Hirdetés
. Hirdetés

Továbbra is értékesíti az Apple operációs rendszerét a Psystar

|

A számítógépeket forgalmazó vállalat Mac OS X-alapú rendszereket kínál a felhasználóknak. Az Apple szerint egyszerűen ellopták az operációs rendszerüket. A nemrég született bírósági döntés ellenére tovább folytatódik a jogi huzavona.

Hirdetés

A floridai székhelyű Psystar akkor került a reflektorfénybe, amikor 2008 áprilisában bejelentette, olyan Intel-alapú számítógépeket hoz forgalomba, amelyeken az Apple asztali operációs rendszere, a Mac OS X Leopard (és most már a Snow Leopard) fut. A Psystar volt az első 3rd party gyártó, amely hivatalosan nem az Apple által gyártott hardveren kínálta az almás cég operációs rendszerét. Az Apple 2008 júliusában beperelte a vállalatot, a napokban újabb fejlemények kerültek napvilágra az ügyben.

A bírósági iratok szerint az Apple kezdeményezi a Psystar Mac-klón üzletének felfüggesztését, és egyben több mint 2,1 millió dolláros kártérítési követelést támaszt a vállalattal szemben. Az ügyben eljáró William Alsup, az USA kerületi bíróságának tagja november 13-án igazat adott az Apple-nak, és ezzel véget vetett a floridai cég jogi hadjáratának. Steve Jobs-ék egy hétfőn beadott kérelem révén most azt szeretnék elérni, hogy a Psystar azonnal szüntesse be a Mac-klón rendszerek értékesítését és minden ehhez kapcsolódó tevékenységet, valamint fizessen kártérítést. Erre azonban a vállalat igen rossz anyagi helyzete miatt igen kicsi az esély.

A bírósági végzésre azért van szükség, mert az Apple által tolvajnak titulált cég továbbra is folytatná tevékenységét, mivel a bíróság csak a Leopard esetében hozott döntést, a Snow Leopardról nem esett szó. Philip Schiller, az Apple marketingigazgatója szerint irreális elvárás, hogy az Apple minden új operációs rendszer kiadása után beperelje a Psystart, hiszen ez rengeteg időbe és pénzbe kerül mind az Apple-nek, mind a bíróságoknak. A Psystar tavaly augusztustól kínál Snow Leoparddal telepített számítógépeket, és úgy gondolja, az Apple nem kötheti hardverhez az operációs rendszert. A floridai szövetségi bíróságon és Alsup fóruma előtt is érvényt akartak szerezni véleményüknek, és bár az utóbbi esetben elutasították beadványukat, Floridában még lehet esélyük.

Alsup december 14-én hallgatja meg a feleket, a per várhatóan 2010 januárjában kezdőik majd.

A Computerworld Online néhány napja számba vette, mely érvek szólnának amellett, hogy az Apple esetleg mégis licencbe adja operációs rendszerét.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.