Hirdetés
. Hirdetés

U Rank: szociális keresőmotor

|

A felhasználók alakíthatják a találatok sorrendjét.

Hirdetés

A Microsoft kutatói egy új kísérleti keresőmotort indítottak, amely a megszokott webes keresők funkcióin túl lehetőséget teremt felhasználóinak, hogy a kapott találatokat szerkesszék és megosszák másokkal. A személyes találati listában így például a konferenciákat, üzleti partnereiket és saját cégükre vonatkozó információkat előbbre sorolhatják, vagy éppen hátrébb küldhetik.  Az U Rank ugyanis a keresőmotorján túl a felhasználóira támaszkodik, akik egy az adott kulcsszó találati listáját szerkesztve díjazhatják a releváns találatokat, amely egyrészt megjelenik a profiljukhoz kapcsolódó listában, másrészt globálisan is érvényesül. A tagok ráadásul az általuk szerkesztett listákat megoszthatják ismerőseikkel, akiknek szintjén módja nyílik a találati lista befolyásolására.

Az alkalmazás fejlesztőinek ezen túl nem titkolt céljuk, hogy szeretnének az oldal mentén egy közösséget is kialakítani, ahol a felhasználók az azonos érdeklődési, vagy tevékenységi kör mentén megismerhetik egymást, információt megosztva és így kooperálva. "A felhasználók nem csak a barátaikkal oszthatják meg a listáikat, hanem hasonló érdeklődési körű emberek is, akikkel korábban nem ismerték egymást" - mondta Emre Kiciman, az alkalmazás fejlesztője."A keresőmotorok általában csak a keresésre összpontosítanak, nem segítve egy téma mélyebb feltárását, az információ megosztást és az összehasonlítást" - tette hozzá később.

 

urank.jpg
 


A U Rank fejlesztői hangsúlyozták, hogy jelenleg csak egy prototípusról beszélhetünk, amellyel a kutatók a keresőszoftverek felhasználási szokásait vizsgálják. Így egyelőre az sincs terve véve, hogy később a U Rank-et a Live keresőjébe integrálják. A U Rank használatához csak egy Live ID azonosító szükséges, ám csak az Egyesült Államok felhasználói számára elérhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.