBA mért maximális zajszint nyomtatáskor
  • 45 kg-os tömeg 



Értékelés

 

Előny:  A/3 nyomatok viszonylag olcsó készülékkel, jó nyomatminőség, kedvező kellékanyag költségek, PIN kódos nyomtatás

Hátrány:  Nagy és nehéz

Teljesítmény: 3,5

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 5

 

Szeretne még több nyomtató tesztet, tippet, trükköt és hasznos ötletet olvasni?
Irány a PC World Nyomtatóbázis!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.