Hirdetés
. Hirdetés

Tovább nő majd a kereslet a táblagépekre

|

Az IDC legfrissebb, Worldwide Quarterly Tablet Tracker előrejelzése szerint 2012 végétől egészen 2016-ig folyamatosan növekedni fog a táblagépek eladása, köszönhetően az androidos és az Apple tabletek népszerűségének.

Hirdetés

Az IDC emelte a tétet: előrejelzésük szerint a korábban becsült 117,5 millió helyett 122,3 millió tabletet értékesítenek összesen 2012-ben. A módosított előrejelzést az Androidot futtató táblagépek egyre jobb eladási statisztikáira, valamint az iPad mini iránti nagy keresletre alapozzák. A cég szintén változtatott a jövő évre vonatkozó előrejelzésén, a korábban becsült 165,9 millió darab helyett várhatóan 172,4 millió tabletet vásárolnak majd. Ugyanez a szám négy év múlva várhatóan 282,7 millió lesz, szemben az eddig becsült 261,4 millióval.

A növekvő számok egyértelművé teszik, hogy az iparág változóban van. Napjainkban egyre több felhasználó választja a tableteket az olyan alapvető számítástechnikai igények kielégítésre, mint az emailezés, az internet böngészése vagy a videó nézés. Ez a változás pedig nagyon rosszul érinti a tradicionális PC-gyártókat, például a Hewlett-Packardot vagy a Dellt.

tablet
tablet

Mindent visznek a táblák

Várhatóan 2015-ben áll elő az a helyzet, hogy több tabletet adnak el, mint PC-t, legalábbis ezt jósolta korábban a bostoni Yankee Group. Októberben az IHS iSuppli azt becsülte: egy évtizede először a PC piac 1,2 százalékos csökkenést fog mutatni, mivel mindössze 348,7 millió egységet értékesítenek majd.

Ahogy egyre több ember vált tabletre, úgy mozdul el a piac a kisebb, mobilabb és olcsóbb eszközök irányába és ez a folyamat valószínűleg egyre gyorsabb lesz. Természetesen az iparág két sugárhajtóműve az Android és az Apple.

“Az androidos tableteknek egyre nagyobb a piaci részesedésük, köszönhetően a Google, az Amazon, a Samsung és a többi cég kiváló termékeinek. Az Apple, köszönhetően a novemberben kiadott iPad mininek, valamint a nagytestvér iPad váratlan frissítésének, erős ünnepi szezon elé néz” - mondta Tom Mainelli, az IDC-től.

A kutatók szerint a jövőben sokkal több Android operációs rendszert futtató táblagépet adnak majd el, mint a korábbi években. Az IDC cég becslése szerint az androidos tabletek 2012-ben a globális piac 42,7 százalékát uralják majd, míg 2011-ben ez az arány csak 39,8 százalék volt. Eközben az Apple részesedése várhatóan 56,3 százalékról 53,8 százalékra esik majd vissza ugyanebben az időszakban.

Ezeknek a változásoknak az okai ugyanott keresendők, mint az okostelefonok piacán. Androidos tabletet készítenek kimondottan alacsony árkategóriába, miközben az olyan cégek, mint a Samsung, a Lenovo és az ASUS, prémium termékeket állítanak elő szintén kedvező árakon.

Mindettől függetlenül a két vezető platform idővel kénytelen lesz lemondani a piaci részesedés egy részéről, vélekednek az IDC-nél. Addigra ugyanis a Surface és más Windows RT-t futtató tabletek is teret nyernek, várhatóan 2016-ra a piac 10,3 százalékát uralják majd a Microsoft operációs rendszerével üzemelő eszközök.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.