Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: pörölycápa tévézésre

|

A T-Mobile és az Antenna Hungária május elejétől teszteli a DVB-H szabványú mobiltelevíziós adás sugárzását. A tesztnek mi is részesei voltunk.

Hirdetés

A mobilipar nagyon hamar felfedezte, hogy az emberek zsebében lévő készülékek nemcsak telefonálásra lehetnek alkalmasak. A legújabb ilyen szolgáltatás a mobiltévé, ami a 3G szolgáltatások elindításával került a köztudatba. A 3G hálózaton keresztül elérhető tévés tartalmakkal az a gond, hogy letöltésük - vagyis megnézésük - adatforgalmat generál, ami pénzbe kerül. Ha azt feltételezzük, hogy a letöltendő rövidfilmért is pénzt kérnek a szolgáltatók, akkor már igen drága mulatságról van szó.

A mobiltelefon azonban hagyományos tévéként is működhet: valahonnan sugároznak egy jelet, a készülék pedig veszi az adást, amit megjelenít képernyőjén. Ezen a téren több szabvány is van, a szabványok harcáról a Computerworld május 15-én megjelenő 20. számában lehet bővebben olvasni. A T-Mobile a DVB-H szabvány szerinti sugárzást támogatja. Itthon a T-Mobile az Antenna Hungáriával közösen indított kísérleti sugárzást május 1-jén. Az Antenna Hungáriától a szolgáltatás tesztelésére egy Samsung SGH-P910-es mobiltelefont kaptunk.

samsungsgh-p910.jpg

A Samsung mobiltelefonjának az az érdekessége, hogy a kagylóként kinyitható készülék képernyője elfordítható (ilyenkor a kép is automatikusan elfordul), és így egy mini szélesvásznú készüléket kapunk, amin valamivel élvezhetőbb a tévéadás. Ilyenkor a telefon úgy néz ki, mint egy kis pörölycápa. A telefonnak kihúzható antennája van, ezzel is segítik a helyenként gyengébb jel vételét. Ugyanakkor a mobiltelefon billentyűzetén egy dedikált TV gomb van, ezt megnyomva indul el a tévéalkalmazás. A készülék hosszasan keresi a jelet, ha pedig nem találja, akkor ezt kijelzi, és rákérdez, hogy keresse-e tovább. Ha jelet talál, akkor az ESG-t (Electronic Service Guide - elektronikus műsorújság) tölti le, megjelenik a 3G hálózat jele mellett egy kis tévéikon, mellette pedig a hálózat erőssége függvényében több vonal.


A tesztelés során többször előfordult, hogy nem volt jel még azon a területen sem, ahol az Antenna Hungária szerint a DVB-H fogható. A teszt során négy csatorna műsora közül válogathattunk: ezek az m1, az m2, a Duna TV és

az Autonómia voltak. Az ESG letöltése után jelenik meg az a képernyő, ahol ezt a négy csatornát ki lehet választani. Mielőtt az adás elindulna, a készülék megkérdezte, hogy csendes módban szeretnénk-e nézni az adást vagy sem, válaszadás után pedig elindult a műsor.

A digitális műsorszórás jellegéből adódóan az adás mindig jó volt, olyan nem fordulhat elő, hogy bolhás legyen a kép, mint a hagyományos földi műsorszórásban. Ha olyan területre értünk, ahol már nem volt jel, akkor a kép megfagyott a készülék képernyőjén, a telefon pedig kiírta, hogy vagy nincs adás vagy nincs jel - vagyis folyamatosan tájékoztatott a történtekről. Ez a tájékoztatás rendkívül zavaró volt, amikor nagyon lemerült akkumulátorral néztük a tévét: a telefon megszakította az adást, figyelmeztetett, hogy lemerül az akkumulátor és megkérdezte, hogy szeretnénk-e továbbra is nézni az adást. Eközben minderre rezgő jelzéssel figyelmeztetett.

A mobiltévés szolgáltatásba több interaktív lehetőséget is be lehet építeni, mint például az SMS-es szavazás lehetősége, de ez a tesztfázisban még nem működött. Az adott csatornákról, műsorokról információt kérhetünk le, kedvenceink közé menthetjük el egyik vagy másik tévécsatornát. Tévézés közben megjeleníthetjük vagy eltüntethetjük a grafikus menürendszert. A lehetőségek közötti választást logikus menürendszerbe építették, egyszerű megszokni, használni. A szolgáltatás nem lesz ingyenes, vélhetően havi előfizetési konstrukcióban ajánlják majd, de hogy mikor és mennyiért, arról nincs információ. A telefon sem lesz olcsó, elődje, a P990-as kártyafüggetlenül 150 ezer forintba kerül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.