Hirdetés
. Hirdetés

Új 40 nanométeres chip a Samsungtól

|

A Samsung bemutatta első 40 nanométeres technológiával gyártott chipjét. Az új eszközt 64 gigabájtos memóriakártyákhoz használják majd fel.

Hirdetés

A miniatürizálás újabb lépésével a Samsung a chipgyártás technológiájának vezető vállalatává lépett elő, olyan riálisokat utasítva maga mögé, mint a 45 nanométeres technológiát épp csak bejelentő Intel. (A méter milliomod részét használó méretezés a chipbe szerelt tranzisztorok és más alkatrészek kapuméretét jelzi.) A NAND flash memóriák hetedik generációja a cég tervei szerint egyben a gyártókapacitás egy éven belül való megduplázását is jelenti.

Az elektronikai iparban folyamatos nyomás alatt van a minél kisebb egységek kifejlesztése kapcsán, mivel a kézi készülékek, mobiltelefonok, kamerák, zenei lejátszók és egyéb számítástechnikai eszközök fizikai mérete egyre csökken, az éppen rendelkezésre álló tárolókapacitást viszont ugyanilyen ütemben növik ki a feltámadó igények. A folyamat nemcsak idáig volt megfigyelhető, de az elemzők egybehangzó véleménye szerint belátható időn belül nem is változik meg annak iránya.

A 40 nanométeres technológia újabb lépés a kisebb, gyorsabb, erősebb, és nem utolsó sorban olcsóbban előállítható chipek irányában. A Samsung az új egységgel együtt bemutatta a Charge Trap Flash (CTF) lapkadizájnt is, melynek segítségével a NAND chipek méretét 20 nanométer alá csökkentette, és ezzel lehetővé vált a 256 gigabites egységek gyártása; a 32 gigabites chipek vezérlőkapujának mérete a hagyományos lebegőkapus megoldásokhoz képest ötödére csökkent, mivel a CTF teljes mértékben nélkülözi a lebegő vezérlőt, és az információ ideiglenes elhelyezéséről egy szilícium-nitrid tárolószoba gondoskodik.

A Samsung mindennek kapcsán új hibrid meghajtókat is bejelentett: a laptopokba szánt merevlemezek NAND flash memóriát használnak lemezgyorsító tárnak, így növelik az eszköz gyorsaságát, míg energiafogyasztását hatékonyan csökkentik. A szóban forgó chipbe integrált (SoC) megoldás 4 gigabájtos NAND flash bufferével még hatékonyabban elősegíti az említett paraméterek javulását. A Samsung a hibrid meghajtók területén is úttörőnek számít, rajta kívül csak a Seagate és az Intel foglalkozik hasonló technológiával a laptopok kapcsán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.