Hirdetés
. Hirdetés

Top 5 robottrend 2023-ban

|

Legalábbis, ahogy a Nemzetközi Robotikai Szövetség látja.

Hirdetés

A működő robotok állománya világszerte új rekordot döntött, jelenleg mintegy 3,5 millió darabot tesz. A telepítések értéke a becslések szerint elérte a 15,7 milliárd dollárt. A Nemzetközi Robotikai Szövetség jelentésében ismertette a robotikát és az automatizálást 2023-ban alakító 5 legfontosabb trendet.

"A robotok alapvető szerepet játszanak a gyártók változó igényeinek biztosításában világszerte. A robotika új trendjei pedig a kisvállalkozásoktól a globális OEM-ekig vonzzák a felhasználókat" - állapította meg Marina Bill, a Nemzetközi Robotikai Szövetség elnöke a szervezet híroldalán.

1. Energiahatékonyság

A robotika bevezetése sokféleképpen segíti a gyártás energiafogyasztásának csökkentését. A hagyományos összeszerelősorokhoz képest jelentős energiamegtakarítás érhető el például a fűtés csökkentésével. Ugyanakkor a robotok nagy sebességgel dolgoznak, így növelve a termelési sebességet, ezért a gyártás idő- és energiahatékonyabbá válik.

A mai robotokat úgy tervezték, hogy kevesebb energiát fogyasszanak, ami alacsonyabb üzemeltetési költségeket eredményez. A vállalatok a termelésükkel kapcsolatos fenntarthatósági célok elérése érdekében energiatakarékos technológiával felszerelt ipari robotokat használnak: a robotok vezérlése képes például a mozgási energiát villamos energiává alakítani, és azt visszatáplálni az elektromos hálózatba. Egy másik funkció az intelligens energiatakarékos üzemmód, amely igény szerint szabályozza a robot energiaellátását a munkanap folyamán. Mivel az ipari létesítményeknek már ma is figyelemmel kell kísérniük energiafogyasztásukat, az ilyen csatlakoztatott energiaérzékelők valószínűleg a robotmegoldások ipari szabványává válnak.

Hirdetés

2. Újratelepítés

A rugalmasság a különböző iparágakban az áttelepítés fontos hajtóerejévé vált. Az autógyártók például sokat fektetnek be a rövid ellátási vonalakba, hogy a folyamatokat közelebb hozzák ügyfeleikhez. Ezek a gyártók robotautomatizálást használnak a nagy teljesítményű akkumulátorok költséghatékony és nagy mennyiségben történő gyártásához, hogy támogassák az elektromos járművekkel kapcsolatos projektjeiket. Ezek a beruházások feleslegessé teszik a nehéz akkumulátorok szállítását. Ez azért fontos, mert egyre több logisztikai vállalat utasítja el az akkumulátorok szállítását biztonsági okokból.

A mikrochipgyártás visszatelepítése az Egyesült Államokba és Európába egy másik áthelyezési tendencia. Mivel manapság a legtöbb ipari termék működéséhez félvezető chipre van szükség, a vevőhöz közeli előállításuk kulcsfontosságú. A robotok létfontosságú szerepet játszanak a chipgyártásban, mivel megfelelnek a rendkívüli pontossági követelményeknek. A kifejezetten erre a célra tervezett robotok automatizálják a szilíciumszelet gyártását, átveszik a tisztítási és takarítási feladatokat, vagy tesztelik az integrált áramköröket. Az áttelepítés legújabb példái az Intel új chipgyárai Ohióban vagy a nemrégiben bejelentett, a németországi Saar-vidéken a Wolfspeed chipgyártó és a ZF autóipari beszállító által működtetett chipgyár.

3. Könnyebben használható robotok

A robotok programozása egyszerűbbé és elérhetőbbé vált nem szakemberek számára is. A szoftvervezérelt automatizálási platformok szolgáltatói támogatják a vállalatokat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy az ipari robotokat korábbi programozási tapasztalat nélkül is kezelhessék. Az eredeti berendezésgyártók kéz a kézben dolgoznak alacsony kódú vagy akár kód nélküli technológiai partnerekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók minden képzettségi szinten programozhassanak robotot.

Az intuitív felhasználói élménnyel párosuló, könnyen használható szoftver kiváltja a kiterjedt robotprogramozást, és új robotikai automatizálási lehetőségeket nyit meg: A szoftveres start-upok a kis- és középvállalkozások igényeire specializált megoldásokkal lépnek be erre a piacra. Például: egy hagyományos, nagy tömegű ipari robotot fel lehet szerelni érzékelőkkel és egy új szoftverrel, amely lehetővé teszi a kollaboratív beállítási műveleteket. Ez megkönnyíti a dolgozók számára, hogy a nehézgépeket különböző feladatokhoz igazítsák. A vállalatok így a két világ legjobbját kapják meg: robusztus és precíz ipari robothardvert és a legmodernebb cobot-szoftvert.

A könnyen használható programozási felületek, amelyek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek maguk állítsák be a robotokat, szintén az olcsó robotika új, feltörekvő szegmensét mozgatják. A 2020-as világjárványra sok új ügyfél reagált a robotikai megoldások kipróbálásával. A robotszállítók tudomásul vették ezt az igényt: Az egyszerű beállítás és telepítés, például az előre konfigurált szoftverekkel a megfogó, érzékelők vagy vezérlők kezeléséhez támogatják az alacsonyabb költségű robotok telepítését. Az ilyen robotokat gyakran webshopokon keresztül értékesítik, és a különböző alkalmazásokhoz szükséges programrutinok letölthetők egy alkalmazásboltból.

4. Mesterséges intelligencia (MI) és digitális automatizálás

A digitális technológiák fejlődésének köszönhetően a robotszállítók és a rendszerintegrátorok új alkalmazásokat kínálnak, és javítják a meglévőket a sebesség és a minőség tekintetében. A hálózatba kapcsolt robotok átalakítják a gyártást. A robotok egyre inkább egy összekapcsolt digitális ökoszisztéma részeként fognak működni: A felhőalapú számítástechnika, a nagy adatelemzés vagy az 5G mobilhálózatok biztosítják az optimalizált teljesítmény technológiai alapját. Az 5G szabvány lehetővé teszi majd a teljesen digitalizált gyártást, ami feleslegessé teszi a kábeleket az üzemcsarnokban.

A mesterséges intelligencia (MI) nagy lehetőségeket rejt magában a robotika számára, számos előnyt biztosítva a gyártásban. Az MI robotikában való alkalmazásának fő célja a külső környezet változékonyságának és kiszámíthatatlanságának jobb kezelése, akár valós időben, akár offline. Ennek köszönhetően a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet játszik a szoftverkínálatban, ahol a futó rendszerek előnyeit élvezik, például az optimalizált folyamatok, a prediktív karbantartás vagy a látásalapú megragadás révén.

Ez a technológia segít a gyártóknak, a logisztikai szolgáltatóknak és a kiskereskedőknek a gyakran változó termékekkel, megrendelésekkel és készletekkel való foglalkozásban. Minél nagyobb a környezet változékonysága és kiszámíthatatlansága, annál valószínűbb, hogy az AI-algoritmusok költséghatékony és gyors megoldást nyújtanak például olyan gyártók vagy nagykereskedők számára, akik több millió különböző, rendszeresen változó termékkel foglalkoznak. A mesterséges intelligencia olyan környezetekben is hasznos, ahol a mobil robotoknak meg kell különböztetniük a velük találkozó tárgyakat vagy embereket, és másképp kell reagálniuk.

5. Második élet az ipari robotok számára

Mivel egy ipari robot élettartama akár harminc év is lehet, az új technológiai berendezések remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a régi robotok második életet kapjanak. Az olyan ipari robotgyártók, mint az ABB, a Fanuc, a KUKA vagy a Yaskawa speciális javítóközpontokat üzemeltetnek ügyfeleik közelében, hogy erőforrás-hatékony módon felújítsák vagy korszerűsítsék a használt egységeket. Ez a javításra való felkészülés stratégiája a robotgyártók és ügyfeleik számára költség- és erőforrás-megtakarítást is jelent. Az ügyfelek számára hosszú távú javítás felajánlása fontos hozzájárulás a körforgásos gazdasághoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.