Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Sony Ericsson W850i

|

A gyártó tökéletesen ráérzett arra, hogy a telefonokba épített fényképezők után a zenére kell helyezni a hangsúlyt.

Hirdetés

A W800i olyan őrületet indított el a maga nemében, amit egyre több gyártó próbál kisebb-nagyobb sikerrel meglovagolni. A Sonytól kölcsönvett Walkman márkanév pontosan azt foglalta össze, amit a telefonok már korábban is tudtak, de képességeiket a marketingesek nem voltak képesek előtérbe helyezni. Ma már könnyebb arról beszélni, hogy fejlett zenelejátszó szoftvert építek a termékembe, 1 GB-os memóriakártyát mellékelek az értékesítési csomagban és - nem mellékesen - egy, a külső zajokat tökéletesen kiszűrő, remek hangminőséggel kecsegtető fülhallgatót is hozzávágok a vásárlóhoz. A vásárlók pedig a W300i-től a W950i-ig bezárólag alig-alig tudják majd eldönteni, hogy melyik csodatelefont válasszák.

Kézbe véve

A W850 a Walkman telefonok esetében eddig nem alkalmazott megjelenéssel bír, mégpedig a csúsztatható, úgynevezett slider megoldást mutatja be. A mechanika meglepően jól teljesít, leginkább a Samsung hasonló kialakítású modelljeihez tudnám hasonlítani. A remek minőségű műanyagokból összerakott készülék valóban egyben van a slider technika ellenére is, ami ebben az esetben pontosan és határozottan teszi a dolgát. A nálunk járt verzió, hasonlóan a W810i-hez, matt grafit (szinte már fekete) színt kapott, amelyet csak néha tör meg a kijelző köré helyezett, tükröződő felület vagy a narancssárga Walkman gomb.

A készülék összecsukva igencsak kompakt méretű, szétcsúsztatva sem különösebben hosszú. Ellenben ha zárt állapotban felveszek egy hívást, de a jobb kommunikáció érdekében ki akarom nyitni a W850i-t, jobb kézzel szinte már lehetetlen ebből a helyzetből végrehajtani a műveletet. A készülék egyértelműen nem a pengetelefonok táborát bővíti, mivel vastagsága 21 milliméter.

Kezelőszervek

Vegyes tapasztalatokkal (a szövegbevitelre és az irányításra vonatkozólag) adom vissza a Sony Ericsson képviseletének ezt a készüléket, mivel SMS-t számomra nehézkes volt írni. A numerikus gombok igen bizonytalanul teszik a dolgukat, enyhén lötyögnek, és annak ellenére sem igazán nagyok, hogy a szétcsúsztatható megoldásból kifolyólag lehetett volna méretesebb klaviatúrát is mellékelni a W850i-hez.

Az új navigációs gomb sem nyerte el a tetszésemet, ugyanis nem egy joystick vagy gyűrű található a kijelző alatt, hanem négy kicsi LED látja el a le-fel-balra-jobbra funkciókat. Ezek a kezelőszervek a valamivel mélyebbre rakott középső gomb körül helyezkednek el, de egyrészt kevés a hely a működtetésükhöz, másrészt valóban rendkívül pontosan kell megnyomnunk az adott gombot, ha eredményt is akarunk látni a telefon LCD-jén.

A két, kissé bumfordi funkciógomb ellenben pontos és kellően nagy, az alatta elhelyezkedő gombok viszont ismét csak apróra sikerültek. A legszebb hatást akkor tudjuk elérni, ha a narancssárga Walkman gombot megnyomjuk, és a kezelőgombok hátterében felgyullad a narancsszínben izzó háttérvilágítás - a dolog érdekessége, hogy mindez nem egy pillanat alatt történik meg, hanem egyenletesen erősödik a fényerő.

Kijelző

A szokásos Sony Ericcson kijelző ezúttal sem változott sokat: 262 ezer szín és igen meggyőző, 240×320 képpontos felbontás jellemzi. A színek élettel teltek, remek a kontrasztarány, az animációk igen tetszetősek és a fényerővel sincs gond. Különösen a testreszabható hátterek és képernyővédők ejtettek ámulatba.

Mint már feljebb említettem, a kijelző alatt található narancssárga gomb segítségével aktiválható a leggyorsabban a zenelejátszó szoftver. Utóbbi az MP3, AAC, AAC+, WAV és WMV formátumokkal is képes megbirkózni. A lejátszó a dalokat előadók, számcímek és lejátszási listák alapján rendezi. Lehetőségünk van online zeneletöltésre is, amihez a 3G sebesség hasznos lehet. A külső hangszóró mély hangokat egyáltalán nem, de mindent mást elfogadható szinten szólaltat meg, a hangerővel sincs gond. A fülhallgató már a fülbe helyezéskor elcsöndesíti a világ zaját, és főleg akkor van elemében, ha egy dinamikus, mély hangokban bővelkedő dalt játszunk le a telefonon. Igen széles frekvenciatartományt képes megszólaltatni, illetve nem elhanyagolható tény, hogy ezt tisztán, mindenféle kásás zörej nélkül teszi.

Az éppen hallgatott számok között a navigációs gombokkal tudunk ugrálni, a középső gombbal pedig megállíthatjuk a dalt. A hangerőszabályozás a jobboldalt található kezelőszervekkel történik. A lejátszási mód lehet véletlenszerű vagy ismétléses. A hangszínszabályzó segítségével az előre definiált opciók közül választhatunk (pl: MegaBass, magaskiemelés, beszéd), de lehetőségünk van saját stílus meghatározására is. A fényhatás opció már tipikusan a szemfényvesztés kategóriába tartozik, mivel a funkció aktiválása után a Walkman gombok elkezdenek hevesen villogni az éppen futó zene ritmusára - a végeredmény nagyjából ahhoz hasonlítható, mint amikor ingadozik az áramellátás és a Tungsram égők vibrálnak a szobában. A telefonba kiváló minőségű RDS-képes FM rádiót is épített a Sony Ericsson.

sew85018.jpg

Szolgáltatások és multimédia

A Sony Ericsson W850i menürendszere a szokásos 4×3-as felosztásban, ikonok formájában jelenik meg. A menü viszonylag gyors, talán csak a telepített extra alkalmazások elindulása tart több ideig, mint azt elvárhatnánk. A telefon belső megjelenése tökéletesen testreszabható. A 3G technológiának hála a WAP tartalmak szinte azonnal megjelennek a kijelző, illetve a videótelefonálás a szokásos pixeles és enyhén elmosódott formában látható - igaz, utóbbi nem a gyártó hibája.

Az EDGE technológia kimaradt a készülékből, így a magyar felhasználóknak fel kell készülniük a GPRS egyre gyakrabban történő igénybevételére, mindaddig, amíg a hazai 3G lefedettség el nem ér egy jóval magasabb szintet. A dobozban mellékelt 950 mAh LiIon akkumulátor telefonálással, SMS írással, videótelefonállással és zenehallgatással együtt akár 4 napig is kibírja egy feltöltéssel.

A készülék hátlapján található, egyébként mindenféle védelemtől mentes optika két megapixeles, maximálisan 1600×1200 felbontású képek készítésére alkalmas. Sajnos a W700i-hez hasonlóan ezúttal is lespórolta a gyártó az autófókuszt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy közeli képet nem lehet készíteni a telefonnal.

A kamerával 176×144 pixel felbontású videót is lehet rögzíteni, de ezt a funkciót lehetőleg minél ritkábban vegyük igénybe. Az optika mellett önarckép készítésre alkalmas tükröt és mobilfényt is találunk. A K750i-ből ismerős kamera felhasználóbarát szoftvere önkioldóval, finoman állítható digitális zoom funkcióval és fehéregyensúly-beállítással is rendelkezik.

A készüléről és a vele készített fotókról további képanyag ezen az oldalon található!

Összegzés

A kezelhetőséget, a bizonytalan szövegbevitelt és az EDGE hiányát leszámítva meg voltam elégedve a Sony Ericsson W850i-vel. Összefoglalva azt tudnám mondani, hogy igen, így kell kinéznie, és ilyen tudással kell rendelkeznie 2007-ben egy modern, minőségi zenetelefonnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.