Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Sony Ericsson K790i/K800i

|

A konkurencia felkötheti a nadrágját, mert ebben a készülékben minden megtalálható, amie manapság szüksége lehet egy igényes felhasználónak.

Hirdetés

Tavaly júniusban abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy elsőként vehettem kezembe a Sony Ericsson K750i modelljét. Bár tudás szempontjából magasan kiemelkedett az akkori mezőnyből, és nem várt fölénnyel utasította maga mögé az ellenfeleket. Hasonlóan magas szintű teljesítményt vártam el a K790i-től is, és előrebocsáthatom, hogy nem kellett csalódnom.

Kézbe véve: kezelhetőség

Az első érintés során kellemesnek tűnt a hátsó enyhén gumírozott borítás, melynek hatására nem érezzük azt, hogy egy rideg, fémes technikai csoda van a kezünkben - az alkotók határozottan törekedtek a mindennapi, kényelmes használatra. A telefon bár nem pengevékony, vastagsága a mai mezőnyben elfogadható. Éppen annyira hosszú és széles, mint ami a precíz munkához kell, nem fog eltűnni a táskánkban, de a tömege sem fogja zavarni a kezünket egy hosszabb beszélgetés után. A hölgyeknek talán egy leheletnyit mackósnak tűnhet. A felhasznált alapanyagok a jó minőségű műanyagok táborába tartoznak, nincsenek illesztései hézagok, lötyögő alkatrészek vagy instabil elemek.

A telefon oldalán végighúzódó szürke csík még egy kis változatosságot is visz a sok feketébe. A K790i szemből nézve két jól elkülöníthető darabra osztható: a telefon előlapjának nagy részét az LCD TFT kijelző tölti ki, körülötte tükröződő felülettel. Felül látható a hangszóró és mellette a képnézegetés gyorsgombja. Alul található a numerikus gombsor, ami kellően kemény nyomáspontossággal, széles gombokkal és lötyögésmentes kezeléssel lett felszerelve.

A navigációs joystick 5 irányban mozgatható, bár a fölfelé nyomogatás esetén mintha egy kicsit több határozottságra lett volna szükség. A funkciógombok alatt helyezkedik el a törlés és a vissza gomb, közéjük illesztették be az internet és a képméret eszközét. Jobboldalt láthatjuk az exponáló gombot és a digitális zoom funkciót, illetve a hangerőszabályzó alkalmatosságait. Alul az új akkufoglalat mellett egy kis fém körív jelenti a csuklópántot (egy bőr verzió a dobozban mellékelve). A különféle funkciógombok alapvetően kényelmesek, bár a hangerőszabályzót én szívem szerint a K790i bal oldalára helyeztem volna, így jobb kézzel tartva a készüléket könnyebben elérhető lenne ez a szolgáltatás. A jobboldali exponálógombtól is tartottam, hogy vétlenül állandóan meg fogom nyomni, de nem így történ, mivel a gomb mellett még egy kis műanyag elem is található.

Kijelző

A 2 hüvelykes kijelző valamivel nagyobb, mint korábbi társai, és a felbontás (320×240) már szinte PDA magasságokba emeli a K790i-t. A megjeleníthető színek száma 262 ezer. A TFT LCD csodálatos képet nyújt, színekben gazdag, éles és még napsütésben is olvasható. A WAP és más HTML oldalak megtekintésére lehetőség van fektetett üzemmódban is, ilyenkor a 320 pixelen még élvezhetőbb a szörfölés. A háttér és a képernyőkímélő testreszabható, a telefon témákkal varázsolható egyedire. Alapesetben ezek mind a lila és a fekete különféle árnyalataiban pompáznak. A fényerővel rendkívül meg voltam elégedve: éjszaka, amikor a szemem már hozzászokott a sötéthez, és hirtelen közelről belenéztem a menürendszerbe, sokáig hunyorogtam és kifejezetten bántott ez a hatalmas fényerő.

Szolgáltatások

A telefon szoftvere érzésem szerint egy hangyányit gyorsabb lett elődjéhez képest. A belső memória (65-70 MB) szabadon felhasználható, de az M2 (Memory Stick Micro) memóriakártya-tulajdonosok tovább bővíthetik. A kártya ára igen változó, egy 512 Mb-os verziót 10-11 ezer forint körül vásárolhatunk meg, de egyelőre igen kevés boltban kapható. Az ikonos menürendszer talán még soha sem volt ennyire gyönyörűen animált, mint a K790i esetében. A PlayNow menüpont alatt letölthető tartalmakat találunk, ami korábban sem hozott lázba. Következő opció az internetböngésző, amiről bővebben az adatkommunikáció részben olvashatunk.

A Szórakozás menüpontban találhatók az előre telepített és letöltött játékok, illetve a MusicDj, a VideoDj, a PhotoDj, a videolejátszó, a memória függvényében akár hanghívásokat is rögzítő diktafon és a Bluetooth-os távvezérlő alkalmazás. A játékok között alapesetben egy érdekes szerepjáték kap helyet, melynek során egy turistaparadicsomban kell halakat fényképeznünk, ezen felül van benne tenisz és minigolf is.

Az üzenetek menüpontban lehetőségünk van e-mail postafiókot definiálni, ami szerencsére támogatja a POP3, az SMTP és az IMAP4 megoldásokat. Új üzenet írásánál egy-egy gomb megnyomása esetén az összes odatartozó karakter megjelenik egy kis téglalapban, így pontosan tudni fogjuk, hogy mikor melyik betű fog megjelenni az üzenetünkben. Sajnos azt már nem tudjuk meg, hogy éppen hány begépelt karakternél tartunk. Van T9 magyar nyelvű szótár, másolás és beillesztés funkció is. Az MMS-ekhez hangot, képet, videót és szöveget is mellékelhetünk, akár diasorozat formájában is.

Itt található az RSS hírolvasó, amely képes a világhálón elérhető csatornákat magába foglalni, segítségével friss híreket olvashatunk a legnagyobb portálokról, anélkül, hogy fölkeresnénk ezeket az oldalakat a böngészővel. Az EDGE kapcsolatnak hála igen gyors történik a frissítés. Új csatornát a joystick befelé nyomásával tudunk fölvenni. A frissítés ütemezhető - naponta, óránként vagy soha. Külön be lehet állítani, hogyha külföldön vagyunk, a telefon hanyagolja az RSS letöltést, és csak akkor folytassa, ha végre hazaérkeztünk.

A Zenelejátszó színekben nem, de felépítésében kísértetiesen emlékeztet a WALKMAN mobilokban megismert szoftverre. Előadók, zenék alapján rendezhetjük a műveinket, de azonnal elérhető a legutóbb hallgatott számok listája, illetve a kedvenc dalainkból létrehozhatunk egy egyedi sorozatot is. A Fájlkezelő ezúttal három fülre lett osztva: összes mappa, telefonban tárolt és memóriakártyán tárol tartalmak. Itt találjuk meg a képeinket, videókat, alkalmazásokat, témákat, háttereket és csengőhangokat is. A szervező funkció között egy többnézetes naptárat, egy akár 9 kört is mérni tudó stoppert, teendőket, jegyzetkészítési lehetőséget és egy négy alapműveletes számológépet is találunk.

A telefonkönyvben ezer név regisztrálható 2500 adattal egybekötve. Egy új név felvétele esetén különféle fülekre lett osztva az űrlap. A név és a telefonszám mellett e-mail címet, weblapot, munkahelyet, postai címet, képet, csengőhangot, hangparancsot, faxszámot és születésnapot is csatolhatunk. A telefonkönyv keresés esetén csak a nevek első szavaival tud dolgozni. Utónév és vezetéknév alapján is tudjuk rendezni a kontaktokat, de még egyszerűbb, ha csoportokba osztjuk őket. Lehetőségünk van kiválasztani az alapértelmezett forrást (telefon vagy SIM), illetve könnyedén másolhatunk innen oda és vissza. Csengőhangnak 72 szólamú fájlokat és MP3 számokat is be tudunk rakni.

Kamera

Láttunk már idén 3 megapixeles kamerával, sőt még optikai zoommal felszerelt telefonokat is, de CyberShot márkanév alatt futó terméket csak a Sony mintaboltokban a digitális fényképező polcon találhattunk. Eljött az idei év is, és a Sony Ericsson egy újabb márkanevet vett át egyik kedves szülőjétől, ami a Walkman után rendkívül jó választásnak tűnik. A CyberShot modellek kedvező ár/teljesítmény mutatójuk mellett általában nem a megszokott tömegkamerák kialakítását nyújtják, hanem az átlagosnál igényesebb design és mutatós alumínium házak jellemzik. A K790i kameráját az exponáló gombbal vagy a hátsó optika védőretesz eltolásával tudjuk aktiválni. Bekapcsolás után egy a CyberShot kezelőfelületére kísértetiesen hasonlító menürendszer néz szembe velünk, illetve a kijelző teljes egészében keresőként funkcionál.

A K790i kamerája egyszerűen elképesztően szép képeket készít mobiltelefonos viszonylatban. A minőséget állítsuk finomra - normál esetén is gyönyörűek a képek, de ha már ott egy eggyel jobb opció, miért ne. A joystick fel- és lefelé mozgatásával tudjuk aktiválni a videó- vagy a képrögzítő üzemmódot. A készülék tetején balra - feltéve, hogy már elforgattuk a K790i-t 90 fokkal balra - található a digitális zoom funkció finoman állítható gombja. A telefon a bal alsó sarokban írja ki a még eltárolható képek számát és az aktuális beállításokat. A felvételi mód lehet normál, BestPic - ilyenkor egy rakat fotót készít pár másodperc alatt, és lehetőségünk van kiválasztani a legszebbet, bár a szoftver hajlamos belassulni -, panoráma vagy keretek.

A Motívumprogramok között a téli havas tájtól a sportig szinte minden élethelyzetet fellelhetünk. A képméret lehet VGA, 1, 2 vagy 3,2 (2048×1536) megapixel. A fókuszálási módot én általában automatikusra állítottam, de hasznos lehet a makró funkció is a közeli tárgyak éles rögzítésénél. A vaku automatikus opció esetén természetes fény mellett is előszeretettel kapcsol be, de legalább vörösszem effektust is tartalmaz. A vaku már valóban az, ami, és nem holmi mobilfény, mivel a xenon izzók jóval nagyobb fényerővel vannak felruházva, mint LED alapú társaik. Az effektek között a fekete-fehér, negatív, szépia és a túlexponálás szerepel. Az önkioldó hangos kattanásokkal jelzi, hogy a 10 másodperces türelmi idő hamarosan lejár, és védhetetlenül elkészül rólunk egy újabb sztárfotó. Ha önmagunkat akarjuk viszontlátni a kijelzőn, vegyük igénybe az optika mellett található kis tükröt.

A fehéregyensúly és a fénymérési mód beállítása mellett lehetőségünk nyílik a zárhang változtatására, ami sajnos nem kikapcsolható, viszont a legegyszerűbb kattanás kellően diszkrét, nem zavaró. A mentés helyének érdemes a memóriakártyát megadni. Az elkészült remekműveket azonnal fel tudjuk tölteni a blogger.com oldalra, feltéve, ha van saját internetes naplónk.

A videófelvétel a készülék egyik gyenge pontja, mivel még a képstabilizátor bekapcsolása ellenére is szaggat a kép, nem beszélve arról, hogy a QCIF felbontás ma már nem nagy szám. Mivel jövőre is lesz év, és a Sonytól nagy valószínűséggel újabb technológiát láthatunk viszont a telefonok világában, reményeink szerint a digitális kamerák fognak megérkezni az Ericsson új zászlóshajóiba.

A készüléről és a vele készített fotókról további képanyag ezen az oldalon található!

Adatkommunikáció

A K800i annyiban különbözik a K790i-től, hogy képes 3G hálózatokra is felcsatlakozni és az előlapi kamerával videótelefonálni is lehet. A K790i-ben szerepel az EDGE, amely egy Opera Mini II-vel már meggyőző párost alkot. A weboldalakat ilyenkor egy oszlopba rendezi a szoftver, a képek méretét pedig tömörítéssel csökkenti. Gyorsan lehet scrollozni függőlegesen, és az utcán sétálva is elérhetővé teszi a komplett világhálót ez a kis masina. Örülök, hogy sem az infra portot, sem az USB kábelt (csomagban mellékelve) nem spórolta ki a gyártó a készülékből.

Az angol nyelvű PCSuite feltelepítése után egyszerűen csak be kell dugni a készülék aljába az USB kábelt, és máris választhatunk a kínálkozó lehetőségek közül - nyomtatás (működik Bluetooth-al is), fájlkezelés vagy telefon mód. Szinkronizációhoz válasszuk a második lehetőséget. USB-n keresztül tölthető az akkumulátor. A telepítés során vegyük elő a mellékelt CD-t is, innen kerülnek át a különféle driverek a PC-nk operációs rendszerébe. A PCSuite igen egyszerűen kezelhető, a telefon tartamát Windows mappaszerűen kezelhetjük. Ha több fotót akarunk egyszerre átmásolni számítógépünkre, csak az USB kábel jöhet szóba.

Összegzés

A közepes teljesítményű akkumulátor (900 mAh) és a gyatra videófelvétel mellet ez a készülék az idei egyeduralkodója a kamerás telefonok szegmensének. A xenon vaku, a 3,2 megapixel CyberShot optika, az RSS hírolvasó, a zenelejátszó, a csodálatos kijelző, az FM rádió és még számos egyéb szolgáltatás sorolható fel a pozitív oldalon. Ezt a készüléket már nyugodtan lehet használni kompakt kamera helyet is. Várjuk a 3G-s verziót!

Simon Péter

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.