Hirdetés
. Hirdetés

Ügyfélkapu: nem hackerek voltak

|

Szombaton a kormányzati ügyfélkapun bejelentkezők mások adataihoz férhettek hozzá. Nyilatkozott az adatvédelmi ombudsman, a többi részlet kedden.

Hirdetés

A hibát már elhárították, de feltételezhető, hogy addig már több százezer adózó adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe. Alig három héttel ezelőtt, a január 20-i adóbevallások határidején is üzemzavar jelentkezett, aznap estére használhatatlanná vált a feltöltési funkció, sőt, maga az oldal sem volt elérhető. Az eset után ellenzéki kérdésre Kiss Péter, a Miniszterelnök Hivatalt vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy három évvel ezelőtt a Központi Rendszert 300 ezer felhasználóra alakították ki, ma pedig több mint kétszer ennyi, 700 ezer regisztrált felhasználó szerepel a nyilvántartásban. Néhány órával a január 20-i összeomlás előtt Baja Ferenc, az állami informatikáért felelős államtitkár közel ötmilliárd forintos idei fejlesztést jelentett be az Ügyfélkapu 2 projekt megvalósítására.

Nem hackertámadás, hanem valószínűleg az üzemeltetés szabályainak megsértése okozta a hétvégén a kormányzati ügyfélkapu meghibásodását - közölte Jóri András adatvédelmi biztos az MTI-vel. Az ombudsman közleményében azt írta: folyamatban van annak kiderítése, hogy illetéktelenek módosíthatták-e a birtokukba került adatokat.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Infokommunikációs Államtitkársága azt közölte, hogy jelenleg is folyik az átfogó vizsgálat a kormány informatikai biztonsági felügyelője vezetésével. Ennek eredményeiről és a kapcsolódó intézkedésekről Baja Ferenc infokommunikációs kormánybiztos kedden délután számol be.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.