Hirdetés
. Hirdetés

Tigris! Tigris! - SMCNAS24 TigerStore

|

Nem akarunk William Blake babérjaira törni, de az SMC TigerStore NAS-ban tényleg van valami az éjszakában lopakodó tigrisből.

Hirdetés

A nagyra nőtt cipődoboz annak ellenére, hogy négy 250 gigabájtos, Hitachi SATA merevlemez dolgozik benne, meglepően csendes. A kis és középvállalatoknak szánt hálózatos tároló nem kíván külön szerverszobát - ha csak a rajta tárolt adatokat nem akarjuk zárt ajtó mögött tudni -, megél az iroda sarkában anélkül, hogy bárkinek az idegeire menne a zajával. De pontosan mit is kínál ez a NAS azon túl, hogy csendes?

Gigabites Ethernet kapcsolaton keresztül érhetjük el a benne lévő 4 SATA merevlemez tartalmát. Ebben a változatban a kapacitás 1 terabájt, de az SMC forgalmazza ugyanezt a NAS-t merevlemezek nélkül is, tehát akár felfelé, akár lefelé el lehet térni ettől. Az SMC ugyan "akár 3 terabájtos" kapacitást említ, de gyanítjuk, hogy ez csak annyit jelent, hogy jelenleg a 3,5"-es asztali meghajtókból a 750 gigabájtosak a legnagyobbak. Mit sem érne egy NAS, hogyha nem ismerne változatos RAID funkciókat. Jelenleg RAID 0, -1, -4 és -5 tömbökbe rendezhetjük a négy meghajtót, de a jövőben firmware frissítéssel JBOD és BIG támogatást is ígérnek.

Ami a kis szerver elérhetőségét illeti, mindent tud, mi szem-szájnak ingere. TCP/IP, HTTP elérés, FTP szerver, SMB/CIFS protokoll kompatibilitás, hogy egymásra halmozzuk a vele kapcsolatos betűszavakat. Tán ebből is látszik, hogy egyszerű fájlszervernél lényegesen többel van dolgunk. Három - kettő a hátlapon, egy gyakorlatilag az előlapon, oldalt - USB 2.0-ás kapuján keresztül további meghajtókat, de nyomtatókat is képes megosztani. Attól függően, hogy hogyan konfiguráljuk, az USB-re kötött meghajtókat egyébként biztonsági mentésekhez is képes használni. A kis kiszolgáló minden paramétere egy egyszerű, letisztult webes felületen keresztül érhető el, a beállítása, vagy az elérése nem igényel semmilyen speciális szoftvert, így teljes egészében független attól, hogy a klienseken milyen operációs rendszer fut.

smcnas.jpg

A felhasználó menedzsment inkább csoportok, mintsem egyének kezelésére lett kitalálva, de nem hinnénk, hogy egy ilyen kaliberű eszközhöz felhasználók tucatjai akarnának csatlakozni, úgyhogy a szolgáltatás bőven több, mint megfelelő. Számos eseményről képes e-mailben is riasztást küldeni, ami ismét "felnőttes" szolgáltatás a kis tigristől. Szemlátomást úgy találták ki a szolgáltatásokat, hogy végiggondolták, mi az, aminek egy kis-közepes cégnél hasznát látnák. Így kerülhetett belé a négykapus gigabites kapcsoló (switch) is.

A meghajtók előtt látható, átlátszó műanyag ajtó az oldalán lévő, még az AT-korszakból ismerős zárparódiával leginkább csak jelképes, látványelem, ami egy illetéktelen behatolótól nem véd - főleg, hogy az valószínűleg a hóna alá kapná az egész dobozt úgy ahogy van és úgy távozna vele - de nagyjából ez az egyetlen negatívum, amit fel tudunk sorolni vele kapcsolatban. Az ár? Nos, a minőségnek mindig ára van és ez alól ez az SMC termék sem kivétel. Költséghatékony megoldás lehet ennek a NAS szervernek a meghajtók nélküli változatát választani (130 ezer Ft) és igényeinken megfelelően, akár fokozatosan bővíteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.