Hirdetés
. Hirdetés

Túlhájpolt a Dolgok Internete

|

Messze még a teljes kapcsolódás időszaka.

Hirdetés

Nigel Beighton, a texasi Rackspace igazgatóhelyettese szerint több problémát is le kell még küzdeni mielőtt az olyan mindennapi dolgok, mint a zoknik vagy a tejes dobozok az internetre kapcsolódnának, amire szerinte a mi életünkben még nem kerül sor.

Hirdetés

Biztonság, szabványok, adatvédelem, mind-mind a teljes kapcsolódás útjában áll. „Értem a látomást, de szkeptikus vagyok az idővel kapcsolatban” – mondta Beighton a londoni Connecting the Chaos konferencián. Hozzátette: bár egyesek szerint az IoT korának eljöveteléig mindössze három évet kell várni, valójában hatalmas változásokra lenne szükség, amire az internet még nem készült fel, hiszen nem arra találták ki, hogy minden és mindenki kapcsolódjon.

Mat Keep, az adatbázis megoldásokat kínáló MongoDB termékmenedzsere úgy véli, az elkövetkező öt évben egyes iparágakban többféle tárgy és gép lesz felvértezve a kapcsolódás képességével, különösen a gyártóiparban és a mezőgazdaságban. De a konzumer termékek esetében még egy ideig várat magára a teljes konnektivitás.

„Jelenleg az Internet Dolgokkal és nem a Dolgok Internetének világát éljük” – mondta King szembemenve az olyan szállítók, mint a Cisco vagy a Mediatek által hangoztatott véleménnyel, hogy a közeljövőben mindennapi eszközök, mint a hűtők vagy a lámpák is kapcsolódnak majd a világhálóra.

A Cisco szerint a globális IoT piac 19 billiós üzleti lehetőséget tartogat, és 2020-ra 50 milliárd eszköz kapcsolódik majd az internetre. Az olyan szektorok, mint az egészségügy vagy a szállítmányozás komoly fejlődést tapasztalhatna, ha az emberek bizalommal osztanák meg adataikat, ami jelenleg még nincs így.

 

Beighton szerint sokkal valószínűbb, hogy elszigetelt „dolgok közössége” jön majd létre, amik ugyan kapcsolódnak az internetre, de nem képesek kommunikálni egymással.

Keep szerint a kormányok szerepe a Dolgok Internetének fejlődésében hatalmasra nő, az Egyesült Királyság 40 millió fontos IoT költése például eltörpül a németek által IoT K+F-re költött milliárdjai mellett. „Aggódnak, hogy elveszítik a gyártási versenyt az olcsóbb alternatívát kínáló országokkal szemben” – mondta Keep.

Sok startup próbálja meglovagolni a dolgok internetének hullámait. Az egyik ilyen vállalat alapítója, Yodit Stanton szerint az angol kormány boldogan támogatja a startupokat, de nagyon lassan történik minden, ami ebben a kultúrában elfogadhatatlan. „Hat hónap egy örökkévalóság” – mondta Stanton.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.