Hirdetés
. Hirdetés

Új Atom processzorok az Intel Classmate netbookokba

|

Az Intel újratervezi a kihajtható szerkezetű, érintőképernyős táblagépet. Argentína lecsap az új termékre.

Hirdetés

Még az OLPC (laptopot minden gyermeknek) mozgalom jegyében, 2007-ben indult az Intel Classmate PC-pályafutása, ami ironikus módon nem a fejlődő országok oktatását forradalmasította, hanem megihlette az első EEE PC tervezőit, akik épp a fejlett országok piacain arattak nagy sikert. Azóta sokat fejlődtek ezek az eszközök, így most a Classmate is alaposan felzárkózik, az új változat új processzort kap, karcsúbb és könnyebben hordozható is lesz majd.

A lapkagyártó új, 2008 szeptemberében bemutatott Convertible Classmate designja lesz az új modell alapja is. Ez egy kihajtható, 10,1 hüvelykes, érintésérzékeny kijelzőt foglal magában, amely néhány mozdulattal kívülre fordítható, így a gépet táblapécé-jelleggel is lehet majd használni. Egyúttal igazi nagygenerálon esik át jelenleg a termék, így újabb, gyorsabb Atom-processzort is kap, a konkrét bejelentésre az év első felében sor kerül még. Addig is kapható a Classmate alapváltozata is, amely érintőképernyőt még nem tartalmaz, de ma már ez is az új-Atom processzorokat tartalmazza.

Két új processzort jelentett be az Intel még 2009 decemberében, az N450 órajele 1,66 GHz, míg az N470 1,83 GHz-en fut. Előnyük, hogy mintegy 60 százalékkal kisebbek elődjeiknél, ezért fogyasztásuk is 20 százalékkal alacsonyabb, ami hosszabb üzemidőt tesz lehetővé ugyanazzal az akkumulátorral, emellett vékonyabb gépek is építhetők a felhasználásukkal. Az sem mellékes, hogy az új, Pineview névre hallgató lapkák integrált grafikus vezérlőt is tartalmaznak, ami az Intel szerint 720p felbontású HD-videók lejátszását is lehetővé teszi, az integrált memóriavezérlő pedig általános teljesítménynövekedéssel kecsegtet.

Az Intel a Classmate mindkét változatába jobb vezeték nélküli képességeket tervez, beleértve a 3G mobilinternet- és WiMax-hozzáférést. Tervezik egy nagyobb képernyőre épülő design bevezetését is. Mindenesetre az Intel nagyobb szerepet szán a Classmate-nek, mint hogy egy netbook legyen a sok közül, a felújított változatok referencia tervekként is szolgálnak PC-gyártók számára, hogy ezek alapján készíthessenek fejlődő országokba szánt, illetve alacsony árú PC-ket.

Hétfői hírek szerint Argentina máris 250 ezer darab Classmate PC rendelését tervezi ezerötszáz iskola számára huszonnégy államban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.